Неделя, 26 Май 2019
Понеделник, 04 Февруари 2019 10:42

Сметната палата ще извърши над 340 одита тази година, за първи път ще проверява и тотото

Ще се анализира и ефективността на системата за психиатрична помощ, тъй като по думите на председателя ѝ, „има сигнали, че качеството ѝ не е добро"

Сметната палата ще извърши повече от 340 одита през 2019 г. Това съобщи председателят ѝ Цветан Цветков в сутрешния блок на БНТ.

Повечето от тях са свързани със законовите задължения на Палатата, която трябва да одитира министерствата, общините, НЗОК, БНБ и държавното обществено осигуряване.

През 2019 г. към тях ще се добави и одитът на участниците в европейските и в местните избори. Сметната палата ще даде възможност на гражданите да се информират за даренията и приходите на партиите в предизборната кампания, а след това и на финансовите им отчети за използваните средства, обясни Цветков.

Сметната палата ще анализира и ефективността на системата за психиатрична помощ, тъй като по думите на председателя ѝ, „има сигнали, че качеството ѝ не е добро".

За първи път в историята си българските одитори ще проверят и Българския спортен тотализатор. Досега той не е бил проверяван, тъй като Палатата отскоро има право да одитира търговски дружества.

Спортният тотализатор има съществена роля за финансирането на българския спорт. Една от причините да се насочим към тотото е и намаляването на приходите, каза Цветков.

Сметната палата е приключила и проверка на правителствената програма за поддържане на чистотата за въздуха, препоръките от която вече се изпълняват от екологичното министерство. Тя е извършена едновременно с паралелни одити в 15 европейски държави и от Европейската сметната палата.

Основният проблем в България е с фините прахови частици. Усилията трябва да бъдат насочени към ограничаване използването на въглища и дърва. Гражданите трябва да бъдат убедени, че качеството на въздуха е в техни ръце, каза Цветков, добавяйки, че една от препоръките е организирането на широки информационни кампании.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 04 Февруари 2019 10:42
  Още160 лекарства изчезнаха от пазара

  6 от тях нямат алтернатива, други 40 са налични, но без отстъпки от здравната каса

 • Понеделник, 04 Февруари 2019 10:42
  Без яснота кой ще одитира и сертифицира машините за гласуване

  Регистрацията в ЦИК за участие в евроизборите започва на 5 април

  Централната избирателна комисия (ЦИК) обмисля да се обърне към Института по информационни и комуникационни технологии при БАН за осигуряване на специалисти за одит и сертификация на машините за гласуване. Това стана ясно на днешното заседание на Комисията, предаде БНР.

  Ивайло Ивков, член на ЦИК заяви: "Така беше ми възложено от председателя вчера да сезираме с писмо до професор Галя Ангелова, директор на Института "Информационни и комуникационни технологии" към БАН, за осигуряване на специалисти за одит сертификация на машините за гласуване. Въпрос, който е болезнен, и мисля да дадем срок за отговор, да ги помолим до петък".

  Част от колегите на Ивков поискаха писмо със същото съдържание да бъде изпратено и до Софийския университет "Свети Климент Охридски". Очаква се още тази седмица ЦИК да обяви обществената поръчка за доставка на машините. До момента обаче липсва яснота кой ще сертифицира машините.

  Регистрацията на инициативните комитети в Централната избирателна комисия за участие в изборите за членове на Европейския парламент на 26 май ще започне на 5 април и за партиите, и за коалициите, и ще продължи до 15 април – това реши ЦИК.

  Предложението за началната дата беше аргументирано от Ивайло Ивков така: "Партиите, особено партиите, които участват непрекъснато в избори и имат представители в парламента, това са едни тежки централи, с много хора, с много масиви от свои поддръжници и събират доста по-лесно подписите, докато един инициативен комитет, който се създава сега от няколко човека, трябва да събере 2500 подписа. Така че според мен законодателят е взел предвид да има равнопоставеност, давайки този по-дълъг срок".

  Друг член на ЦИК - Георги Баханов, направи друго предложение - началната дата за регистрация на комитетите да е 10 април:  "Логиката ми е, че за партиите срокът е пет дни, тоест от 5-и април приехме вчера, че започва и до 10-и приключва. След това да има равнопоставеност между кандидатите, така че след регистрация на партиите, от 10-и да започне регистрацията на Инициативните комитети, до 15-и".

  За участие в изборите на 26 май партиите и коалициите внасят безлихвен депозит в размер на 2500 лева, а Инициативните комитети – 100 лева по сметка на Централната избирателна комисия в Българска народна банка.

 • Понеделник, 04 Февруари 2019 10:42
  Културният министър: Не може да сложим на всеки паметник милиционер

  След разгромяващия доклад на Сметната палата за рушене на архитектурното наследство, Боил Банов обеща „да се съобрази“ с предписанията от одита

Оставете коментар