Четвъртък, 18 Юли 2019
Петък, 03 Май 2019 09:40

За масов мор на пчелите предупреждават производители

 „Причината за това би могла да е различна и ние я търсим. Не бих казала обаче, че се касае за масов мор. Имаме единични сигнали – около 10-12", обясни Любина Донкова от БАБХ

За масов мор на пчелите предупреждават производители. Става въпрос за стотици пчелни семейства, които са отровени. Пчеларите организират протести и настояват държавата да се намеси.

„Причината за това би могла да е различна и ние я търсим. Не бих казала обаче, че се касае за масов мор. Имаме единични сигнали – около 10-12. Става въпрос за село Струпец”, обясни пред камерата на БТВ Любина Донкова, началник отдел "Контрол на продукти за растителна защита и торове" в БАБХ.

Правят се изследвания както на пчелите, така и на растенията – взимат се проби дали е извършено третиране с продукти за растителна защита. Разпоредени са засилени проверки на територията на цялата страна, а не само в района на село Струпец. „Има национален план за контрол върху употребата на продукти за растителна защита, както и регионални планове за всички 28 областни дирекции по безопасност на храните. Извършваме и извънредни проверки. Реагираме на абсолютно всички сигнали, подадени от пчеларите”, обясни Донкова.

Тя уточни, че лицата, които употребяват продукти за растителна защита, са длъжни лично да уведомят собствениците на пчелни семейства и кметовете, че територията се третира. „Има обаче и случаи, в които това не се прави. Тогава се съставят актове и се налагат глоби. Тези лица попадат в графата „рискови” и при тях се извършват планови проверки”, коментира още експертът от БАБХ. За физическо лице глобите са от 1800 до 2400 лв., а за юридически – от 2400 до 3600 лв.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

На въпрос дали е възможно ГМО растения да са причината за смъртта на пчелите Донкова заяви, че не смята, че това е причината, тъй като в България отглеждането на ГМО организми е забранено. Глобата е 1 млн. лв. „Нито един земеделски стопанин не би могъл да си позволи да отглежда ГМО у нас. То може да се съдържа в храни и фуражи, но в никакъв случай да се отглежда в България. Ако случайно се открие някакво ГМО, то ще е заради случайно замърсяване”, поясни Любина Донкова.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 03 Май 2019 09:40
  Армия, полиция и жандармерия се включват в борбата с африканската чума

  Армия, полиция и жандармерия се включват в борбата с африканската чума по свинете, стана ясно след среща между министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, ръководството на Българската агенция по безопасност на храните, и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

 • Петък, 03 Май 2019 09:40
  Собственици на прасета в сблъсък с инспектори

  Открит вирус на африканска чума по свинете налага унижощаването на прасетата в засегнатия район.

  Собственици на прасета влязоха в сблъсък със здравни инспектори край Созопол.

  БАБХ потвърди огнище на Африканска чума при домашни свине в животновъден обект в село Зидарово, община Созопол, област Бургас. Касае се отново за нерегистрирано лично стопанство, в което са отглеждани 14 свине. При посещението на екипа от експерти от ОДБХ – Бургас в личното стопанство са намерени само 6 броя живи прасета. Взети са проби, които са потвърдени като положителни за вируса на африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

  Това е първият случай на домашни свине с положителни проби в областта, съобщават от агенцията. Откритият вирус на африканска чума по свинете в Зидарово налага унищожаването на прасетата в засегнатия район. Въпреки, че държавата плаща компенсации, стопаните на животните отказаха да допуснат екипите на Агенцията по храните.

  Инспекторите на БАБХ срещнаха отпор при опита да влязат във фермата на Вълчо Димитров. Срещу акцията по евтаназирането на свинете скочи семейството на стопанина, негодуваха и съседи му.

 • Петък, 03 Май 2019 09:40
  Правителството отпуска 3,7 млн. лв. за справяне с разпространението на африканска чума по свинете

  Правителството отпуска 3,7 млн. лв. за справяне с разпространението на африканска чума по свинете. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание, предаде Агенция „Фокус“

Оставете коментар