Вторник, 07 Април 2020

Неделя, 22 Октомври 2017 12:34

Меглена Плугчиева заминава посланик в Москва

Бившият заместник министър на земеделието ще поеме поста на Бойко Коцев в Москва

Бившият заместник министър на земеделието в правителството на Симеон Сакскобурготски, Меглена Плугчиева, ще бъде следващият наш посланик в Русия, научи NBOX.BG от свои източници във външно министерство.

Според тях, Плугчиева ще поеме поста на Бойко Коцев в Москва до края на годината.

Нека припомним, че Коцев е в руската столица вече близо 2 години повече от срока на мандата си.

Меглена Иванова Плугчиева-Александрова е български политик и дипломат, заместник министър-председател в правителството на Сергей Станишев.

Тя завършва Немската гимназия във Варна и Висшия лесотехнически институт в София със специалности „Горско стопанство“ и „Екология“. Автор е на над 20 публикации по екология и горско стопанство. Защитава дисертация по „Екология на горите“ през 1989 г., с което получава научна степен доктор.

Плугчиева бе активист на БСП и преди години бе избрана за член на Висшия съвет на партията. Впоследствие тя напусна ръководството на БСП.

В периода от 3 септември 2001 г. до 20 септември 2004 г. заема поста зам.министър на земеделието в кабинета на Симеон Сакскобурготски отговарящ за ресорите на европейската интеграция и горското стопанство и за програмите ФАР и САПАРД. Носител е на Златния почетен знак на МВнР за принос към присъединяването на България към ЕС.

От 16 ноември 2004 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Германия.

От октомври 1997 г. е представител на германската провинция Райланд Пфалц за България.

През 2006 г. е едно от имената, които се спрягат като българската номинация за еврокомисар.

В началото на 2010 г. кандидатства за вицепрезидент на ЕБВР и получава подкрепата на премиера Бойко Борисов.

Избрана от Народното събрание за вицепремиер в правителството на Сергей Станишев на 28 април 2008 г., отговарящ за усвояването в България на европейските фондове.

Народен представител в 37,38 и 41 Народно събрание от БСП.

От май 2012 г. е назначена за извънреден и пълномощен посланик в Швейцария, а от декември 2012 г. и за извънреден и пълномощен посланик в Княжество Лихтенщайн със седалище в Берн.

Оставете коментар