Събота, 07 Декември 2019
Вторник, 23 Юли 2019 10:19

Депутатите излизат в лятна ваканция за 34 дни. Връщат се при вето за машинното гласуване

34 дни лятна ваканция се събират на депутатите през тази година. Съгласно парламентарния правилник те трябва да са в почивка от 1 до 31 август, но тъй като завръщането им зад банките се пада през уикенда, ще имат пленарно заседание чак на 4 септември

Последният им работен ден за сезона пък ще бъде на 31 юли, когато в края на редовното заседание ще удари финалният за тази сесия парламентарен звънец. 

Не е изключено обаче депутатите да бъдат привикани от шефката на НС Цвета Караянчева за извънредни заседания по време на полагащата им се по устав ваканция, пише “Монитор”. 

Дали отдихът им ще бъде прекъснат зависи от президента Румен Радев, чиито намерения относно евентуалното налагане на вето върху промените в Изборния кодекс, предвиждащи отпадането на машинния вот за парламентарните и местните избори или върху актуалиацията на дръжавния бюджет, заради разходите за покупката на новите изтребители за ВВС F-16, все още не са ясни. 

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Крайният срок за предложения между първо и второ четене на Изборния кодекс изтече в петък. Именно затова за вторник управляващите планират извънредно заседание на правната комисия, на което поправките за машинния вот трябва да минат и на второ четене. Целта е те да влязат по бързата процедура като първа точка в дневния ред за сряда (24 юли – бел.р.). От мнозинството се надяват, че ако Радев наложи вето върху промените, това да се случи още тази седмица и евентуално на 30 юли Караянчева да свика извънредно пленарно заседание, на което връщането на измененията за повторно разглеждане да бъде обсъдено и гласувано. Иначе крайният законов срок, в който президентът може да върне закона в НС, ще изтече чак около 8-9 август. 

При това положение, ако държавният глава изчака до последно и наложи вето през август, депутатите ще трябва да прекъснат ваканцията си, за да се съберат на извънредно заседание заради машините.

Крайният срок за ветото, касаещо покупката на самолетите пък ще изтече около 11-12 август.

Така при възможно най-негативния за тях сценарий, в случая народните избрани ще трябва прекъснат ваканцията си за втори път, за да се съберат извънредно. Според управляващите обаче едва ли ще се стигне до такъв развой на ситуацията с оглед на това, че едно евентуално вето би създало риск за самия проект за модернизиране на ВВС, като забавяне на доставката на самолетите от САЩ или дори неговото оскъпяване.

По време на дебатите по темата в НС стана ясно, че ратифицирането на договорите трябва да мине до 31 юли, а самите оферти от американската страна са със срок на валидност между 3 и 5 септември.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 23 Юли 2019 10:19
  Проф. Михаил Константинов: Сега е времето да се решат промените в Изборния кодекс

  Има един малко йезуитски начин да се въведе образователен ценз - като се усложни начинът на гласуване, споделя председателят на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов, в интервю за радио „Фокус“

 • Вторник, 23 Юли 2019 10:19
  Управляващото мнозинство отхвърли президентското вето върху закона за военното разузнаване

  Държавният глава наложи вето заради несъгласие с текста, че цивилно лице може да оглави Служба „Военна информация“

  С 134 „за“, 57 „против“ и 6-ма въздържали се народните представители отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за военното разузнаване.

  До новото обсъждане се стигна след като на 5 август държавният глава наложи вето заради несъгласие с текста, че цивилно лице може да оглави Служба „Военна информация“.

  Според държавния глава това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България.

  „Военното разузнаване е неразделна част от въоръжените сили съгласно чл. 50, ал. 1, т. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ). То е сред стълбовете на националната сигурност и е част от структурите, които формират системата за нейната защита“, уточнява в мотивите си Румен Радев.

 • Вторник, 23 Юли 2019 10:19
  Румен Радев наложи ново вето - не иска цивилен да ръководи военното разузнаване!

  Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за изменение и допълнение на Закона за военното разузнаване. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

Оставете коментар