Петък, 19 Октомври 2018
Сряда, 01 Ноември 2017 09:08

Злоовещ Хелуин в Ню Йорк. Осем убити и 11 ранени

Идентифицираният като Сайфуло Хабибулаевич Саипов е имигрант от Узбекистан спечелил от лотарията Зелена карта

Осем души са убити, а 11 са ранени в най-кървавата терористична атака в Ню Йорк от 11 септември 2001 г. насам.

Атакуващият е „самотен вълк“, крещящ "Аллах Акбар" и използвал взет под наем пикап.

Нападателят е навлязъл в пешеходна алея в близост до мемориала, посветен на атаката срещу Световния търговски център, прегазвайки няколко души преди да стигне края на пешеходната зона и излезе отново на булеварда, където е блъснал училищен автобус.

Идентифицираният като Сайфуло Хабибулаевич Саипов, имигрант от Узбекистан по лотарията Зелена карта, е излязъл от превозното средство и след кратка гонитба е прострелян в корема от полицай.

Така британският вестник Telegraph описва нападението в Манхатън, за което президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини „Ислямска държава“.

Той заяви още, че властите не трябва да позволят на терористите да се завърнат в САЩ, след като търпят поражения в Близкия изток.

Какво се случи в Манхатън часове преди зрелищния парад за Хелоуин.

Шофьор на камион връхлита тълпа пешеходци и велосипедисти, гази наред, блъска се в автобус изскача от кабината с предмет, имитиращ огнестрелно оръжие и бива повален със стрелба от полицията.

На асфалта остават 8 трупа, 11 са ранените.

Ако Европа вече посвикна с терористичните атаки с използване на автомобили и камиони от джихадисти единаци (Ница, Берлин, Лондон, Стокхолм), то в САЩ това се случва за първи път.

Според очевидци на трагедията той е крещял "Аллах акбар!" Инцидентът става недалеч от небостъргача One World Trade Center, построен на мястото на сринатите през 2001 от терористи джихадисти кули-близнаци WTC.

Веднага след обезвреждането на брадатия узбекистанец кметът на Ню Йорк Бил де Блазио нарече инцидента в Манхатън "страхлив акт на терор".

"Според информацията, с която разполагаме това е акт на тероризъм, особено подъл терористичен акт", каза кметът на брифинг.

И допълни, че "най-вероятно терористът не е имал съучастници. Това е акция на самотен вълк", каза де Блазио.

Президентът Доналд Тръмп от своя страна написа в Туитър, че нападателят е "психически неуравновесен човек" и заяни, че властите няма да пуснат терористи от ИД в страната.

Малко по-късно обаче в камиона на касапина бе намерена бележка, в която пише, че той се заклева във вярност на "Ислямска държава".

Засега терористичната организация не е поела отговорност за нападението и. При предишните подобни атентати с камиони в Европа експертите отбелязваха, че ги извършват джихадисти от "спящи клетки".

Това са малки групи от мюсюлмани-радикали, които на пръв поглед са си съвсем обикновени имигранти. Впоследствие обаче се оказва, че са фанатични привърженици на "Ислямска държава", готови за самоубийствени атентати.

Разликата между касапницата в Манхатън и нападенията с камиони в Европа, е че узбекистанецът е размахвал фалшиво оръжие, докато джихадистите в стария континент продължаваха да колят или стрелят по пешеходците и след като камионите им бяха спрели, опитвайки се да увеличат възможно най-много броя на жертвите.

Ню Йорк излиза от тази схема. Но остава фактът, че един "самотен вълк" успя да окървави Ню Йорк в празничен ден и в строго охранявана зона.

Ръководителят на комисията по външни работи на Руската федерация Константин Косачев заяви, че Москва е готова да предложи на САЩ нужната помощ в разследването на нападението в Манхатън, пише Московский Комсомолец.

„Ако им е нужна помощ, Русия няма да стои безучастно…“ заяви Косачев, като добави, че „действията против тероризма са на по-високо ниво отколкото двустранните различия“.

Изказването на Косачев е по повод атаката, в която мъж уби осем души и рани още 11 в Манхатън. Инцидентcj бе определен като „терористичен акт“ от ФБР, а нападателят е крещял „Аллах Акбар“, малко преди да бъде ранен и арестуван от полицията.

Към 23:30 ч българско време няма постъпила официална информация в българското посолство във Вашингтон и Генералното консулство в Ню Йорк за загинали или пострадали български граждани в следствие на инцидента в Ню Йорк, информират от Външно министерство.

Към този момент няма български граждани, които да са търсили съдействие от българските дипломатически мисии. Посолството във Вашингтон и Генералното консулство в Ню Йорк следят развитието на ситуацията и са в постоянен контакт с местните власти.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация обстановката или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурните телефони на посолството във Вашингтон: +1 202-387-5770 и Генералното консулство в Ню Йорк: +1 202 387 0174

Оставете коментар