Петък, 10 Април 2020

Петък, 20 Октомври 2017 13:18

Всички пенсии ще бъдат увеличени от 1 юли с 3,8%

Социалният министър е готов за преговори с работодателите заради минималните осигурителни прагове, но не под натиск

Всички пенсии ще бъдат увеличени с 3,8% от 1 юли 2018-а, съобщи в ефира на „Денят започва” по БНТ социалният министър Бисер Петков. За това ще са необходими 500 000 милиона лева.

Гарантираният минимален доход се покачва от 65 лв. на 75 лв., което ще има отражения върху различни социални плащания. Според министъра десетте лева повече ще помогнат на 500 000 хора с увреждания.

Петков коментира и искането на работодателите да подаде оставка заради повишението на минималните осигурителни прагове. Той обяви, че е готов за преговори, но не под натиск.

„В последно време социалният диалог страда от липса на взаимен диалог и това поставя държавата в ролята сама да взема решение, вместо то да се договаря между работодателите и синдикатите. Готов съм да водим разговор за отпадането на минималните осигурителни прагове, но това трябва да е в нормални условия и ситуация, а не при бойкот и натиск”, заяви Бисер Петков.

Социалният министър не изключва и преразглеждане на предложението за болничните. То предвижда намаление на парите за първите три дни от болничния лист от 70% на 50%. Според Петков идеята била заради фалшивите болнични, с които някои си осигуряват допълнителна почивка.

Увеличения се предвиждат и при семейните помощи за отглеждане на дете – от 37 лева на 40 лева при семейства с едно дете, от 85 лева на 90 лв. – с две деца и от 130 на 135 лева – с три деца.

Майчинските помощи се покачват от 340 на 380 лева.

Оставете коментар