Събота, 26 Септември 2020

Събота, 30 Март 2019 09:47

Турция не счита, че с нещо са ни обидили

Смятат, че ние сме извадили думите на Чавушоглу извън контекст

От турска страна не считат, че с нещо са ни обидили. Смятат, че ние сме извадили думите на Чавушоглу извън контекст. Според тях не е било натиск, а ситуация. Това заяви премиерът Бойко Борисов след повече от 6-часовата му среща в Букурещ с турския вицепрезидент Фуат Октай, предаде Novini.bg.

Срещата бе по повод скандалното изказване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу от сряда. "Октай продължи разговорите си с Анкара. Не считам, че е нужно повече да разговаряме. Ако Чавушоглу реши да поднесе извинение, нека го направи. Аз не отстъпих пред опитите им за интерпретация", разкри още Борисов.

„Честта и достойнството на една държава не се изместват с пози. Ние не сме ги засегнали с нищо. Преценили сме като държава, че сами ще плащаме за вероизповеданията си” допълни Борисов. "Когато всички страни водят антитурска кампания, ние се държим по съседски добре. Разбирам, че в неделя имат избори, но българските мюсюлмани нямат нужда от защита", категоричен бе премиерът.

Преди срещата Борисов заяви: „Намесата във вътрешните работи, на която и да е държава, е много лош сигнал, лошо възпитание и винаги поражда изключително големи конфликти” „Надявам се Турция да поднесе извинение”, допълни премиерът преди срещата си с Октай.

„Ядосан съм от изказването на Мевлют Чавушоглу, че след намеса от турска страна е бил променен Законът за вероизповеданията у нас. Това категорично не само, че е неприемливо, но не е и вярно", заяви Бойко Борисов по време на срещата с Октай. 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар