Четвъртък, 09 Юли 2020

Четвъртък, 25 Юли 2019 10:05

Десислава Танева: 60 000 свине ще бъдат евтаназирани

Вече са поискани пари за възстановяване на животните

 

"Юли и август е пикът на африканската чума". Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред БНТ.

"Със сигурност е имало мерки за чумата, които са можели да бъдат взети или да бъдат проведени по-добре", добави Танева. Тя каза, че вече са поискани пари за възстановяване на животните.

„От всички средства, които миналата година са били похарчени за тези мерки, са поискани за възстановяване 1.4 млн. евро, но до момента нямаме решение за това. 

Winbet - победата е емоция! (18+)

Танева добави, че имат постановление за разходите за сегашната кризисна ситуация. „Те няма да са достатъчни предвид броя на животните и това, че вече имаме огнища в промишлени свинекомплекси, но има ред. Безспорно е, че ще бъдат получени обезщетения и по този начин започваме комуникацията за финансова подкрепа от Европейската комисия“, поясни тя. 

Танева потвърди, че близо 60 000 свине ще бъдат евтаназирани. „Има наредба, по която се плаща по определен ред, който трябва да се спази със съответното досие от регистрирането на обекта на животните до унищожаването им, протоколирането им и пазарната оценка по оценител“, заяви Танева, но добави, че не може да даде приблизителна цена, защото животните са различни категории, които носят различна цена.

„Цената, която биха получили като обезщетение, ще бъде равна на пазарната“, каза тя. Танева потвърди, че се очаква обезщетенията за фермата в Николово да са около 2 млн. „Със сигурност става въпрос за милиони“, добави тя.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар