Събота, 04 Април 2020

Вторник, 28 Януари 2020 10:08

Йорданка Фандъкова: София няма опасност да остане без вода, има вода за години напред

"Държавата трябва да гарантира, че още тази година ще започне ремонт на стената на язовир "Бели Искър"", заяви столичният кмет

За София няма опасност да остане без вода. В язовирите „Искър” и „Бели Искър” има вода за столицата за години напред. Това заяви в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"София е длъжна да помогне на бедстващите хора на 30-40 километра от нас. Към този момент имаме техническа, капацитетна възможност и сме длъжни да помогнем. В същото време задаваме въпроси и искаме гаранции", каза в сутрешния блок на Нова телевизия кметът на София.

Днес ще се разглежда от Общинския съвет докладът, с който СОС да даде право по водопровода на София да премине вода до 300 литра в секунда количество, което да захрани бъдещата връзка с новия водопровод за Перник.

Не става дума за промишлени количества вода, заяви Фандъкова.

Капацитетът на този водопровод е 1700 литра в секунда. В момента се подават 1000 литра в секунда, а с водата за Перник ще се подават 1300 литра в секунда. Направени са необходимите тестове, посочи тя.

Във водопреносната и водопроводната мрежа на София нивата се следят в реално време. Във всеки един момент знаем какви количества вода има в системата на София, къде се налага пренасочване. В язовир "Искър" има нужните количества вода за София за години напред, категорична е Фандъкова.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Държавата трябва да гарантира, че още тази година ще започне ремонт на стената на язовир "Бели Искър". Не съм експерт, но е ясно, че не трябва да се източва язовирът заради този ремонт. А освен това състоянието му да се следи във всеки един момент и ако е застрашен водният баланс на София, да има спирателен режим, подчерта кметът на София.

Проблеми по мрежата има и те се отстраняват. Много от тях се дължат на незаконни присъединявания, посочи Фандъкова. Тя съобщи, че незаконните присъединявания към водопроводната мрежа на София са около 800 годишно.

Кметът на София коментира и вчерашния протест пред МРРБ с искане за оставка на правителството, при който се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция, като имаше пострадали и от двете страни. Изключително неприятна ситуация. Всички граждани имат право да протестират мирно, но не е редно да се стига до сблъсъци и да се нарушава обществения ред, заяви Фандъкова.

Режимът на протестите е уведомителен. Не даваме разрешение, съгласуваме действията с организаторите на протеста. Спазването на реда е ангажимент на организаторите на протеста, уточни столичният кмет.

Няма основание да се променя цената на водата за столичани, категорична е кметът.

Загубите на вода във водопреносната мрежа сега са 45%, започнахме от 65%. Столичният кмет подчерта, че не е била доволна от концесионния договор за водата.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар