Понеделник, 28 Септември 2020

Сряда, 17 Май 2017 13:29

Скандални назначения на зам.-министри от Патриотите

Съпредседателят на ОП Валери Симеонов, чиято кандидатура е Тенев, не демонстрира притеснение

Скандалът със спорните зам.-министри, предложени от "Обединените патриоти" (ОП), набира скорост, а управляващата коалиция не смята да се отказва от тях.

Това пише днес на първа страница "Сега" и започва краткия си обзор от стара лична снимка на Павел Тенев, заместник на Николай Нанков в регионалното министерство.

Във Фейсбук се завъртя снимка отпреди 9 години, на която той позира с изпъната ръка край восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж. Кадърът е от личния му профил, но няколко часа след назначението профилът бе изтрит.

"Прясно назначеният зам.-министър се оказа обикновен нацист...", възмути се депутатът от БСП Александър Симов и поиска "моментално уволнение". В социалните мрежи заваляха негативни мнения и въпроси към правителството ще бъде ли махнат Тенев.

Съпредседателят на ОП Валери Симеонов, чиято кандидатура е Тенев, не демонстрира притеснение.

"Несериозни работи... На база на кое да го оттеглим - че е хитлерист или член на нацистка партия? Глупости. Не вярвам да паднете до нивото на Симов", коментира той пред "Сега".

Симеонов допълни, че през 70-те години на миналия век като студент го били завели в лагера "Бухенвалд":

"Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там... Дали някой не може сега да каже: Подавай оставка и се прибирай на село".

Страстите не стихнаха и около зам.-министъра на транспорта Ангел Попов. В понеделник Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП) алармира, че от фирма, собственост на Попов, е имало много оплаквания от ощетени клиенти.

"Представен като браншовик, Попов "е собственик на една фирма, която е в несъстоятелност, и на още една, която е без дейност", заяви пред БНР Красимир Лалов, зам.-председател на НСБП.

"И двете организации, които работят в тежкотоварния транспорт, са декларирали, че не могат да работят с този човек - добави той. - Премиерът е запознат."

Превозвачите са изпратили писмо до премиера и транспортния министър. Те обвиняват Ангел Попов и в злоупотреби. Националното сдружение на превозвачите му е доставила определен вид стоки, които той така и не заплати, каза днес по Нова Красимир Лалов от Съюза на българските превозвачи.

Скандално е и назначението в понеделник на Красимир Първанов в Министерството на енергетиката.

През 2011 г. в качеството на шеф на НЕК подписа документи по "Белене" "през главата" на тогавашния министър Трайчо Трайков. Той бе уволнен, а 22-годишният му син по това време - Петър, участваше в няколко енергийни фирми.

"Много е важно да се разбере кой стои зад това назначение и дали наистина са ОП", заяви бившият десен депутат Мартин Димитров. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обаче даде да се разбере, че отговорността за назначението му е на националистите, а ГЕРБ няма да се меси.

Срещу Светлана Йорданова, зам.-министър на здравеопазването има сигнали за конфликт на интереси още от миналия кабинет, пише пък "Дума". Тогава Петър Москов я е назначил за секретар на Националния съвет по наркотични вещества, без да има квалификация.

Вестникът добавя, че юридическата гилдия пък недоумява как министърът на икономиката Емил Караниколов според официалната му биография е станал магистър по право в УНСС на 21 години. Баща му проф. Любен Караниколов е първият декан на Юридическия факултет във вуза.

Оставете коментар