Петък, 18 Октомври 2019
Сряда, 09 Октомври 2019 13:56

"Еврохолд" разкри подробности по сделката за ЧЕЗ

До 25 дни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да реши дали да одобри сделката, свързана с покупката на активите на ЧЕЗ в България от "Еврохолд България" АД. 

Това каза председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд България" АД Асен Христов на пресконференция, на която дружеството представи Стратегия за развитие на компаниите от групата на ЧЕЗ България след завършване на сделката.

"Не виждаме причина КЗК да е против, тъй като знам, че тя се произнася дали има концентрация на даден пазар, а Еврохолд няма бизнес, с който да осъществи концентрация", заяви Асен Христов.

Затова от Еврохолд се готвят са по-нататъшното развитие по сделката. По думите на Христов парите за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са осигурени.

Председателят на Управителния съвет "Еврохолд България" АД Кирил Бошов обясни, че основната дейност на компанията е застраховането. Той добави, че в Управителния съвет на Еврохолд има специалист с дългогодишен опит в българската енергетика. Бошов е уверен, че компанията може да купи такъв актив, който да бъде интегриран добре и да бъде в интерес на българските потребители.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Васил Стефанов, член на УС на "Еврохолд България" и ръководител "Сливания и поглъщания", посочи, че сделката е за стойност 335 млн. евро. Част от сумата ще бъде осигурена от набиране на капитал от настоящите акционери. Другата част ще бъде осигурена чрез дългово финансиране от две глобални инвестиционни банки. За развитието на сделката от Еврохолд ползват услугите на няколко международни консултантски компании.

От "Еврохолд" от три години обмисляли да влязат и в енергийния бизнес. Затова компанията е създала специален Енергиен борд, в който са включени експерти в енергийния сектор. Този борд ще помогне за интеграцията и управлението на компаниите на ЧЕЗ в България след придобиването на активите. Енергийният борд ще бъде движеща сила за инвестициите и иновациите в българската електропреносна инфраструктура. От "Еврохолд" обещаха, че ще запазят сегашния висш мениджмънт на ЧЕЗ с цел съхраняване на опита и екипа на компанията.

Членът на Енергийния борд на "Еврохолд" Георги Миков обяви, че от компанията са планирали инвестиционна програма от над 270 млн. лева за настоящия регулаторен период до 2020 г. За следващия регулаторен период ще бъдат инвестирани над 240 млн. лв. Инвестициите ще се съобразяват с регулаторните изискания и решения на КЕВР. Основната цел на инвестициите е да намалеят загубите на електрическа енергия.

Източник: Dir.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 09 Октомври 2019 13:56
  Стоян Мавродиев: Сделката за EVN е пример за брутална пазарна манипулация

  Според бившия председател на КФН държавата е претърпяла загуба за десетки милиони левове

 • Сряда, 09 Октомври 2019 13:56
  Депутатите одобриха сделката за новите изтребители Ф-16

  Депутатите одобриха сделката за новите изтребители. Гласуваха 210 народни представители. „За“ бяха 124, против – 83, а трима се въздържаха. За сделката гласуваха от ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими. Ген. Попов обаче предложи повторно гласуване.

  Повече от три часа продължиха дебатите в Народното събрание за това дали да се даде зелена светлина за закупуването на осем изтребителя Ф-16 от Съединените щати. Прогнозната цена е 1,2  милиарда щатски долара.

  С гласовете на ГЕРБ, ОП, ДПС и двама независими беше отхвърлено предложението на БСП за отлагане със шест месеца на гласуването на договорите за Ф-16.

 • Сряда, 09 Октомври 2019 13:56

Оставете коментар