Понеделник, 28 Септември 2020

Вторник, 16 Май 2017 10:19

Ген. Тонев вече го няма, а две фирми работели по негово време във ВМА останаха скрити

Когато преди 2 години избухна скандала около бившия шеф на военна болница, 2 фирми прибрали стотици хиляди от поръчки, останаха удобно зад завесата

Ген. Стоян Тонев вече не е между живите. С конспирация или не, официалната диагноза за смъртта му е масивен инфаркт. Тонев бе открит мъртъв преди два дни в къщата си във Велинград, гласи официалното съобщение до медиите.

Дали ще търсим скрити знаци зад смъртта му, или не, фактите показват, че предвид разследването срещу него, доста хора са въздъхнали облекчено след неговия край.

Защо това е така? Нека първо припомним, кой е генерал Стоян Тонев и как името му се озова в центъра на един от най-големите скандали на 2015 година.

Ген. Тонев е назначен за началник на Военномедицинска академия през септември 2002 г по времето, когато министър на отбраната е Николай Свинаров в правителството на НДСВ. За 12-годишното му управление се изреждат няколко правителства на няколко партии. След Свинаров, следват още двама военни министри на НДСВ – Веселин Близнаков и Николай Цонев. След това военното министерство се оглавява последователно от двама министри от първото правителство на ГЕРБ – Николай Младенов и ген. Аню Ангелов. Следват служебният министър Тодор Тагарев (независим), Ангел Найденов от БСП и Велизар Шаламанов, също служебен. За да се стигне до предишния министър от кабинета на Бойко Борисов - Николай Ненчев от Реформаторския блок.

9 министри от 4 различни партии. Проверки и ревизии се правят периодично. Вероятно всички са знаели за трупания милионен дълг, заради който избухна сканадала с Тонев, и който се е увеличавал с годините и правителствата.

Въпросът логично е, защо са запазили мълчание?

Съществуват няколко възможни обяснения. Първото е, че през Военномедицинска академия и в частност през генерал Тонев, е минавало незаконно финансиране за политическите партии, така, както покрай Вальо Топлото имаше съмнения за подобно източване на Топлофикация София. И каквито твърдения всъщност има и за десетки други държавни предприятия.

Второто възможно обяснение е, че източването е вървяло към частни джобове, а мълчанието на министрите е било подплатено със съответните облаги.

Следващият важен въпрос е защо изведнъж деветият министър вдигна шум около състоянието на Военномедицинска академия, и то при положение, че трудно би се досетил да бръкне в тайните на тази болница, ако някой не му е подшушнал или посъветвал. Ако следваме логиката на целия български преход трябва да се допусне, че очевидно някой е хвърлил око на ВМА и е решил да я приватизира, а шумът около дълга и състоянието й е обикновена хватка за намаляване на цената.

Всъщност точно към това са насочени и първоначалните подозрения около скандала с „ДЕРМА ПРИМ-МК“ ООД. Съдържанието на проверките бяха оповестени в разследващ репортаж на бТВ. „Става дума за подозрения в тайна приватизация на ВМА чрез неизгодни договори. Най-драстичният цитиран пример е свързан с клиниката по дерматология и фирма „ДЕРМА ПРИМ-МК“ ООД, която ползва нейна апаратура и помещения”, написа тогава „Капитал”.

След като Военна болница е оплюта и разпъната на кръст, сега вече в интерес на бъдещия й собственик се правят следващите стъпки от сценария: намалява се дълга на болницата (с 27 милиона лева за последните няколко месеца според официалното изявление на новия й началник), защото новият собственик наследява и дълговете й – та ако може да няма какво да плаща или поне то да не е толкова много.

Подозренията, че случващото се е точно по описания сценарий, се засилват и от факта, че тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев, под предтекст за орязания военен бюджет и необходимостта от съкращение на 4500 души от системата на Министерството на отбраната, говори и за оособяването като търговски дружества (разбирай подготовка за продажба) и на други апетитни звена като хотели, военнопочивни станции и болници. Така вероятната приватизация на Военномедицинска академия далеч не е фантастичен факт и тя изобщо няма да е единствената, сложена на тезгяха за продажба под предтекст за орязан военен бюджет.

Има обаче и нещо друго. Преди две години в скандала основно бе забъркано името на фирма „ДЕРМА ПРИМ-МК“ ООД, която е на 85% собственост на проф. Кадурина. Според разследване на bTV от преди 2 години, при всички поисквания от страна на шефката на клиниката за нова апаратура, тя не е получавала отказ от страна на началника на военна болница - тогава ген. Тонев.

Оказва се обаче, че нещата не са били точно така. Не само Кадурина и „ДЕРМА ПРИМ-МК“ ООД са били облагодетелствани със стотици хиляди, та дори и милиони от Тонев, в позицията му на шеф на ВМА.

Оказва се, че има поне още 2 фирми, в ролята им на две частни болници, които също са играли печелившо с бившия бос на ВМА. Става дума за СБАЛ "Гръбначен център", която неофициално се свързва с "Трейс груп" и нейния шеф инж. Николай Михайлов и ЯМР Астра. Любопитно е, че сравнително скоро и двете фирми напуснаха тихомълком ВМА. ЯМР Астра държеше в болницата високотехнолигични апарати като ЯМР, СТ и рентген. Говори се, че и двете болници са ползвали сходни облаги като „ДЕРМА ПРИМ-МК“ ООД на проф. Кадурина, но по неизвестни причини останаха далеч в периферията на скандала от преди 2 години.

Що се отнася до "Трейс груп" е известно, че те са една от любимите компании на настоящата власт за строителство а пътища. Единият от собствениците е първи братовчед на бившия шеф на НАП и настоящ заместник министър на финансите Красимир Стефанов, разказват запознати.

Любопитно е, че според нашите източници именно въпросният шеф от "Трейс" има и голям апартамент в курорта "Слънчев ден", собственост пък на друг герой от по нов скандал. Става дума за ЦУМгейт и Георги Гергов. Според информацията ни, в комплекса на Гергов съседи на боса от "Трейс" са бивш шеф от руското ФСБ и министърът на спорта Красен Кралев.

Всъщност, засега Военномедицинска академия все още е публична държавна собственост, която обаче много лесно може да бъде преобразувана в частна държавна собственост и подготвена за продажба. Преди година предварителните намерения на комисията в МО, която решава съдбата й, сочеха, че засега плановете са на първия етап от системата на ВМА да бъдат отделени в отделни дружества Военната болница в Сливен и три от санаториумите. А ако това мине гладко, на втория етап не остава пречка и пред самата Военномедицинска академия.

Погледнато от гледна точка на скандала с Тонев преди 2 години и на неговата смърт днес тези факти леко променят акцентите, които официално бяха извадени за пред публиката. Нека не забравяме, че силна фигура като ген.Тонев би се противопоставил сериозно на опитите за такова разпродаване на системата на Военномедицинска академия, а с хвърлянето на такива обвинения към него, той бе неутрализиран и пътят пред преструктурирането разчистен.

Самият ген. Тонев пък до смъртта си преди 2 дни, нито особенно се защитаваше, нито отричаше, нито пък се опираше на основния постулат на правото – за невинност до доказване на противното. Защо ли? Ами за толкова години на ръководния пост на такава огромна структура вероятно Тонев добре е усвоил уменията да договаря собствения си интерес или да мълчи, когато трябва.

Последното за късмет на враговете му днес вече е неизбежно.

Източник: NBOX.BG

Оставете коментар