Четвъртък, 09 Април 2020

Вторник, 04 Юни 2019 10:13

Мая Манолова: Повишенията на парното, тока и водата са необосновани и нечестни

"В България от години цената на тока не се определя пазарно, а държавно-регулирано", посочи омбудсманът

 

Повишенията на парното, тока и водата са необосновани и нечестни за българските граждани. Освен това искам да припомня, че последните увеличения бяха през октомври миналата година. А цената на природния газ на международните пазари не се е увеличавала, така че няма причина да се вдигат цените и у нас. Това сподели в ефира на сутрешния блок на БНТ омбудсманът Мая Манолова.

"Няма солидно обяснение за увеличението на цената на топлото, например. Продължава да намалява количеството произведена топлинна енергия, а цената в същото време се повишава. От предложението на КЕВР се вижда, че ремонтните дейности в размер на 9 милиона лева намаляват на около 5 милиона, защото планът за ремонтите дейности от миналата година не е изпълнен. На практика нито един от показателите на дружеството не се подобрява, а цената на услугата се вдига'', добави Манолова.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

,,В България от години цената на тока не се определя пазарно, а държавно-регулирано. Основният регулатор на инфлация е КЕВР, а държавата нехае за стабилността на българските граждани'', посочи омбудсманът.

По отношение на идеята за безплатни детски градини Мая Манолова обяви, че се чувства доволна, че парламентарните групи повдигат тази тема.

"Децата трябва да бъдат максимално обхванати, това е най-смислената инвестиция, както и  мярка срещу демографската криза. Това е най-смисленото, което може да направи държавата за младите семейства. Никой друг разход няма смисъл, колкото инвестицията в човешкия капитал. Нека да има достатъчно инвестиции в нови детски ясли и градини'', уточни тя.

Омбудсманът приветства и намерението на депутатите да преосмислят своето виждане върху диференцираната ставка върху книгите.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 04 Юни 2019 10:13
  Омбудсманът: ЧСИ събират пари от хора, останали без работа заради карантината

  В писмо до Народното събрание Диана Ковачева сигнализира, че според пъстипили до нея жалби Законът за извънредното положение е с двоен стандарт към хора с наложени запори

   

 • Вторник, 04 Юни 2019 10:13
  Защо КЕВР отказва да намали цената на тока от април в разгара на кризата

  С доклада на КЕВР за изменение на цените на енергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия във връзка с изменение на цените на природния газ от 01.04.2020 г. се предлага да се определят нови преференциални цени и премии на електрическата енергия произведена от централи с високо ефективно комбинирано производство (ВЕКП). Съгласно предложението среднопретеглената преференциална цена на тока произведен от централи с ВЕКП изгарящи природен газ ще бъде 146,85 лв/МВтч. което е намаление от 27,04% спрямо същата средно претеглена цена определена от 01.07.2019 – 201,29 лв./МВтч.

 • Вторник, 04 Юни 2019 10:13
  "Галъп": Румен Радев, Мая Манолова и Слави Трифонов - с най-висок рейтинг

  Политическата криза, започнала в началото на тази година, видимо засяга публичния образ на властта – правителството, парламента, министрите и т.н. Сравнението в данните за общественото мнение преди и след началните седмици на годината показва ясно по-неблагоприятни масови възприятия за текущото състояние на страната. Водната криза, скандалите, протестите и т.н. явно създават определени рискове за управлението, това показват данните от ежемесечна изследователска програма на "Галъп интернешънъл" "Политически и икономически индекс".

Оставете коментар