Сряда, 30 Септември 2020

Неделя, 24 Май 2020 11:11

Вълчев: МОН призовава родителите, ако имат друга възможност, да не пускат децата си на детска градина

24 май винаги е носил онзи положителен заряд на образованието, на българския дух, на българската култура, заяви министърът на образованието

 

Системата предприе една инициатива – „Майски празници“, която училищата и учениците организират – чествания в електронна среда. Това са най-често концерти, изложби, инициативи, които се провеждат по случай 24 май, разказва в ефира на „Събуди се“ образователният министър Красимир Вълчев.

Той благодари на екипа на NOVA  за инициативата в подкрепа на българските учители и увери, че където и да се намира, ще се включи и ще ръкопляска точно в 11:00 часа.
„Българските учители заслужават да бъдат аплодирани.

Те показаха, че са реактивни, отговорни в този кратък срок, когато трябваше системата да се реорганизира напълно и да премине към обучение в електронна среда. Всяка една професия заслужава уважение, но учителската професия е в основата на всички останали, защото, ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти по всички останали професии“, смята Вълчев.

„Не сме сигурни дали през есента епидемичната обстановка няма да бъде по-сложна. Това би създало организационни трудности по отношение на кандидатстването във висшите училища, особено в чуждестранните.

Почти всички страни взеха решение да приключат юни, най-късно юли учебната година. Някои взеха решение да приключат без изпити, други пък са в другата крайност – да приключат присъствено или частично присъствено.

Ние по-скоро бяхме предпазливи, здравето е най-важно. Аз, като министър на образованието, много повече искам да се върнат децата, защото е незаменимо взаимодействието в класната стая откъм социализацията и към придобиването на хармонични знания и умения. Но все пак ситуацията е такава.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Важното е, че успяхме да спасим, така да се каже, учебната година, нямаме загуби, имаме определен процент деца, които ежегодно са ни предизвикателство. Тази година беше още по-трудно“, сподели министърът.

Децата от семейства със смесено отношение към образованието, с образователни дефицити у нас са между 10 и 20 процента годишно. 10-11% не са се включили ефективно в електронно обучение, а 1-2 % въобще не са били обхванати. 14% пък изобщо не завършват училищно образование. Най-голямо било отпадането след 7-и и 8-и клас.

„В търговските обекти и в детските градини има по-големи колебания, тъй като при тях има многочасово, ежедневно взаимодействие на деца в групи. Що се отнася до изпитите, това е еднократно връщане за един или за два изпита при строги мерки за дистанция.

Учениците, особено при големите ученици, тези мерки могат да се осигурят, особено когато става въпрос за интервал от 4-5-6 часа. Ние ще направим това по време на изпитите. Училищата са били затворени близо два месеца и половина.

Ежеседмично се дезинфекцират, в този смисъл те са много по-безопасна среда, отколкото посещението на някой търговски обект. Иначе имаме ученици, които всяка година много трудно ги мотивираме да учат“, обясни министър Вълчев.

Според Вълчев, вирусът все още е сред нас. Затова от МОН призовават родителите, ако имат друга възможност, да не пускат децата си на детска градина, защото вътре в групата децата са във взаимодействие.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 24 Май 2020 11:11
  Красимир Вълчев: Под карантина са 0.4% от паралелките в страната

  По-думите му вече няма да има грипна ваканция, а ще се учи дистанционно

  Общото правило в страната в момента е, че маските на закрити места са задължителни. Ние имахме множество варианти за това как да направим по-безопасна средата в училище, – хибридно обучение, и да няма взаимодействие между паралелките, за да не караме децата да стоят цял ден с маски.

  Избрахме втория вариант. Това съобщи пред Нова телевизия министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

  В момента карантинираните паралелки са 0.4%, дори и да стигнат 4%, ще има максимум деца в стаите, това е по-добър вариант.

  „Сбъдват се по-скоро негативните сценарии с коронавируса. В началото очаквахме той да остане в Китай, след това да остане в Италия, да бъде кратък, лятото да изчезне. Нищо от това не се случи. Далеч по-трудно може би ще бъде следващите месеци, когато ще застудее времето и ще има и грипни вируси”, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев пред Диана Найденова в „Карай Направо”.

  По думите му засега стойностите на заразените с COVID-19 са нормални. В момента в училищата няма свръх стойности спрямо общия брой заразени. „Ако имаме бум на заразени в област или община, ще се минава изцяло на обучение в електронна среда. Надяваме се, че тези прагови стойности няма да бъдат достигнати”, заяви Вълчев.

  По-думите му вече няма да има грипна ваканция, а ще се учи дистанционно.

  Що се отнася до носенето на маски в училище той припомни, че общото правило в момента е, че те са задължителни на закритите места.

  „Имахме множество варианти да изберем. Основните бяха два – или паралелките да се разредят, или този, който избрахме – да има невзаимодействие на паралелките. Не можем да накараме децата да стоят целодневно в час с маските. Затова избрахме моделът на невзаимодействие на паралелките. Когато има заразено дете, се карантинира цялата паралелка”, каза образователният министър.

  На въпрос дали правителството ще изкара пълния си мандат или ще приключи преди “втория срок”, Вълчев допълни: “Ако изборите са редовни, ще са март. Ако сега се подаде оставка, те ще са през януари. Тоест разликата е два месеца, но цената е съставяне на служебно правителство, а това значи, че държавата ще остане без приет Бюджет за догодина. Това значи още, че януари месец някои от дейностите няма да стартират”, допълни министърът на образованието.

 • Неделя, 24 Май 2020 11:11
  Борисов: На добър час, деца, учители и родители!

  Българската образователна система се справи по един достоен начин в условията на епидемия, убеден е премиерът

 • Неделя, 24 Май 2020 11:11
  Корнелия Нинова: Ще се справим с предизвикателствата. На добър час ученици, родители и учители!

  „Скъпи учители-просветители, вашият труд е стойностен и значим не само в настоящето. Вие градите бъдещето на България,“ написа лидерът на левицата във Фейсбук

Оставете коментар