Четвъртък, 23 Май 2019
Събота, 13 Април 2019 09:33

Народното събрание ще приемe на 16 април Обръщение към българския народ

По повод 140-годишнината на Търновската конституция ще има изнесено тържествено заседание на депутатите във Велико Търново

Народните представители от 44-то Народно събрание ще приемат Обръщение към българския народ на тържественото заседание във Велико Търново по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Това съобщиха от пресцентъра на парламента. 

Тържествената сесия ще започне в 10.30 часа на 16 април в залата на Учредителното събрание с възстановка на събитията от 1879 г.

Председателят на парламента Цвета Караянчева ще открие заседанието със звънеца, с който през 1879 г. е открито Учредителното събрание във Велико Търново.

Деца от вокална група "Пеещи камбанки" ще изпълнят акапелно химните на Република България и на Европейския съюз. Оригиналът на Търновската конституция ще бъде внесен от гвардейци в залата, където преди 140 години е подписан документът. 

Цвета Караянчева и председателите на парламентарни групи ще направят изказвания по повод годишнината. Проектът на обръщение към българския народ ще бъде излъчен на запис, в който участват едни от най-младите парламентаристи от всички парламентарни групи. След това той ще бъде гласуван от народните представители. 

На тържественото заседание са поканени да присъстват президентът на Република България Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов, членовете на Министерския съвет, на Конституционния съд, ръководителите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд, главният прокурор, омбудсманът, членовете на Висшия съдебен съвет, предишни председатели на Народното събрание, евродепутати и представители на различните вероизповедания в Република България и др. 

Предвижда се обща снимка на депутатите и гостите на тържествената сесия пред сградата на Учредителното събрание.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 13 Април 2019 09:33
  Дариткова: Решени сме да довършим мандата, какъвто и да е резултатът от вота!

  Депутатите започват работа след ваканцията, гледат разширяване на понятието "неизбежна самоотбрана"

 • Събота, 13 Април 2019 09:33
  Папа Франциск отправи приветствие към българския народ преди посещението си у нас

  Негово Светейшество папа Франциск отправи приветствие към българския народ два дни преди посещението си у нас. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Във ВИДЕО ОБРЪЩЕНИЕ Светият отец отбелязва великото дело на светите братя Кирил и Методий, поставя акцент и върху предстоящата среща с Негово Светейшество българския патриарх Неофит.

  В приветствието си към българите папа Франциск изтъква, че неговото апостолическо пътуване в България, което ще се проведе в периода 5-7 май, ще мине под мотото – „Мир на земята“. Това е заглавието на енцикликата, написана през 1963 г. от папа Йоан XXIII или т.нар. Български папа - Анджело Ронкали. Той прекарва почти десет години в София като апостолически легат и установява връзки на уважение и обич с българския народ, които продължават и до днес, заявява във видео обръщението си папа Франциск.

  Публикуваме превода на български език на пълния текст на ВИДЕО ОБРЪЩЕНИЕТО на папа Франциск:

  „Скъпи братя и сестри от България,

  С Божията помощ след няколко дни ще бъда между вас. Да дойда в България, за мен и за моите сътрудници ще бъде едно поклонничество под знака на вярата, на единството и на мира. Защото вашата земя е родина на свидетели на вярата, още от времето, когато светите братя Кирил и Методий са разпространявали там Евангелието. Техният труд бе много ползотворен, който донесе много плодове и в трудните моменти на миналия век. Много пъти това бе повтаряно от Свети Йоан Павел II, който работи толкова много, за да може Европа да преоткрие освободителната сила на Христа и за да може да диша отново и с двата си бели дроба. По неговите стъпки ще имам честта да се срещна с Негово Светейшество Патриарха и Светия Синод на Българската православна църква. Заедно ще покажем желанието да следваме Господа Исуса по пътя на братското общение между всички християни.

  Скъпи мои,

  Цялото мое поклонничество ще мине под знака на спомена за Светия Отец Йоан XXIII, който за почти десетте години, прекарани в София като апостолически легат, установи с вашия народ връзки на уважение и на обич, които продължават и до днес. Той бе човек на вярата, на общението, на мира. Затова избрах като мото на посещението заглавието на неговата историческа енциклика "Pacem in terris - Мир на земята". Бих искал да ви помоля да ме придружавате с вашата молитва. Благодаря! Бог да даде мир и благоденствие на България!“

 • Събота, 13 Април 2019 09:33
  Трюфел е положението

  Депутатът Крум Зарков за внесения вчера в НС Законопроект за трюфелите

Оставете коментар