Неделя, 21 Януари 2018
Петък, 02 Декември 2016 12:21

Турският парламент одобри споразумението с Русия за "Турски поток"

210 депутати са гласували за ратифицирането, седем против и шест въздържали се

Турският Маджлис прие закон за ратифициране на споразумението с Русия за изграждането на газопровода "Турски поток". Както съобщава Федералната агенция за новини за приемането на документа са гласували 210 депутати, седем са гласували против и шест – въздържали се.

Законът за ратификация следва да бъде подписан от президента на Турция Реджеп Ердоган, след което документът ще влезе в сила.

Москва и Анкара подписаха междуправителствено споразумение за изграждането на два газопровода - един за доставки на турския пазар, а другият за доставки в ЕС - по дъното на Черно море, заобикаляйки Украйна. Капацитетът на всеки един от тях ще бъде 15.75 милиарда кубически метра газ. Планира се те да бъдат изградени до декември 2019 г.

izvestia.ru

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 02 Декември 2016 12:21
  Кремъл: Путин е здрав, може да сложи мнозина в джоба си

  Руският президент Владимир Путин е в чудесна физическа форма, но Кремъл няма намерение официално да се отчита за здравословното състояние на държавния глава, заяви пред журналисти президентският прессекретар Дмитрий Песков, който коментира доклада на Белия дом за здравословното състояние на Доналд Тръмп.

  „Не ми е известно да се подготвят подобни формати. Нашето законодателство не предвижда задължително да се огласяват данни за здравето на президента”, каза той. „На свой ред мога да ви уверя, че президентът (Путин) е абсолютно здрав, може да сложи мнозина в джоба”, подчерта говорителят на Кремъл. припомняме, че откакто е държавен глава, Доналд Тръмп за пръв път се подложи на изследвания. на пук на опонентите му, които твърдят, че е луд, се оказа, че той няма психически отклонения. За сметка на това обаче лекарите са му препоръчали да отслабне и да влезе във форма.

 • Петък, 02 Декември 2016 12:21
  Руският президент Владимир Путин нарече Ким Чен-ун зрял политик, който трябва да пристъпи към преговори

  При освобождаването на Корейския полуостров от ядрено оръжие е необходимо да се изхожда от реалностите и да се пристъпи към преговори по този въпрос

  Руският президент Владимир Путин нарече лидера на Северна Корея Ким Чен-ун "напълно зрял политик", който чрез създаването на ядрено оръжие и ракети с далечен обсег решава стратегическата си цел, предаде БГНЕС.

  Същевременно Путин смята, че при освобождаването на Корейския полуостров от ядрено оръжие е необходимо да се изхожда от реалностите и да се пристъпи към преговори по този въпрос.

  "Той (Ким Чен-ун - бел. ред.) постигна своята стратегическа цел – той притежава ядрено оръжие, има ракета с обхват до 13 хиляди километра, която може да достигне всяка точка от земното кълбо, във всеки случай всяка точка от територията на вероятния му противник", каза Путин на среща с ръководството на националните печатни медии и информационни агенции.

  Според него сега севернокорейският лидер "е заинтересован да изглади, да успокои ситуацията". "Той е грамотен, вече напълно зрял политик", оцени ръководителят на руската държава Ким Чен-ун.

  Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че между него и севернокорейския лидер може да се установят добри отношения.

  В интервю за вестник The Wall Street Journal, публикувано в четвъртък, Тръмп казва: „Може да имам много добри отношения с Ким Чен-ун. Поддържам отношения с хората. Струва ми се, че сте изненадани“.

  Тръмп също така е попитан дали му се е случвало да говори със севернокорейския лидер. „Не искам да коментирам това. Не казвам дали съм го правил, или не. Просто не искам да коментирам“.

  По-рано министърът на външните работи на Норвегия Ине Ериксен Сорейде каза, че страната му е готова да вземе участие в разрешаването на кризата на Корейския полуостров, играейки ролята на посредник.

  Изявлението дойде след срещата си в четвъртък с държавния секретар на САЩ Реикс Тилърсън във Вашингтон.

 • Петък, 02 Декември 2016 12:21
  Премиерът ни бил пръв стожер на свободното слово, трябвало да му палим свещички за ремонта на храма "Св. Стефан"

  Бойко Борисов е дал акъл на Тайип Реджеп Ердоган, че трябва да освободи журналистите, които са задържани в южната ни съседка. По време на срещата между двамата премиерът ни съветвал турския президент колко е важно свободното слово. Това съобщи пред БТВ Вежди Рашидов, който също беше част от делегацията ни в Истанбул. 

  Той разкри още, че идеята за реставрацията на църквата "Свети Стефан" в Турция била приета много бързо. Бойко Борисов, Вежди Рашидов и Ердоган седнали на маса още в първия мандат на ГЕРБ. Набързо Борисов и Ердоган се съгласили с идеята за ремонта на храма.

  Бившият културен министър дори призова да палим свещички за здравето на Борисов заради реставрираната църква. По думите му, с поведението си при посещенията си в чужбина министър-председателят показвал, че през годините е израснал и че вече се бил превърнал в истински държавник.

Оставете коментар