Четвъртък, 04 Юни 2020

Събота, 28 Март 2020 12:59

Фейсбук групи в Италия призовават към анархия! Нападат магазини и бусове за доставка на продукти

Разгневени от продължителната карантина и безпаричието вследствие на безработицата италианци започнаха да щурмуват магазини и микробуси, които доставят хранителни продукти за търговската мрежа, съобщават сайтове на Ботуша, които определят картината като апокалиптична

На 26 март около двайсетина души нападнали „Лидл“ в Рим, който е един от най-големите и най-посещавани супермаркети в столицата. Хората влезли в магазина, напълнили кошниците и, когато стигнали до касите, се опитали да накарат и останалите купувачи да скандират „нямаме пари“ и „не искаме да плащаме“, съобщават от „Ansa“. 

Служителите в магазина били принудени да потърсят помощта на полицията и карабинерите, но хаосът се пренесъл и върху останалите чакащи да влязат в супермаркета. Безредиците продължили часова, а в същото време се разпространила и новината, че микробуси, които пренасят хранителни продукти, са нападнати и ограбени от банди. 

Италианските медии наричат тези акции атентати и съобщават, че те са били инспирирани от групата във Фейсбук „Noi“, която за 24 часа събрала 585 последователи. Девизът ѝ бил „Бихте ли въстанали, ако не искате да търпите“. А призивите са: „Трябва да разбием всички супермаркети“, „За да се почувстваме живи, че трябва да нахлуем в супермаркетите, както правят в Сирия и Испания, истинският протест е това, така че те да разбират докъде сме стигнали“. Както и: „Проблемът е незабавен: децата трябва да се хранят“. 

Само през вчерашния ден в Италия починаха 919 души заради заразата с коронавирус.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 28 Март 2020 12:59
  Нагъл Мутафчийски за “Яко ще измрат”: Стига махленски истории!

  Журналисти се скараха на последния брифинг на Националния щаб за борба с коронавируса.

 • Събота, 28 Март 2020 12:59
  След 100 дни: Спират ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб

  Това обяви премиерът Бойко Борисов и подчерта, че Щабът си е свършил перфектно работата

  Спират ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб. Това обяви премиерът Бойко Борисов. Щабът ще продължи да функционира до 31 декември, а данните за заразените ще бъдат обявявани на информационния сайт, предаде Нова телевизия.

  "Това непрестанно включване на Щаба създава безпокойство. Вирусът не е утихнал, но ние психологически искаме да се върнем към нормалния начин на живот. Това е добре за финансите, икономиката, но и за психичното здраве на хората", добави Борисов.

  "Днес стават 100 дни, откакто издадох заповедта за откриването на Национален оперативен щаб", припомни премиерът и благодари на всички българи, че са спазвали мерките на Щаба.

 • Събота, 28 Март 2020 12:59
  Борисов: След 15 юни остават само социалните мерки

  Министър-председателят се обърна към министрите да спазват заповедта за носене на маски. "Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски", каза премиерът.

  Започна първо присъствено заседание на МС след пандемията.

  След 15 юни остават само социалните мерки. Това каза в началото на редовното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов, предаде  Агенция „Фокус“.

  Министър-председателят се обърна към министрите да спазват заповедта за носене на маски.

  „Недомислието на заповедта как ни се отрази и на нас. Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски. Представете си как изглежда това. Сега сме се маскирали. Ако донесат ядене, може да сме без маски. Честит рожден ден на Емил Караниколов. Ако приемем бонбоните за ястие, може да свалим маските.

Оставете коментар