Четвъртък, 06 Август 2020

Събота, 29 Април 2017 11:38

Пътят на мигрантите от България към Западна Европа се измества от Сърбия към Румъния

Досега мигрантите се опитваха да влязат в Сърбия, но заради взетите от сръбските власти мерки по охрана на границата, тя се оказва трудно преодолима

МВР отчита промяна на “Пътя на мигрантите”, които от България търсят начин да достигнат до Западна Европа, предаде репортер на БГНЕС.

Досега мигрантите се опитваха да влязат в Сърбия, но заради взетите от сръбските власти мерки по охрана на границата, тя се оказва трудно преодолима, което може да доведе до промяна на трафика на мигранти през Румъния. За периода 20-27 април – 55 лица са заловени при опит да преминат от България в Румъния, показват данните на МВР.

53 от чужденците бяха хванати при проверка на камион на ГКПП “Дунав мост” в началото на седмицата. За същия период на българо-сръбската граница са заловени едва 13 мигранти. Общо 925 мигранти са изведени от България и са върнати в държавите им на произход от началото на 2017 г., сочат справките на вътрешното министерство. Почти двойно по-малко – общо 478 са заловените у нас незаконно пребиваващи чужденци от началото на годината. 56 от тях са установени в последната седмица.

Анализите на МВР показват още, че миграционният натиск към края на април 2017 г. е спаднал с около 80% спрямо същия период на миналата година. В бежански центрове в момента се намират 2353 чужденци, в центровете от “затворен тип” на Дирекция “Миграция” – 595 лица, а на “външни адреси” за собствена сметка още 431 граждани на чужди страни, които се ползват със “защитен” статут.

Оставете коментар