Четвъртък, 09 Юли 2020

Сряда, 13 Ноември 2019 09:35

Тръмп и Ердоган се срещат във Вашингтон

The Washington Post съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е предложил на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган търговска сделка за 100 милиарда долара, както и „заобиколен път“ за разрешаване на ситуацията с руските противоракетни ракетни системи С-400

Днес ще се проведе среща между американския президент Доналд Тръмп и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган във Вашингтон

Двамата ще обсъждат двустранните отношения и ситуацията в Сирия.

Преди да отпътува за Съединените щати турският президент заяви пред репортери, че един от ключовите въпроси ще бъде искането за екстрадиция на живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен. Турските власти го обвиняват, че той стои зад опита за преврат от 15 юли 2016 г.

Анкара ще предостави на САЩ документи, за да се опита да ги убеди, че среща на американски представители със сирийския кюрдски командир Мазлум Кобани би била „грешка“.

Според Реджеп Тайип Ердоган „не е възможно да се каже“, че „терористите“ са се изтеглили от планираната зона за сигурност в Северна Сирия. Той добави, че ще припомни на американския президент, че Вашингтон не е изпълнил постигнатото споразумение по въпроса.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Малко преди посещението американският Конгрес прие с огромно мнозинство документ, признаващ масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915 г. за геноцид. Американски политици настояват на Турция да бъдат наложени санкции заради закупуването на руските ракетни комплекси С-400, води се и разследване срещу турската държавна „Халкбанк“, която е заплашена от глоба заради нарушаване на американските санкции срещу Иран. Смята се, че финансовата институция е съдействала за трансфер на около 20 млрд. долара към Иран.

Последната визита на Ердоган във Вашингтон за среща с американския президент беше през май 2017 г. Посещението беше белязано от сблъсъци между протестиращи и охраната на турския президент. 

Междувременно The Washington Post съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е предложил на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган търговска сделка за 100 милиарда долара, както и „заобиколен път“ за разрешаване на ситуацията с руските противоракетни ракетни системи С-400.

Според източниците на изданието тези предложения на американската страна са се съдържали в писмо, изпратено до Ердоган миналата седмица.

Според оценката на изданието, те вероятно ще „доведат до ярост“ поне част от американските законодатели, които подкрепиха налагането на санкции срещу Турция през октомври за военната й операция в Сирия.

По-рано президентската администрация на САЩ заяви, че Вашингтон „е обяснил“ на Анкара предпочитаните начини за разрешаване на ситуацията със С-400, като същевременно я е призовала да се откаже от използването на руско оръжие.

Съобщи се също, че Ердоган възнамерява да обсъди с Тръмп по време на посещението си във Вашингтон на 13 ноември доставките на американските системи за ПВО ЗРК «Пейтриът» .

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар