Събота, 28 Март 2020

Петък, 03 Май 2019 09:40

За масов мор на пчелите предупреждават производители

 „Причината за това би могла да е различна и ние я търсим. Не бих казала обаче, че се касае за масов мор. Имаме единични сигнали – около 10-12", обясни Любина Донкова от БАБХ

За масов мор на пчелите предупреждават производители. Става въпрос за стотици пчелни семейства, които са отровени. Пчеларите организират протести и настояват държавата да се намеси.

„Причината за това би могла да е различна и ние я търсим. Не бих казала обаче, че се касае за масов мор. Имаме единични сигнали – около 10-12. Става въпрос за село Струпец”, обясни пред камерата на БТВ Любина Донкова, началник отдел "Контрол на продукти за растителна защита и торове" в БАБХ.

Правят се изследвания както на пчелите, така и на растенията – взимат се проби дали е извършено третиране с продукти за растителна защита. Разпоредени са засилени проверки на територията на цялата страна, а не само в района на село Струпец. „Има национален план за контрол върху употребата на продукти за растителна защита, както и регионални планове за всички 28 областни дирекции по безопасност на храните. Извършваме и извънредни проверки. Реагираме на абсолютно всички сигнали, подадени от пчеларите”, обясни Донкова.

Тя уточни, че лицата, които употребяват продукти за растителна защита, са длъжни лично да уведомят собствениците на пчелни семейства и кметовете, че територията се третира. „Има обаче и случаи, в които това не се прави. Тогава се съставят актове и се налагат глоби. Тези лица попадат в графата „рискови” и при тях се извършват планови проверки”, коментира още експертът от БАБХ. За физическо лице глобите са от 1800 до 2400 лв., а за юридически – от 2400 до 3600 лв.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

На въпрос дали е възможно ГМО растения да са причината за смъртта на пчелите Донкова заяви, че не смята, че това е причината, тъй като в България отглеждането на ГМО организми е забранено. Глобата е 1 млн. лв. „Нито един земеделски стопанин не би могъл да си позволи да отглежда ГМО у нас. То може да се съдържа в храни и фуражи, но в никакъв случай да се отглежда в България. Ако случайно се открие някакво ГМО, то ще е заради случайно замърсяване”, поясни Любина Донкова.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 03 Май 2019 09:40
  Френски лекар се съблече гол в знак на протест срещу липсата на достатъчно предпазни средства за медиците

  Френски лекар се съблече гол в знак на протест срещу липсата на достатъчно предпазни средства за медиците, които се борят в момента с ковид19.

 • Петък, 03 Май 2019 09:40
  Протестиращите пред МС медици искат оставката на правителството

  Премиерът Бойко Борисов обеща в събота пакет от мерки за преговори по исканията на Синдиката на медицинските специалисти, но все още няма официална покана за обсъждането им.

  Продължава протестът в палатковия лагер пред Министерския съвет на синдиката на медицинските специалисти и на Гражданска инициатива "Системата ни убива".

  В отворено писмо до президента, депутати, омбудсмана, медиите и всички граждани, майките на деца с увреждания заявяват: "Вече искаме оставката на правителството и отказваме каквито и да било преговори с представители на кабинета "Борисов 3".

  За "Хоризонт" на БНР Мая Илиева каза, че председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова трябва да понесе отговорност за думите си от петък, когато окачестви барикадата на петте сестри като целенасочена провокация.

 • Петък, 03 Май 2019 09:40
  Калоян Паргов: В исканията на медицинските сестри няма политически искания – има човешки искания

  Не ми се ще да гледаме на здравето като на услуга или като на стока, което означава, че ако имаш пари, получаваш услугата и стоката, ако нямаш пари – не получаваш. Но тази услуга е свързана пряко с живота на човека. Това е циничното във времето, в което живеем, заяви в интервю по радио „Фокус” председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет и лидер на БСП-София

Оставете коментар