Петък, 18 Януари 2019
Четвъртък, 10 Януари 2019 09:36

МЗ ще осигурява противогрипни ваксини за възрастните

Статистиката сочи, че около 40 хиляди души от Европейския съюз умират преждевременно от грип всяка година.

МЗ ще осигурява противогрипни ваксини за хората над 65-годишна възраст. Това реши правителството, приемайки Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката при заболяването през следващите 4 години.

С публични средства Министерството на здравеопазването ще осигурява противогрипни ваксини за хората над 65-годишна възраст. Финансирането на разходите за ваксини по програмата ще се извършва от Националната здравноосигурителна каса чрез трансфер на средства от Министерството на здравеопазването.

Основните дейности на програмата са насочени към осигуряване с публични средства на ваксини срещу сезонен грип за обхващане на лица от целевата група, разработване на механизми за изпълнение на имунизацията и отчет, повишаване нивото на информираност на населението за значимостта на заболяването и възможностите за профилактика чрез имунизация.

В България противогрипни ваксини ползват само 2,4 на 100 души от населението, основната причина за ниския процент е, че те са в списъка на препоръчителните имунизации и се закупуват от пациентите. При здравите хора противогрипните ваксини предотвратяват от 70 до 90 процента от заболяванията. При хората в напреднала възраст ваксината намалява тежкото протичане при 60 на сто от хората, а смъртните случаи с 80 процента.

Статистиката сочи, че около 40 хиляди души от Европейския съюз умират преждевременно от грип всяка година. Най-висока е смъртността при хората над 65-годишна възраст. У нас в областните градове всяка година боледуват между 1,4 млн. и 1,6 млн. души.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 10 Януари 2019 09:36
  Топим се с 50 000 души годишно! Регистърът за ражданията не работи

  България е една от страните в Европа с най-високите показатели за тийнейджърска раждаемост. Заради неработещия регистър на ражданията никой в държавата все още не знае колко деца са се родили у нас през изминалата година. 

  Населението на България намалява с 50 000 души годишно, а 110 000 души умират годишно, посочи в студиото на bTV доц. Елица Димитрова, демограф към Института за изследване на населението и човека към БАН.

  „Трябва да измине годината, за да може добавят данните в НСИ и след това да се добавят и децата, родени в чужбина. Така че е въпрос на техническо време, което е необходимо, за да може да се обработят тези данни“, коментира доц. Елица Димитрова по повод това, че регистърът на ражданията не работи. Тя добави, че средно годишно с около 1 000 са по-малко са децата, които се раждат у нас.

  Елица Димитрова отбеляза, че в България съжителстват различни модели на възпроизводство. Според нея България е една от страните в Европа с най-високите показатели за тийнейджърска раждаемост.

 • Четвъртък, 10 Януари 2019 09:36
  Злото е нашата памет

  Бруталното убийство на самотната възрастна жена на Никулден е нашето истинско лице

 • Четвъртък, 10 Януари 2019 09:36
  Проф. Кантарджиев: Мръсният въздух подпомага вирусите

  Официално са установени 6 случая на грип А от тип H3N2 и няколко случая на А (H1N1), известен като свински грип

Оставете коментар