Понеделник, 25 Март 2019
Вторник, 08 Януари 2019 10:26

Проф.Чуков: Либия е приела смяната на флага на кораба като удар върху суверенитета й

Според арабиста проф. Владимир Чуков казусът трябва да бъде разгледан много внимателно от българските власти и администрация и да се проведе една прозрачна процедура.

 

Либия ще задържа всеки български кораб, навлязъл в нейни териториални води. Това става ясно от заповед на либийската морска администрация, разпратена до всички търговски и нефтени пристанища в страната.

Триполи предприема мерките в отговор на действия на българските власти. Причината - задържан в Бургас либийски танкер, около който вече повече от година се водят съдебни битки.

В края на миналия месец частен съдебен изпълнител, придружен от гранична полиция и морска администрация-Бургас, се качва на борда, извежда либийския екипаж и сменя флага на кораба.

Според арабиста проф. Владимир Чуков казусът трябва да бъде разгледан много внимателно от българските власти и администрация и да се проведе една прозрачна процедура.

"Имам чувството, че на повърхността избиват емоциите от годините 1999-2008 година, когато беше кризата с медицинските сестри. Отново имаме обвинения, позиции, остри реакции. Мисля си, че да се използва думата "пиратство" е силно преувеличено. Случаят е много заплетен. Българските институции е трябвало да реагират преди да се стигне до ескалация на напрежението", обясни експертът в Bulgaria ON Air.

По думите му Либия е изтълкувала сменянето на флага на кораба като удар по своя суверенитет.

"Не очаквам буквално арестувани моряци на български кораби. Мисля си обаче, че всички кораби под български флаг трябва да бъдат ясно информирани, че ако отидат на територията на Либия, може нещо да им се случи. В момента нямаме дипломатическо представителство в Либия и това може да се окаже проблем", допълни проф. Чуков.

nbox

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 08 Януари 2019 10:26
  БСП поиска оставката на Цветан Цветанов

  Елена Йончева: Борисов е загрижен от къде идват атаките, а не за корупцията.

  "Настояваме не само за оставката на Цветан Цветанов, но и за неговото напускане на българската политика, защото  проблемът с апартаментите на властта не е само в това, че закупени на цени няколко пъти по-ниски от пазарните". Това заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на левицата за евроизборите Елена Йончева на пресконференция в централата на БСП. Тя припомни, че преди няколко дни Българската стопанска камара излезе с информация, че 42% от приетите закони минават през "задния вход", т.е. те обслужват частни интереси, частни фирми. Тя посочи, че  през януари 2017 г. ГЕРБ  са вкарали лобистки промени в ЗУТ, които дават възможност на една фирма, вместо да построи 8 етажен блок, да построи 35 етажен. „Поправката „Артекс“ на ЗУТ е внесена от депутати от ГЕРБ. Тя е гласувана от всички депутати от управляващата партия. Тези, които са я внесли  са знаели за какво е. Става дума за лобистки закон, който внесен за конкретна фирма", каза още народният представител.

 • Вторник, 08 Януари 2019 10:26
  Томислав Дончев: Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети

  Постъпката на Цецка Цачева е достойна, смята вицепремиерът

 • Вторник, 08 Януари 2019 10:26
  И заместник-министър Ваня Колева подава оставка

  Кумицата на Цветанов също с евтин луксозен апартамент

Оставете коментар