Четвъртък, 19 Юли 2018
Сряда, 07 Декември 2016 18:23

Заместник-кметът на София Мария Бояджийска подаде оставка

Очаква се Йорданка Фандъкова да я приеме

Заместник-кметът на София по екологията Мария Бояджийска е депозирала оставка, научи ексклузивно NBOX. Очаква се кметът Йорданка Фандъкова да я приеме.

Според източници на NBOX причина за оставката на Бояджийска са подозренията за сериозни нарушения в завода за отпадъци в София.

Нека припомним, че само преди няколко дни шефът на столичните социалисти Калоян Паргов и Милка Христова попитаха Фандъкова за резултатите от дейността на завода за отпадъци.

Лидерът на столичните социалисти и заместник-председателят на СОС настояваха кметът Йорданка Фандъкова да извърши проверка и да отговори на четири въпроса. Най-важният от тях е свързан с това дали заводът за механично биологично третиране работи според техническите изисквания на одобрената проектна документация и дали са на лице проблеми с експлоатацията и постигането на зададените по проекта параметри рециклирани/депонирани отпадъци.

Общинските съветници от БСП настояха тогава столичният кмет да информира какви мерки ще бъдат предприети, ако има такива проблеми, и как ще бъдат решени.

Отговор от кмета на София, обаче те не получиха. Само дни по-късно обаче, ресорната заместник-кметица Мария Бояджийска депозира оставката си.

Още през април, тази година, три неправителствени организации поискаха оставката на Бояджийска. Причината бе отказ да изпълни решение на Върховния административен съд, което изисква синхронизиране и подобряване на условията в общинските приюти за бездомни животни. Подобни искания имаше и през 2012 г., този път заради нахапани хора от кучета.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 07 Декември 2016 18:23
  Борисов освободи земеделски зам.-министър

  Премиерът Бойко Борисов освободи със своя заповед зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров, съобщиха от правителствената пресслужба. Решението на премиера е взето след срещата на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на протестиращите животновъди.

  Министър-председателят Борисов разпореди на министър Порожанов да освободи също така директорa на дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директорa на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветника на министъра Бойко Синапов.

  Оставките на тези служители бяха поискани по-рано от недоволни животновъди. Фермери протестират пред Министерския съвет. Освен за оставките на служители в земеделското министерство, те настояват за повече пари за сектора, и за промяна на политиката, водена до момента. На протеста пред правителствената сграда бяха излети около 100 литра овче мляко, запалена беше и овча вълна.

 • Сряда, 07 Декември 2016 18:23
  БСП поиска оставката на Султанка Петрова

  От БСП призоваха патриотите да изтеглят зам.-министър Султанка Петрова от социалното министерство. Това стана с писмо до вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов и до депутата Волен Сидеров.

  Повод за писмото им е смъртта на охранител на ремонта в Партийния дом. Близките на загиналия искат да открият истината за смъртта му. Те не са били уведомени от охранителната фирма за това, че тялото му е открито в шахта в стратегическия обект. "Изразяваме съболезнования на семейството и близките на загиналия при ремонта на Партийния дом Даниел Тасев. Като достойни патриоти, дайте пример, че за Вас конфликтът на интереси в политиката е недопустим", пише в писмото от левицата.

  "Вие смело се противопоставихте на назначаването на "калинки" на ГЕРБ и "партизански назначения". Призоваваме Ви да продължите със същото отношение към съвместяването в едно семейство на пост заместник- министър и управление на фирма, която охранява Народното събрание", пишат от БСП.

  Припомняме, след новината за трагичния инцидент, стана ясно, че Султанка Петрова е съпруга на управителя на охранителната фирма, която пази ремонта на новата сграда на парламента. Управител на тази фирма е техният зет.

  Според текста на писмото, когато властта и парите са здраво обвързани, за хората остава засилващото се чувство за несправедливост. От БСП призовават да се прекрати тази връзка.

  Султанка Петрова е председател на Националната женска организация на ВМРО от октомври 2003 г. и част от Изпълнителния комитет на ВМРО от 2012 г.
  Народен представител на Патриотичния фронт - НФСБ и ВМРО, избрана 2014 г. от 24 МИР - София. В момента е зам.-социален министър.

 • Сряда, 07 Декември 2016 18:23
  Съпругът на вицепремиера Екатерина Захариева прави втория център в София

  Спечелилият конкурса на Столичната община за втори градски център арх. Ангел Захариев, чието твърде важно предимство е, че е съпруг на вицепремиера Екатерина Захариева и майстор на проектите с преобладаващо офшорно участие на експрезидента Плевнелиев, когато беше строителен предприемач, изказа пред БНТ идеите си за организацията у нас, който някой иска изкуствено да създаде около Централна гара.
  Истинско щастие е, че въпреки натиска на съпругата му и Плевнелиев, този човек не стана главен архитект на София, пише "19 минути".

  Според него основната тема в търсенията му е била от доминирано от автомобили, пространството да стане доминирано от пешеходци. Сега хората били насила набутвани в мрачния и миришещ според него подлез.

  Архитектът явно отдавна не е минавал през гарата, защото поне от 3 години общината ремонтира точно този подземен подход. Идеята там е да бъде по-бърза и по-удобна връзката с метрото, а оттам с центъра и дори с аерогарата на пътниците. Заради последното се инвестираха и неколкостотин милиона лева в гарите на подземната железница до летището. Тази връзка е необходима и за предвидения на същото място голям подземен паркинг, който стана възможен пак, благодарение на строежа на метрото, с търговската аркада и заведенията.

  Както е на всяка европейска голяма гара. Все едно дали в Париж, Амстердам, Москва, Цюрих, Берлин или Лондон, дали в Милано или Торино, това са транспортни хъбове. И са направени така, че да правят максимално бързо съответните връзки между различните начини на придвижване с две главни цели – летището или летищата на съответния му града и неговия идеален център.
  Никъде няма пешеходни зони на такива места.

  Старомодно декорираният според проекта гаров площад в кичозен и просъветски маниер – нещо доста различно от съвременните тенденции, предвижда и строеж на сгради със странни форми, каквито се правеха до края на 80-те години. Такъв екстериор може би би подхождал на стадион, но гарата има свои утилитарни необходимости. Сами се убеждавате на грозноватата картинка, на която странно защо е връчена наградата.

Оставете коментар