Четвъртък, 24 Септември 2020

Неделя, 07 Юни 2020 13:16

Повечето хотели в България няма да отварят това лято

Голяма част от хотелите на Черноморието и в зимните курорти в българия няма да отворят през лятото, показва репортаж на БНТ.

Причината е, че резервации почти няма – нито от български, нито от чуждестранни посетители. На това отгоре резервираните стаи отпреди пандемията на коронавируса са отменени. Туроператорите очакват най-търсени през това лято да бъдат самостоятелните апартаменти и къщите за гости, заради факта, че там клиентите ще са самостоятелни и няма да имат контакт с други посетители.

Собствениците на хотели обясняват, че ще изкарат минимална печалба в следващите месеци, а някои дори трудно ще успеят да покрият разходите си.  За да изпълнят изискванията за безопасен престой на туристите, хотелиерите трябва да инвестират много допълнителни средства. И, като чертата, собствениците на 4 и 5 звездни хотели са установили, че е по-добре въобще да не отварят това лято.

Това важи особено за Черноморието, където все още не е ясно какъв процент от досега посещаващите страната чуждестранни туристи ще пристигне това лято. Хотелите в Слънчев бряг, например, все още не са отворили, като собствениците се надяват, че сезон ще има поне през юли и август. Но са наясно, че традиционните за курорта английски туристи няма да дойдат.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„По това време вече имах някъде към 60 човека. До края на сезона ставаха 80-90. Сега няма да отворя с повече от 20-25 човека. Категорично не!“, казва Веселин Налбантов, собственик на хотел.

Част от заведенията в Слънчев бряг вече работят, макар че няма почти нкакви посетители. „Лично на нас ни се отразява доста сериозно, понеже работим главно с туристи от Великобритания, от Дания, от Швеция. Разчитаме много на тях“, обобщава ситуацията Елина Грудева, собственичка на заведение в Слънчев бряг.

В Банско голяма част от хотелите също не работят. Очакват, че с отварянето на границите ще започнат да идват и туристите от съседните държави, защото само от българи няма да покрият разходите си. Някои хотелиери казват, че работят с групи от Германия, Англия и Чехия, а 2/3 от органицираните групи вече са се отказали да идват. И обощават, че едва ли от другаде ще дойдат туристи, които да запълнят тези места.

И, както вече е станало традиция, всички искат нещо от държавата – хотелиерите настояват тя да предприеме мерки, с които да бъдат привличани повече чуждестранни туристи.

„Ако се облекчи издаването на визи, ако дори се поемат част и от чартърните полети, вярвам, че много голям поток от руски туристи ще дойде в България, не само в Банско“, обобщава замисъла един от собствениците на хотели – Георги Думанов.

Очакванията на туристическия сектор са цените тази година да бъдат намалени, въпреки финансовите затруднения на голяма част от хотелите и ресторантите.

ПРОВЕРКА НА ШЕЗЛОНГИТЕ

„Министерство на туризма ще извърши незабавна проверка на плаж в Слънчев бряг след сигнал в общественото пространство, придружен със снимка на касов бон, че на плажа са предлагани чадъри и шезлонги на завишени цени. В случай, че бъдат установени нарушения, Министерството на туризма веднага ще наложи санкция на стопанина на плажа“, гласи съобщение от ведомството.

Вчера във „Фейсбук“ жена сподели снимка на касов бон за 64 лв., които е платила за два чадъра и 4 шезлонга в Слънчев бряг (на снимката). Новите текстове в Закона за здравето, приети от Народното събрание предвиждат, че за лято 2020 г. концесионерите и наемателите на морски плажове трябва да предоставят плажните принадлежности на цени, намалени с не по-малко от 50% от цените за миналата година. При неспазване на тези изисквания глобата е 50 000 лв., а при повторно нарушение – 100 000 лв.

„Задължение на министерството е да следи как се спазват правилата за работа на морските плажове през цялата година. При нарушения и неспазване на законодателството санкциите са безкомпромисни. Министерството на туризма призовава своевременно да бъде информирано при всякакви съмнения за извършване на неправомерни действия на територията на морските плажове. Сигнали за нередности на плажа могат да бъдат подавани на телефон 02/90 46 833, както и на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..“, се казва още в съобщението.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар