Четвъртък, 20 Юни 2019
Сряда, 09 Януари 2019 08:50

Циганите напуснаха Войводиново, протестите продължават

Над 200 жители протестират снощи в село Войводиново след случая с пребития военнослужещ от Специалните сили на 6 януари от двама цигани.

Хората се събраха пред църквата на селото и се отправиха към циганската махала. Подстъпите към махалата бяха преградени от кордон на жандармерия и полиция, за да не се допуснати ексцесии. На място бе и директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Атанас Илков, предаде "Фокус".

Хората носят знамена, скандират "Българи юнаци" и хвърлят бомбички. Според тях още вчера голяма част от циганското население е напуснало селото. Те се спасяват на други места, защото ги е страх да не се излее гневът върху тях.

Протестиращите се заканват да продължат всеки ден своите изяви, докато властта не вземе радикални мерки за налагане на закона. Хората заявяват, че няма да търпят повече циганските своеволия, които зачестяват, а органите на властта бездействат.

Готова е национална програма, която ще реши проблема с ромите. Така никой няма да получава социални помощи, ако не изпраща децата си на училище. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, след като пристигна във Войводиново. Той се срещна с кмета на селото Димитър Тосков.

Каракачанов изтъкна, че образованието у нас е задължително, но ромите не спазват законодателството. Според програмата се предвижда и край на незаконните постройки.

Пребитият от ромите военен Валентин Димов, заради когото тръгнаха протестите, е с три мисии зад граница-Ирак и Косово.

Каракачанов поясни, че е бил награждаван многократно. Думите му допълни и командващият бригаден генерал Явор Матеев. Той уточни, че Димов е ефрейтор-парашутист. От 12 години е на военна служба и няма нито едно наказание в досието си.

Бил е пребит, защото ромите са го нападнали в гръб. Използвали са якето му, за да му вържат ръцете. Скачали са по главата му.

На пострадалия му предстои операция днес. Настанен е в болница „Св. Пантелеймон“. Преди да дойде в селото Каракачанов е бил в болницата при пребития мъж. Състоянието му било задоволително.

Срещата продължава в момента. До момента във Войводиново са установени 19 незаконни къщи.

По информация на „Монитор“ снощи полицаите са свалили шлемовете и това е успокоило хората, които се канили да щурмуват махалата. Циганите масово още вчера са напуснали незаконните си къщи, а тези от тях, които останали, се въоръжили с ножове и брадви.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар