Четвъртък, 01 Октомври 2020

Сряда, 20 Май 2020 18:03

Предотвратено е покушение срещу магистрат във Враца

„При операцията на ГДБОП и спецпрокуратурата е била разкрита подготовка за поставяне на взривно устройство в автомобила на съдия“, уточни Ивайло Иванов

 

Покушение срещу магистрат във Враца е било пресечено при специализирана акция в северозападния град. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов пред журналисти в парламента.

При операцията на ГДБОП и спецпрокуратурата е била разкрита подготовка за поставяне на взривно устройство в автомобила на съдия. Иванов уточни, че бомбата не е била заложена в момента, в който властите са се намесили, предава бТВ.

Според него най-вероятно това е свързано с работата на съдията: „Няма току-така да искат да взривяват някого“.

Според БНТ адвокатка от Враца и дъщеря ѝ, двете – разследвани за измами, са били арестувани в хода на операцията, като в дома им е било открито взривно вещество и взривател с дистанционно управление.

Очаква се повишаване на ръста на престъпленията и усложняване на криминогенната обстановка след отпадането на пандемията и произтичащите от нея полицейски пунктове. За това предупредиха вътрешният министър Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов пред депутатите от вътрешната комисия, цитирани от „Труд“.

Налице е спад на престъпленията за периода на епидемията – с 16,4% са намалели те, отчете вътрешният министър. А разкриваемостта се е увеличила с 0,8 пункта. С над 21% е регистрираният спад на кражбите. Това е показал анализът на криминогенната обстановка до края на април. Министър Маринов обясни, че многото полицейски пунктове са затруднявали придвижването на престъпния контингент, но сега, „след падането на ограничителните мерки имаме обективни причини да смятаме, че ще се усложни обстановката“, каза Маринов. „Затова провеждаме тези полицейски операции по места“, уточни той.

„Притесняваше ни големият брой граждани, завърнали се от чужбина, по време на пандемията. Сред тях имаше лица от криминалния контингент. Действията, които предприехме, до известна степен ограничиха престъпленията. Продължаваме да следим с внимание какво се случва в страната“, допълни и главният секретар на МВР.

„Имаме готовност и е създадена организация за противодействие на престъпността по време на летния сезон. Всички служители на МВР ще противодействат на извършването на криминални престъпления. Очакваме ръст на престъпленията, но ще противодействаме. Имаме готовност за това“, каза и Иванов.

По време на депутатския блицконтрол стана ясно, че е имало единични опити на „ало-измамници“ да се възползват от страха на хората от заразата, но са били бързо задържани, а основните групи са от много преди това в ареста.

„С разхлабване на мерките нашият фокус е за спазване на социална дистанция, носенето и на маски, което, за съжаление, нашето общество малко забрави за това. Нашият фокус е точно към карантинираните лица, те запазват относително висок брой“, заяви още Младенов. Броят на карантинираните е около 20 000 души. В отговор на депутатите от БСП дали МВР следи гражданите чрез мобилните им телефони, вътрешният министър обясни, че при отказ на дадено лице да бъде карантинирано или когато е карантинирано, но има данни, че нарушава карантината, МВР има право да иска местонахождение на мобилното устройство. Но това се отнася само до локализацията му, каза Маринов. Това се прави без органите на МВР да имат достъп до личната комуникация на даден човек.

„Промяната се налага заради това, че се отнася към лице, което носи зараза. Практиката обаче в МВР е едновременно с това да се уведомява и районния съд. Тази мярка по-скоро вече не се прилага, защото полицаите физически контролират изпълнението на задължителната карантина, след като се е освободил ресурс от КПП-тата, които вече отпаднаха. „Мисля, че няма никаква опасност за гражданите“, гарантира МВР шефът.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 20 Май 2020 18:03
  Иван Гешев се срещна с магистрати от Окръжна и Районна прокуратура - Кърджали

  На 29.09.2020 г., след работната визита в Хасково, главният прокурор на Република България Иван Гешев проведе среща и с магистратите от Окръжна и Районна прокуратура-Кърджали, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

 • Сряда, 20 Май 2020 18:03
  Ден 80! Въпреки дъжда, хората зоват: Вървете си, лоши сте!

  Ден 80 на антиправителствените протести! Въпреки дъжда, хората вече са на триъгълника на властта и скандират ”Оставка”. На него стана ясно, че шефът на МВР Христо Терзийски е написал до ЕК, че протестиращите са напръскали журналистите с лютив спрей, което възмути за пореден път хората. Какво се случи на площада хронологично:

  21, 21 часа: Всички изслушаха химна на Рупублика България и се разотидоха.

  21, 10 часа:

  Професор Велислав Минеков алармира, че отново се наблюдава активно придвижване на полицейски сили към София.  Адвокат Николай  Хаджигенов  пък коментира избора на Евгени Иванов за член на ВСС от прокурорите.  Оратор коментира изказванията на Цвета Караянчева от днес.

 • Сряда, 20 Май 2020 18:03
  Главният секретар на МВР е разпоредил проверка за униформеното облекло на полицаите

  Изпълнението на заповедта на комисар Ивайло Иванов е възложено на директорите на областните дирекции и на СДВР

Оставете коментар