Вторник, 29 Септември 2020

Вторник, 23 Юни 2020 11:29

Шефът на РЗИ-София: Българинът спря да се страхува и забрави за трите „Д“

„Не може да се каже, че сме изпуснали положението. И СЗО, и правителството, и Щабът – постоянно казваха, че ние трябва да се научим да живеем с вируса. Българинът обаче сметна, че вирусът изчезна и спря да се страхува от коронавируса. Той обаче продължава да е в България и броят на положителните проби и хоспитализирани пациенти го доказва”.

Това заяви пред NOVA директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

По негово мнение, всяка една рестриктивна мярка, която се налага, натрупва критична маса хора в обществото. Мерките се налагат за определен период от време и от нея се очаква някакъв резултат за същия период. По същият начин, когато мерките се либерализират, се очаква обратният вариант – критичната маса да започне да намалява.

„Има една нова особеност в протичането на заболяването. Положителните проби са на хора без симптоми или с много леко изявена клиника. Случаите показваха едно положително развитие към бързо излекуване, но пък заразените оставаха вирусоносители”, обясни д-р Пенчев.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Според него мерките в страната категорично не се неглижират. За пример той даде заповедта на министър Ананиев от 00:00 ч. тази нощ, която посочва, че маските стават отново задължителни на закрито.

Д-р Пенчев изтъкна, че динамиката на заболяването предполага и особености в реакцията за ограничаване на заразата.

„Българинът спря да се страхува и забрави посланието, което отправяхме постоянно и непрекъснато за трите Д – дезинфекция, дистанция и дисциплина. Във времето, когато имаше за първи път 100 случая, нямаше никаква психоза сред хората“, посочи специалистът.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар