Неделя, 20 Октомври 2019
Вторник, 12 Март 2019 10:13

Русия опроверга информацията за хакерска атака срещу български институции

Обвиненията дойдоха от комисар Явор Колев по време на конференция по киберсигурността

Посолството на Русия у нас решително опровергава поредните твърдения за хакерска атака срещу българските държавни органи и намеса в местните избори през 2015 г., предаде ТАСС.

 „За пореден път, със съжаление, сме принудени да констатираме голословността на обвиненията по наш адрес. Русия многократно и на най-високо равнище е опровергала обвиненията за намеса в избирателния процес в чужбина“, подчерта представител на руската дипломатическа мисия в София.

По-рано, на конференцията „Киберсигурността в Европейския съюз: начини да отговорим на все по-нарастващите заплахи“, началникът на киберпрестъпност в ГДБОП, комисар Явор Колев заяви, че руската хакерска група Fancy bear е основен заподозрян за организирането на кибератаките срещу сайтовете на ЦИК, МВР и няколко други институции по време на местните изборите у нас през 2015 г.

„Групата е свързана с военното разузнаване на Русия и е заподозряна в атаките към български сайтове през 2015 г. по време на изборния процес, а също така и с манипулациите на изборния процес в САЩ, където те са заподозрени в това, че са подслушвали кореспонденцията на представители на Демократическата партия. И другата група е от служители на Китайската народната армия, които са обвинени от ФБР в различни киберпрестъпления“, разкри Колев и добави, че в повечето случаи този вид престъпления са трансгранични.

NBOX.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар