Четвъртък, 20 Юни 2019
Понеделник, 10 Юни 2019 09:16

Ето какво каза психологът работил с ученика, задържан за подготовката на атентата в Пловдив

Инициативата е била от майката на момчето. Тя е забелязала затварянето на сина си, вглъбяването в комуникацията само в телефона. Тогава е видяла и кореспонденцията на чужд език в Телеграм

Преди месец е започнала работата с 16-годишният ученик, задържан за подготовка на атентат в Пловдив.

Това съобщи в БТВ психологът, който е работил с младежа, Иван Тричков.

Инициативата е била от майката на момчето. "Тя е забелязала затварянето на сина си, вглъбяването в комуникацията само в телефона. Тогава е видяла и кореспонденцията на чужд език в Телеграм", разказа Тричков. Той посочи, че вербовчикът е подхождал стъпка по стъпка. Тричков обаче отказа да коментира дали той е от Ислямска държава. Психологът е работил с детето преди да се намесят ДАНС.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Тричков посочи, че е имало промяна и в режима на храненето, но той не е бил съществен. По-сериозно е отделянето от семейната среда, свързано с намалена комуникация. Тези, които вербуват хора действат на принципа първо на невинна комуникация, впоследствие хвърлят стръвта, каза психологът

"Връзката най-вероятно е била съвсем случайна, когато детето е влязло в чата и към него се е закачил вербовчикът. Има две защити в психиката на момчето, съвест и съзнание, които продължават да са в сила на момчето. То е интелигентно, с приятни занимания, в момента се връща към нормалния начин на живот, посочи психологът. На етапа на който е бил вербовката, момчето не е било готово да извърши терористичен акт", категоричен е Тричков.

Той припомни, че в подобна възраст хората търсят герои и вероятно тези хора са се представили така.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 10 Юни 2019 09:16
  Спецпрокуратурата: Бомбите в Пловдив – най-големите в новата история на България

  Държавното обвинение ще иска задържане под стража на младежа, вербуван от ИДИЛ

  „Непроменено е мнението на прокуратурата, че в настоящия казус се касае за дете, жертва на радикализация”. Това заяви говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева във връзка с радикализирания 16-годишен младеж от Пловдив.

  Според държавното обвинение продължава да има реална опасност за сигурността на голям брой български граждани. Тя допълни, че са намерени взривни вещества и устройство, по обем и брой, несъпоставими с нито един друг казус от новата история на България.

 • Понеделник, 10 Юни 2019 09:16
  Борисов: Откритите в Пловдив бомби са чудовищни, в пъти по-силни от тази в Сарафово

  Дали сме решение за субсидиите на партиите, иначе аз мога да предложа да асфалтираме пътя до Луната, заяви премиерът на връчване на ключовете на нови автомобили за МВР

 • Понеделник, 10 Юни 2019 09:16
  МВР засекрети информацията за 16-годишния "джихадист" от Пловдив

  Промяната в оперативната обстановка и процесите налагат да се създадат Антитерористични центрове. Така вътрешният министър Младен Маринов коментира пред медиите думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че се подготвя проект за създаване на такива центрове у нас по американски модел.

Оставете коментар