Понеделник, 22 Януари 2018
Сряда, 07 Декември 2016 18:23

Заместник-кметът на София Мария Бояджийска подаде оставка

Очаква се Йорданка Фандъкова да я приеме

Заместник-кметът на София по екологията Мария Бояджийска е депозирала оставка, научи ексклузивно NBOX. Очаква се кметът Йорданка Фандъкова да я приеме.

Според източници на NBOX причина за оставката на Бояджийска са подозренията за сериозни нарушения в завода за отпадъци в София.

Нека припомним, че само преди няколко дни шефът на столичните социалисти Калоян Паргов и Милка Христова попитаха Фандъкова за резултатите от дейността на завода за отпадъци.

Лидерът на столичните социалисти и заместник-председателят на СОС настояваха кметът Йорданка Фандъкова да извърши проверка и да отговори на четири въпроса. Най-важният от тях е свързан с това дали заводът за механично биологично третиране работи според техническите изисквания на одобрената проектна документация и дали са на лице проблеми с експлоатацията и постигането на зададените по проекта параметри рециклирани/депонирани отпадъци.

Общинските съветници от БСП настояха тогава столичният кмет да информира какви мерки ще бъдат предприети, ако има такива проблеми, и как ще бъдат решени.

Отговор от кмета на София, обаче те не получиха. Само дни по-късно обаче, ресорната заместник-кметица Мария Бояджийска депозира оставката си.

Още през април, тази година, три неправителствени организации поискаха оставката на Бояджийска. Причината бе отказ да изпълни решение на Върховния административен съд, което изисква синхронизиране и подобряване на условията в общинските приюти за бездомни животни. Подобни искания имаше и през 2012 г., този път заради нахапани хора от кучета.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 07 Декември 2016 18:23
  Трайчо Трайков за поредната заблуда: По-ниската цена на билета няма да реши проблема с мръсния въздух

  Общинският съветник Трайчо Трайков не мисли, че по-ниската цена на билета за градския транспорт в дните, когато въздухът в София е силно замърсен, ще реши проблема с мръсния въздух. Това го показва и опитът на други градове, които са опитвали тези решения, посочи Трайков в предаването „Тази сутрин” по bTV. Според него проблемът няма да се реши и чрез ограничаване на движението в центъра на автомобилите с четни или нечетни номера. „Това е архаично решение, от 50-те години на миналия век.Не е практично и се оказва, че трудно може да бъде контролирано”, смята Трайков. Според него системното решение е да има действителен контрол върху нивото на замърсяването от индивидуалните автомобили и притежаването на замърсяващ автомобил просто да бъде икономически неизгодно. 

  „Има технически начини това да стане. Има възможност да се разположат сензори, които да измерват замърсяването на всяка отделна кола, както си минава по улицата. Това може да бъде свързано със системата на КАТ, както например с измерването на скоростта, и автомобилите да бъдат санционирани”, обясни общинският съветник. Горенето на гуми, дрехи и стара дограма е проблем, но това са по-изолирани случаи, смята Трайков. По-голямата част идва от горене на въглища и мокра дървесина, които се използват в по-голям обем, подчерта той. По думите ми идеята за газ за социално слаби в момента е непрактично решение. „Хората, които имат нужда от енергийно подпомагане, обикновено не са газифицирани. Не е евтино да се мине на газ, не е и особено евтино да се потребява газ”, отбеляза Трайков.

 • Сряда, 07 Декември 2016 18:23
  Започнахме с излагациите: Пиари си прехвърлят сигнал за бомба на летището, не знаят за кой терминал е подаден
  За какво има пресцентър на аерогарата, след като препраща обажданията към колегите си в МВР?
 • Сряда, 07 Декември 2016 18:23
  Замаскиран кратер дебне шофьори в центъра на София (снимки)

  Ямата зейнала преди седмица, от „Софийска вода“ немарливо я запълнили, оплакаха се жители от района

Оставете коментар