Четвъртък, 27 Февруари 2020

Петък, 23 Септември 2016 19:16

Реакцията на Външно за скандала с паметника на Каймакчалан

От МВнР призоваха властите в Македония да вземат мерки, за да няма повече подобни вандалски прояви

Министерството на външните работи най-накрая все отношение по скандала с поругаването на паметната плоча на Каймакчалан. Както е известно по-рано македонският журналист Миленко Неделковски пусна свой снимки как чупи паметника, посветен на героите от Българската армия. Това предизвика бурната реакция на всички политически партии у нас, а коментарите в социалните мрежи са стотици. По повод скандала от Външно призоваха властите в Македония да вземат незабавни мерки и подобни инциденти да не се повтарят.

Ето и позицията на МВнР:

Българската държава години наред полага усилия за организиране на съвместни чествания на паметта на загиналите войници и подобаващо обозначаване на техните гробове. Това е утвърдена световна практика, почитаща паметта на загиналите от всички страни на военните конфликти, символизираща помирението и желанието за мирен съвместен живот, и не е свързана с користни политически, национални или религиозни мотиви, съобщиха от Външното ни министерство.

От години властите в Република Македония поемат ангажимент да разгледат българските предложения в тази насока и от години сме свидетели на продължаващи вандалски актове. Актове срамни и необясними, поне от гледна точка на общочовешките ценности, като уважението към спомена за мъртвите. Призоваваме властите в Република Македония ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове, които, за съжаление, не са изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на Договор за добросъседство.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 23 Септември 2016 19:16
  Румен Радев: Скандалът с къщата в Барселона засяга България в международен план

  Президентът Румен Радев отрече да има нещо общо с публикацията за "Къщата в Барселона". Случаят с т.нар "Къща в Барселона" засяга не само премиера Бойко Борисов, но и България. Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти скандала с разследването на пране на пари с българско участие в Испания, в който беше намесено името на министър-председателя от испанския вестник.

 • Петък, 23 Септември 2016 19:16
  Скандал в парламента заради състава на Комисията за регулиране на съобщенията

  В Народното събрание процедурата за избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) стана повод за остра размяна на реплики и обвинения в задкулисие, пише БНР.

 • Петък, 23 Септември 2016 19:16
  И кметът на Стамболийски в "Апартаментгейт"

  Кметът на Стамболийски влезе в поредния имотен скандал с кадри на ГЕРБ. Георги Мараджиев се оказа чувствително забогатял след встъпването си в длъжност като кмет. Разследване на БиТиВи разкри, че гербаджията, който е и областен координатор на партията за Пловдив, се е сдобил с 5 имота в Слънчев бряг. При това на доста занижени цени.
  Часове след като данните бяха изнесени от медиите, Мараджиев се оттегли от поста си на партиен координатор. Подал е оставка пред Изпълнителната комисия на ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на партията. Припомняме, че именно Изпълнителната комисия бе натовера лично от лидера Бойко Борисов със задачата да бди за морала на партийните кадри след скандалния "Апартаментгейт" от миналата година.

Оставете коментар