Вторник, 29 Септември 2020

Вторник, 09 Май 2017 11:19

Стотици бежанци удавени в Средиземно море

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците над 1150 души са изчезнали или загинали от началото на годината в Средиземно море

Над 200 мигранти се предполага, че са загинали в Средиземно море, а няколко мъртви тела, включително на малко дете, са били изхвърлени на либийския бряг

Това съобщи Ройтерс, като се позова на разказите на оцелели, предаде БТА.

Италианската и либийската брегова охрана съобщиха, че около 7500 човека са спасени край бреговете на Либия от четвъртък досега. Две групи от оцелели са им казали, че стотици хора са се удавили, след като гумените им лодки започнали да изпускат въздух, преди да пристигнат спасителите.

Оцелели, докарани вчера в Сицилия, са казали на италианската брегова охрана, че над 60 човека вероятно са загинали, а три мъртви тела са били открити в събота. По думите им лодката отплавала от Либия с около 120 души.

Според Върховния комисариат на ООН за бежанците, който се позовава на разговори с някои от оцелелите, броят на загиналите е над 80. Отделно либийската брегова охрана е спасила през уикенда седем човека, които казали, че са пътували с препълнена лодка, в която имало 170 мигранти. По думите им лодката потънала заради претоварване.

Говорител на Червения полумесец в Зауия каза, че седем мъртви тела са били изхвърлени от морето на брега западно от либийския град.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците над 1150 души са изчезнали или загинали от началото на годината в Средиземно море при опит да стигнат от Северна Африка до Италия. В тази бройка не са включени последните корабокрушения.

Източник: NBOX.BG

Оставете коментар