Неделя, 25 Август 2019
Събота, 13 Април 2019 09:33

Народното събрание ще приемe на 16 април Обръщение към българския народ

По повод 140-годишнината на Търновската конституция ще има изнесено тържествено заседание на депутатите във Велико Търново

Народните представители от 44-то Народно събрание ще приемат Обръщение към българския народ на тържественото заседание във Велико Търново по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Това съобщиха от пресцентъра на парламента. 

Тържествената сесия ще започне в 10.30 часа на 16 април в залата на Учредителното събрание с възстановка на събитията от 1879 г.

Председателят на парламента Цвета Караянчева ще открие заседанието със звънеца, с който през 1879 г. е открито Учредителното събрание във Велико Търново.

Деца от вокална група "Пеещи камбанки" ще изпълнят акапелно химните на Република България и на Европейския съюз. Оригиналът на Търновската конституция ще бъде внесен от гвардейци в залата, където преди 140 години е подписан документът. 

Цвета Караянчева и председателите на парламентарни групи ще направят изказвания по повод годишнината. Проектът на обръщение към българския народ ще бъде излъчен на запис, в който участват едни от най-младите парламентаристи от всички парламентарни групи. След това той ще бъде гласуван от народните представители. 

На тържественото заседание са поканени да присъстват президентът на Република България Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов, членовете на Министерския съвет, на Конституционния съд, ръководителите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд, главният прокурор, омбудсманът, членовете на Висшия съдебен съвет, предишни председатели на Народното събрание, евродепутати и представители на различните вероизповедания в Република България и др. 

Предвижда се обща снимка на депутатите и гостите на тържествената сесия пред сградата на Учредителното събрание.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 13 Април 2019 09:33
  Народното събрание си прави нов сайт за 100 000 лева

  По време на скандала с изтеклите лични данни от НАП от прокуратурата обявиха, че и парламентът е бил на прицел на хакерите

 • Събота, 13 Април 2019 09:33
  Отличници: От началото на 2019 г. НС е приело 84 закона, 125 решения и едно обръщение към българския народ

  Използваното време за  осъществяване на контролната функция на парламента през седмата сесия на  44-тото Народно събрание е 27 часа и 47 минути. Парламентарен контрол е  провеждан в 9 пленарни заседания.

 • Събота, 13 Април 2019 09:33
  Депутатите одобриха сделката за новите изтребители Ф-16

  Депутатите одобриха сделката за новите изтребители. Гласуваха 210 народни представители. „За“ бяха 124, против – 83, а трима се въздържаха. За сделката гласуваха от ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими. Ген. Попов обаче предложи повторно гласуване.

  Повече от три часа продължиха дебатите в Народното събрание за това дали да се даде зелена светлина за закупуването на осем изтребителя Ф-16 от Съединените щати. Прогнозната цена е 1,2  милиарда щатски долара.

  С гласовете на ГЕРБ, ОП, ДПС и двама независими беше отхвърлено предложението на БСП за отлагане със шест месеца на гласуването на договорите за Ф-16.

Оставете коментар