Вторник, 07 Април 2020

Неделя, 15 Октомври 2017 11:32

България нарушава европейските закони за хората с увреден слух

Работата на тел. 112 може да спре от днес за утре. За първи път виждам подобно нещо да се случва в една държава

България нарушава европейските закони по отношение на хората с увреден слух, тъй като те нямат достъп до телефон 112. Това заяви Беноа Вивие от Европейската неправителствена асоциация на спешния телефон.

Асоциацията обхваща работещите в сферата на спешната помощ от всички европейски страни - тези, които получават повикванията и трябва да реагират. В същото време тя представлява и гражданите, тъй като хората имат право на спешна помощ с високо качество.

"От това, което видях, явно става дума за сериозен проблем. Щом работата на тел. 112 може да спре от днес за утре, то това е много опасно за българските граждани. За първи път виждам подобно нещо да се случва в една държава, каза Вивие пред БНР.

По думите му "има законодателство на европейско ниво, в което се казва, че всеки европейски гражданин трябва да може да се свърже с тел. 112. Ако системата спре, както се случи в България, това означава, че държавата ви не спазва европейското законодателство в този момент. Тогава трябва да се намеси ЕК, за да накара България да зачита европейските закони и ако няма резултат може да започне процедура срещу България в съда на ЕС. Тази процедура е по-дълга. По принцип се започва с предупреждение към страната, а ако нищо не се случи след това се стига до съда."

Оставете коментар