Събота, 21 Април 2018
Сряда, 07 Декември 2016 18:23

Заместник-кметът на София Мария Бояджийска подаде оставка

Очаква се Йорданка Фандъкова да я приеме

Заместник-кметът на София по екологията Мария Бояджийска е депозирала оставка, научи ексклузивно NBOX. Очаква се кметът Йорданка Фандъкова да я приеме.

Според източници на NBOX причина за оставката на Бояджийска са подозренията за сериозни нарушения в завода за отпадъци в София.

Нека припомним, че само преди няколко дни шефът на столичните социалисти Калоян Паргов и Милка Христова попитаха Фандъкова за резултатите от дейността на завода за отпадъци.

Лидерът на столичните социалисти и заместник-председателят на СОС настояваха кметът Йорданка Фандъкова да извърши проверка и да отговори на четири въпроса. Най-важният от тях е свързан с това дали заводът за механично биологично третиране работи според техническите изисквания на одобрената проектна документация и дали са на лице проблеми с експлоатацията и постигането на зададените по проекта параметри рециклирани/депонирани отпадъци.

Общинските съветници от БСП настояха тогава столичният кмет да информира какви мерки ще бъдат предприети, ако има такива проблеми, и как ще бъдат решени.

Отговор от кмета на София, обаче те не получиха. Само дни по-късно обаче, ресорната заместник-кметица Мария Бояджийска депозира оставката си.

Още през април, тази година, три неправителствени организации поискаха оставката на Бояджийска. Причината бе отказ да изпълни решение на Върховния административен съд, което изисква синхронизиране и подобряване на условията в общинските приюти за бездомни животни. Подобни искания имаше и през 2012 г., този път заради нахапани хора от кучета.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 07 Декември 2016 18:23
  Марешки иска министерски оставки заради резила с избягалите затворници

  Правосъдният министър Цецка Цачева трябва да си подаде оставката след бягството на двама рецидивисти от Централния софийски затвор. Същото трябва да направи и вътрешният министър Валентин Радев, особено след информацията, че от година се знае за готвеното бягство. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV лидерът на „Воля“ Веселин Марешки.

  „Трябва да се впрегнат службите, защото след тази новина за рецидивист, който се движи спокойно въоръжен из страната, нито един български гражданин не може да бъде спокоен за своето здраве и живот. Надяваме се и се молим на МВР да си свърши работата“, каза Веселин Марешки.

  Идеята държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ беше опит да се източат още 100-тина милиона. Решението за влизане в сделката беше безумно, посочи той. „Според нас някой се опитва да избяга по терлици от инвестицията си в България и на гърба на държавата, чрез инспириране на такива напрежения, се опитва да вдигне цената – каза Марешки. – Няма кой нормален инвеститор да плати повече от 200 – 250 милиона. Единственият, който може да ги плати, сме пак ние, данъкоплатците, през държавата“, коментира Марешки.

  По думите му натискът е бил уж държавата да е спасител, а всъщност да се източат „още 100-тина милиона“. Замесените са „бизнесмени или мениджъри и от ЧЕЗ и български лобита, които имат възможността да разиграят този сценарий“, посочи Марешки.

  На въпрос дали „Воля“ подкрепя закона за горивата, внесен от Емил Димитров, той отговори: „Няма как да подкрепим този закон (...) За нас приоритет е премахването на картела и сме дали дума на българския народ и ще се борим докрай (...) Този закон е абсолютно вреден за държавата и абсолютно вреден за всички – той помага само да се монополизира браншът от определени групи“.

  На въпроса дали се очаква повишаване на цените на горивата преди летния сезон, гостът посочи: „Не вярвам, че ще си позволят да направят нещо такова, защото ние вече сме осветлили проблема, показа се, че той съществува и не мисля, че някой ще си позволи вече толкова брутално да направи – да отидат цените към 2,60 – 2,70 лв.“.

  Той определи като цинизъм, че на пенсионерите ще се дадат по 40 лв. за Великден, а държавата ще плати 100 млн. за ремонт на няколко самолета, „които така или иначе за нищо не стават“.

  Според него е нормално да има разпад в „малката коалиция“ – Обединените патриоти, защото са „сглобени чисто фиктивно, нищо не ги свързва“ и повечето си гледат собствения интерес.

 • Сряда, 07 Декември 2016 18:23
  Ана Бърнабич: Косово няма място на срещата в София, тя не е държава, а област в Сърбия

  Сръбският премиер Ана Бърнабич нарече "политически нонсенс" присъствието на Косово на срещата на върха за Западните Балкани в София на 17-ти май. Бърнабич уточни, че "решението за участие в този форум на властите в Белград ще зависи от ходовете на Прищина по отношение на създаването на Асоциацията на сръбските общини в Косово". "В зависимост от това решение Сърбия ще вземе решение за участието си в срещата на върха на 17-ти май в София. България е наш голям партньор. Европейският съюз е наша стратегическа цел. Ние искаме да имаме добра комуникация. Нашата държава има интерес да бъде на тази среща", подчерта Ана Бърнабич.

  Според нея "Косово дори теоретически не може да присъства на този форум като държава". "Европейската комисия е неутрална по въпроса за статута. Косово не е държава, а област в рамките на Република Сърбия. Пет, при това мощни държави-членки на ЕС, мислят по този начин", добави сръбският министър-председател. "Регионалната стабилност е много важна за Сърбия. Ние имаме най-голям интерес да има стабилност, защото каквато и да е дестабилизация може да навреди на вече постигнатите резултати при тези тежки реформи, които извършихме в предишния период", подчерта Бърнабич.

 • Сряда, 07 Декември 2016 18:23
  От БСП поискаха оставката на вътрешния министър заради гафа на летище "София"

  БСП Валентин Радев да подаде оставка. "Правителството твори гаф след гаф", заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Иван Иванов. "След пропуснатата проверка на полет оставката на вътрешния министър може да върне доверието в институциите", посочи той. Иванов припомни случилото се на аерогарата на 20 март, когато цяла смяна на гранична полиция не е изпълнила служебните си задължения.

  „Ние питаме как ще се опазят европейските граници. Престъпна небрежност и немарливост, която стана петно“, заяви политикът. По думите на Иванов това е скандален пробив и саботаж на Министерството на вътрешните работи. „Реакцията за още по-голямо съжаление бе тотално неадекватна, пълен хаос“, посочи депутатът. Според него това е неприемливо. „Щеше да е прецедент, ако не беше схемата за трафик на мигранти, която беше разкрита миналата година“, коментира представителят на левицата. По думите на Иванов това заплашва сигурността на страната. „Какво чакате, господа? Това да се случи в България. От месеци сигнализираме за пробойни на вътрешните ни граници“, посочи депутатът. След случая с непроверените пътници служителите на реда бяха отстранени от работа, а на летището бяха командировани полицаи от Варна и Бургас. След края на декларацията депутатите от ПГ на „БСП за България“ започнаха да скандират „Оствака“ от залата.

Оставете коментар