Сряда, 18 Юли 2018
Петък, 06 Октомври 2017 11:53

Николина Ангелкова удари с проверка любимите хотелиери на Валери Симеонов в Слънчев бряг

Били са проверени хотелите на Георги Цурев, Сава Чоролеев, Бедо Догянян, Петко и Владимир Кисьови и Веселин Налбантов

Множество нарушения в едни от най-известните хотели в Слънчев бряг установи съвместната проверка на Министерството на туризма с Икономическа полиция-Бургас, НАП-Бургас, ОДБХ, РЗИ и Инспекцията по труда, съобщават от пресцентъра на туристическото ведомство.

Интересен факт е, че сред собствениците на проверяваните хотели са едни от най-богатите мъже в България - Георги Цурев, Сава Чоролеев, Бедо Догянян и други, съобщава ПИК.

Друг още по-интересен факт обаче, който е пропуснат от колегите, е че това са хората за които се твърди, че са близки до вицепремиера Валери Симеонов. Не е тайна, че Веселин Налбантов например, отдавна се ползва със симпатиите на Симеонов, като дори се носеха слухове, че лидерът на НФСБ иска да направи именно Налбантов шеф на "Слънчев бряг" АД.

Без излишен шум в края на сезона е направена щателна проверка за категоризацията на хотелите в курорта и са констатирани сериозни пропуски, които удрят здраво по имиджа на България като туристическа дестинация.

Първият проверен хотел „Шипка” е с 3 звезди, но явно не отговаря и за една. Стаите и баните, например не са с нужната квадратура. Вместо 15 кв. м те са между 12,30 км.м и 13,26 кв. м. Банята и тоалетната са с размери от 1,82 кв.м до 4,08 кв.м при изискване за обща площ 4,3 кв.м. Инспекторите са установили и други липси, сред които са място за паркиране на хора с увреждания, аптечка и място на рецепцията с височина 90 см за обслужване на хора с намалена подвижност, няма и универсална инвалидна количка и др., уточнява "Флагман.бг".

Проверен и 4-звездният хотел „Гранд Виктория” на бизнесмена Георги Цурев. При него е установено, че удостоверението за категоризация е изтекло, като ръководството на хотела трябва да подаде заявление за започване на процедура по издаване на ново удостоверение. Инспекторите са установили още, че липсват обособени достъпни хотелски стаи и паркинг за хора с намалена подвижност, няма и съблекалня при открия басейн, кът за деца и др.

Четиризвездният хотел „Белвю“ на Петко и Владимир Кисьови, също е инспектиран.Пропуските при него са липса на съблекалня при открития басейн, както и място за обслужване на хора с намалена подвижност на рецепцията, обособени достъпни хотелски стаи и паркинг за хора с намалена подвижност и др. Обектът е бил запечатан от органите на НАП заради извършени данъчни нарушения.

Четиризвездният хотел „Платинум“ в „Слънчев бряг“, собственост на бизнесмена Сава Чоролеев, е бил проверен на 12 септември, съобщават от Министерството на туризма. При него също са установени пропуски, които са задължителни за място за настаняване с тази категория - няма фризьорски и козметичен салон и детска занималня. В някои от стаите банята и тоалетната са с по-малка от разписаната обща площ от 5,1 кв.м и др.

Проверката на хотел „Гларус“ на Бедо Догянян в курорта показва, че в сградата има стаи и санитарен възел за хора с намалена подвижност, но не са изцяло оборудвани със съответните приспособления. Сред несъответствията за категория „три звезди“, с която разполага хотелът, са и липсата на универсална инвалидна количка, както и обозначено място на рецепцията за обслужване на хора с намалена подвижност и др.

В другия хотел на петролния бос Бедо Догянян - „Искър“ липсва обособена стая със санитарен възел, който да е оборудван за ползване от хора с намалена подвижност, съгласно категория „три звезди“, която има хотелът и др.

В хотела на Веселин Налбантов - едно от знаковите имена в българския туризъм - „Колизеум I“ в Слънчев бряг при проверката бе установено, че няма информация за юридическото лице, МОЛ и работно време. Констатирани са несъответствия за категория „четири звезди“ – липсва място за хора с намалена подвижност на паркинга, бръснаро-фризьорски и козметичен салон, съблекалня при открития басейн. Няма обслужване с единен вътрешен телефонен номер 9 за връзка с рецепцията. Липсват също обособени и достъпни стаи с необходимото хотелско и санитарно оборудване за хора с намалена или ограничена подвижност. Няма план-схема на обекта, телефон-дериват, ръкохватки и защитна преграда на ваните, и др.

Инспекцията в двузвездния хотел „Нимфа – Русалка“ на Георги Иванов Илиев и Алекси Стоянов, се установява, че липсва място за хора с намалена подвижност на паркинга, тоалетна за такива посетители, както и телефонна инсталация с единен вътрешен номер 9 за връзка с рецепция. Не са представени документи на управителя и персонала. Липсват план-схема на обекта, багажник в стаите, душ със завеса и др.

При проверка в хотел „ИзолаПарадайз“ на Иван Петров, собственост на "Изола Петров", (категория 4 звезди) в Слънчев бряг също са открити несъответствия с наредбата. Няма място за хора с намалена подвижност на паркинга и тоалетна за тях. Липсва магазин за продажба на стоки, сувенири, цветя, както и санитарен възел с необходимата площ в двойните стаи и др.

Оставете коментар