Понеделник, 16 Юли 2018
Петък, 13 Октомври 2017 11:41

Нов православен храм отваря врати в квартал Лозенец

На 15 октомври 2017 година Негово Светейшество Патриарх Неофит ще освети новият православен храм „ВЪЗДВИЖЕНИЕ НА СВЕТИЯ КРЪСТ ГОСПОДЕН“ в квартал Лозенец.

Утринното богослужение ще започне в 7.30 часа и лично Негово Светейшество Патриарх Неофит ще отслужи чинопоследованието заедно с архиереи от Светия Синод.

Откриването на новият православен храм е резултат на 19 годишни усилия на граждани, дарители, църковни и общински власти, но основни ктитори за цялостното довършване на храма през последните две години стават семейство Арабаджиеви.

Новата църква е построена на едно от най-високите места в града по онова време, така наречените Лозенски възвишения.

През 1878 година на това място е издигнат каменен кръст в чест на Освобождението и в памет на загиналите воини.

Според историци това е първият мемориален паметник в България на третата българска държава. Формата му е уникална и представлява комбинация от два кръстта – този които ние познаваме като православен и на второ ниво в него вграден по малък изобразяващ опълченски кръст.

През 2005 година камения кръст е обявен за паметник на културата, за да бъде запезен и до днес той е демонтиран от Софийската митрополия през 2011 година за съхранение и реставрация.

Местността „Кръста“ в квартал Лозенец, вече ще има нов храм, които ще носи името на Светия кръст. Не само мястото, но и кръста определят името на новата църква-символ на християнството.

Каменният кръст отново ще бъде издигнат на мястото, което определя неговата история и значимост.

Каним всички на 15 октомври /неделя/ 2017 година на откриването на православния храм „ВЪЗДВИЖЕНИЕ НА СВЕТИЯ КРЪСТ ГОСПОДЕН“ в квартал Лозенец от 7.30 ч.,когато ще започне утринното богослужение, в 8.30 ч. ще е офиалното освещаване на църквата, а от 10.00 ч. началото на Божествена света литургия.

Източник: NBOX.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар