Събота, 04 Април 2020

Вторник, 24 Септември 2019 10:16

Депутат се обяви срещу кланетата на норки от Ангелови от “Градус”!

Михаил Христов е сред вносителите на законопроект, който спира умъртвяването на норки, лисици и чинчили

Да се забрани отглеждането и умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи от 2021 г. Това предвиждат поправки в Закона за ветеринарномедицинската дейност, внесени от БСП в парламента.

Социалистите настояват да се спре нехуманната практика животни да бъдат убивани единствено заради техните кожи (напр. лисици, норки, чинчили, енотовидни кучета и др.). Затова и предлагат да се забрани дейността на фермите, в които се убиват животните без да се използва месото за консумация от хората.

„Законопроектът е преди всичко морален. Не може едно животно да прекарва 7 месеца, всъщност целия си живот, в една клетка и да бъде убито само заради кожата му. Има една много хубава мисъл, че животните са най-голямото мнозинство в света, но без право на глас“, посочи депутатът от БСП Михаил Христов, който е вносител на текстовете.

Той уточни, че става въпрос за две ферми в страната, като в едната се отглеждат 130 000 американски норки, а в другата – около 1000.

Христов описа и ужасяващите условия, при които живеят животните, и начина, по който биват умъртвявани.


„Умъртвяват се по доста нехуманен начин – с ток или газ. Но тези животни са полуводни и могат да задържат дъха си, което означава, че те излизат полуживи от камерите“, обясни той.

Депутатът от БСП настоя, че в редица европейски държави вече действа такава забрана, включително и в съседната ни Северна Македония, и трябва да следваме примера им. Христов изтъкна и че много модни марки са се отказали от употребата на естествени кожи.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Той допълни, че отглеждането на американските норки крие и други рискове, тъй като това е вид нетипичен за Европа. Някои от животните успявали да избягат и хората по селата се оплаквали, че има случаи на нападнати домашни животни.

Друг проблем е и неправомерното загробване на умъртвените животни.

Михаил Христов се надява на подкрепа от всички народни представители за законопроекта, но призна, че очаква да чуе аргументи, че много хора ще загубят работата си. Според него обаче това не е така, защото не са толкова много наетите в тези ферми.

„Не мисля, че 130 000 животни трябва да страдат заради 30 работника, които много често и се сменят, защото условията на труд във фермите са отвратителни“, коментира той.

Соцдепутатът алармира и за друга нередност около дейността на фермите за развъждане на норки. Той се позовава на данни от регистъра на Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД – UNCTAD), според които износът на сурови ценни кожи от България през 2018 г. е на стойност 11,3 млн. долара. През 2017 г. пък износът е почти 10 пъти по-малък – 1,4 млн. долара. В същото време основният производител на ценни кожи в страната е декларирал във финансовия си отчет за 2018 г. приходи от продажби на продукция в размер едва на 3 000 лева.

Затова и Христов е отправил писмен въпрос до министъра на икономиката Емил Караниколов и се закани, че ако не получи удовлетворяващ отговор, ще се обърне към прокуратурата по случая.

„Фактите говорят в крайна сметка. Получава се сериозно разминаване, говорим за милиони, не са отчетени, не се преведени и данъци към държавата. Като получим повече информация, ще подам сигнал до прокуратурата“, отсече той.

източник: flagman.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 24 Септември 2019 10:16
  ГЕРБ внесе законови промени за по-строг контрол при изгарянето на отпадъци

  От ГЕРБ внесоха промени в закона за опазване на околната среда, с които да се увеличи превантивният контрол върху изгарянето на отпадъци, съобщи БНР. Новите текстове предвиждат задължителна процедура за оценка на въздействието върху околната среда, независимо от обема на горивото.

 • Вторник, 24 Септември 2019 10:16
  Депутатите подхващат хазарта извънредно

  Депутатите гласуват на първо гласуване на Законопроект за управление на агрохранителната верига. Преди това, по предложение на Валери Симеонов, като точка втора, беше включено гласуването на второ четене на Закона за хазарта.

 • Вторник, 24 Септември 2019 10:16
  Валери Симеонов пак зацикли в своето безмислие! Предлага поредна национализация - този път на частните лотарии!

  Лидерът на НФСБ и настоящ заместник-председател на българския парламент, Валери Симеонов, след като едва само няколко месеца успя да запази смислено мълчание, отново зацикли в абсурността на своята лична вселена, която и този път не му изневери и директно до отведе до кошница с ултра безумия.

  Този път Симеонов се изявява като автор и вносител на законопроект за изменение и допълнение на закона за хазарта. Нещо повече, лидерът на НФСБ днес следобед лично е внесъл в деловодството на парламента, своето ново “умно” предложение. А то, особено предвид автора му, също не е сложно, и по комунистически е брутално ясно - да бъдат забранени всички частни лотарии, като остане само държавната.

  С други думи Симеонов, като един истински Милко Балев, съветва своя Тодор Живков, как се прави real социкономикс.

Оставете коментар