Неделя, 29 Март 2020

Четвъртък, 28 Февруари 2019 10:29

Явор Колев: Разкриването на схемата на Вълка от София бе съвместна операция между австрийските, германските и българските служби

Нарастват „нежните“ измами - българка дала 70 000 лв. на мним генерал от чужбина

Международна банда за киберпрестъпления, спечелила 100 милиона евро, бе разбита при съвместна акция на австрийските, българските и чешките разследващи. Бандата е използвала различни интернет сайтове, в които обяснявала, че търгува с криптовалути, както и бинарни опции. При тях има два варианта - например при залог от 100 долара, че курсът на еврото ще се повиши, печелиш още 75. Ако обаче цената падне, губиш парите си. Жертвите на групата винаги губели. Това обясни в ефира на bTV началникът отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев.

За лидер на групата е задържан израелецът Гал Барак. Той е бил арестуван в София и чака екстрадиция.

„Тази търговия до крайни клиенти беше забранена от ЕС заради много измами. Подобна група, извършваща такива измами беше разбита и у нас в края на октомври. В България има достатъчно хора, които владеят езици и участват в кол центрове, които имат за цел поддръжка на определени услуги“, разкри той.

„Това бе съвместна операция между австрийските, германските и българските служби. Става въпрос за 100 милиона евро. Първата операция си е била изцяло на българските служби. Претърсени бяха над 40 адреса, два кол центъра на територията на София. Тези схеми са много популярни в целия свят. Това накара Европейският орган за контрол на хазарта да забрани залагането на бинарни опции. Едно кибер престъпление се извършва на териториите на много държави и благодарение на сътрудничеството между службите на различни държави разкриват подобни престъпления“, каза Колев.

Той предупреди още, че нарастват и т.нар. нежни измами. И даде пример с българка, дала 70 000 лева на мним генерал от чужбина.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар