Събота, 11 Юли 2020

Петък, 23 Септември 2016 19:16

Реакцията на Външно за скандала с паметника на Каймакчалан

От МВнР призоваха властите в Македония да вземат мерки, за да няма повече подобни вандалски прояви

Министерството на външните работи най-накрая все отношение по скандала с поругаването на паметната плоча на Каймакчалан. Както е известно по-рано македонският журналист Миленко Неделковски пусна свой снимки как чупи паметника, посветен на героите от Българската армия. Това предизвика бурната реакция на всички политически партии у нас, а коментарите в социалните мрежи са стотици. По повод скандала от Външно призоваха властите в Македония да вземат незабавни мерки и подобни инциденти да не се повтарят.

Ето и позицията на МВнР:

Българската държава години наред полага усилия за организиране на съвместни чествания на паметта на загиналите войници и подобаващо обозначаване на техните гробове. Това е утвърдена световна практика, почитаща паметта на загиналите от всички страни на военните конфликти, символизираща помирението и желанието за мирен съвместен живот, и не е свързана с користни политически, национални или религиозни мотиви, съобщиха от Външното ни министерство.

От години властите в Република Македония поемат ангажимент да разгледат българските предложения в тази насока и от години сме свидетели на продължаващи вандалски актове. Актове срамни и необясними, поне от гледна точка на общочовешките ценности, като уважението към спомена за мъртвите. Призоваваме властите в Република Македония ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове, които, за съжаление, не са изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на Договор за добросъседство.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар