Петък, 25 Септември 2020

Четвъртък, 11 Април 2019 10:09

Протестът в Габрово прерасна в бунт и ескалира тази нощ

Гражданите се опитаха да нахлуят в следствения арест, но полицията ги спря

Напрежението в Габрово ескалира тази нощ. Протестът в подкрепа на бития продавач прерасна в бунт по улиците на града. Хората се организираха спонтанно в социалните мрежи, а повод за недоволството стана нападението над продавач в денонощен магазин от трима мъже.

ВИДЕО

От площад „Възраждане” в града протестиращите се насочиха към следствения арест, където са задържани тримата биячи. Те се опитаха да нахлуят в сградата, но полицията ги спря.

След това хората стигнаха до къщите на ромските фамилии, които се оказаха празни. Към прозорците им обаче полетяха камъни по прозорците в кварталите “Шиваров мост” и “Бичкиня”. Обиколката на недоволните в града продължи повече от четири часа. До по-сериозни сблъсъци не се стигна.

Тази сутрин на площад „Възраждане” има засилено полицейско присъствие. Там е и жандармерията.

Протестът не беше заявен и нямаше разрешение от общината. Има едно задържано лице за неподчинение на полицейско разпореждане. След 22 ч. са задържани и три непълнолетни лица без придружител”, обясни в „Тази сутрин” по бТВ директорът на ОДП-Габрово Борислав Бончев.

Той допълни, че се е наложило да се ползва подкрепление от Жандармерията и полицейски екипи от съседни областни дирекции на МВР.

В резултат на инцидента с побоя кметът на Габрово Таня Христова издаде заповед и се разпореди с полицията за незабавни проверки по закона за гражданската регистрация на адресите, на които има струпвания на ромски фамилии и хора от криминалния контингент.

ВИДЕО

„Най-важното в момента е да направим всичко възможно, за да върнем спокойствието в Габрово”, коментира Христова.

Томислав Дончев, който бе кмет на града от 2007 до 2010 г., също пристигна в Габрово. Той заяви, че не толерира никаква форма на насилие.

„Не бива ситуацията да бъде мерена в обичайните клишета, а именно – етническо напрежение. Това, което се случи, е нередно. Зад него стои една много тежка провокация и е факт, че е натрупано напрежение”, коментира Дончев.

Той не изключи възможността протестът да се използва предизборно.

„Има време да се правят анализи. Първата задача е да се въдвори ред и спокойствие”, допълни Дончев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар