Събота, 20 Януари 2018
Четвъртък, 11 Януари 2018 12:21

Първи ден начело на ЕС, управляващи и опозиция с нови скандали

Народното събрание отхвърли искането на БСП премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в пленарна зала относно ситуацията със сигурността в страната

Днес официално България застава начело на ЕС на фона на множество протести. Това донесе нови конфронтации между управляващи и коалиция. Народното събрание отхвърли искането на БСП премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в пленарна зала относно ситуацията със сигурността в страната. За предложението гласуваха 100 народни представители, против бяха 69 и 38 се въздържаха.

Искането премиерът да се яви в парламента дойде от парламентарната група на БСП и по конкретно от депутата Драгомир Стойнев, който заяви, че е потресен встъпителната реч на председателя на НС Цвета Караянчева. "Солисти търсят в операта - българският парламент е крайно време да се държи като добре сработен оркестър", бяха част от думите на Караянчева. Тя призова депутатите: "Да погледнем на европредседателството не като фон за ляв или десен популизъм, а като повод за сближаване, не за противопоставяне. Да загърбим вродения си нихилизъм, агресивно отрицание".

Стойнев определи изказванията й като неуместни и заяви от името на БСП, че настояват Борисов да се яви и да обясни ситуацията в страната. "Ние от опозицията не сме виновни, че днес има 9 протеста. Всички са свързани с разпада на институции", смята той.

Депутатът от левицата коментира още, че министър-председателят е отговорен за националната сигурност и затова тяхната молба е да го поканят да дойде в парламента и да обясни зачестилите убийства, които плашат гражданите: "Искам министър-председателят да дойде и да обясни конкретни стъпки и действия. Имаме нужда в парламента какви са първите стъпки, така че хората да бъдат спокойни, че има държава и институции, които се грижат за гражданите си", заяви още Драгомир Стойнев.

Председателят на правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов възрази относно необходимостта от изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента точно в днешния ден, при положение че Комисията по вътрешен ред и сигурност е насрочила изслушване на политическото ръководство на Министерство на вътрешните работи, включително и с участие на главния прокурор Сотир Цацаров.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 11 Януари 2018 12:21
  Татяна Буруджиева пред BIG5: В политическия кастинг на Слави ще видим отново парадокси с прякор "Тъпото" и "Мозъка", шоуто му няма кауза

  Докато Трифонов не заложи името си, вечно ще се питаме кой стои зад гърба му. Липсват му политически каузи, за да успее. Хората от шоуто му показаха, че не могат да правят кастинги за политици. Нека да видим първо кой ще избира новите политици на Трифонов, коментира пред BIG5 политологът Татяна Буруджиева. 

 • Четвъртък, 11 Януари 2018 12:21
  Славчо Велков: ГЕРБ да внимава, да не ги клъвне смокът

  Народните представители приеха предложението на ГЕРБ до 31 март виcепремиерът Томислав Дончев да представи в парламента Доклад за текущото състояние на електронното управление. Депуrатите възпожиха на Томислав Дончев и да внесе в Народното събрание Ежегоден отчет и Годишен план за развитието на информационните ресурси, след като бъдат приети от Министерски съвет. Предпожението на ПГ на "БСП за България" да се създаде комисия, която да направи прегпед на средствата за епекТронното управление, беше отхвърлено. От левицата настояха за цяпостен анализ на причините за масовото разхищение на средства. Депутатьт от ГЕРБ Апександър Ненков заяви: "Един от най-галемите проблеми на електронното управление са самите администрации". "Ние като законодатепи, за да облекчим гражданите, трябва да видим по какъв начин да накараме самите администрауии да направят крачка напред". От трибуната се изказа и Тома Биков, според когото може да ни удари тока, ако прибързаме със закона. Депутатът от БСП Славчо Велков отговори и заяви, че не е хубаво да се плаши с ток, защото високото напрежение убив. В края на изказването си той заяви: "Внимавайте. Този, който плаши с тока, да внимава да не го клъвне смокът". 

 • Четвъртък, 11 Януари 2018 12:21
  Жельо Бойчев: България е в блатото на корупцията

  Основен акцент на искания вот на недоверие е начинът, по който се изразходват публичните средства. Няма как да не поставим проблемите на хората. Това каза депутатът от БСП Жельо Бойчев по БТВ.

  "Емблематичен пример е санирането. Индикативните цени се променяха два пъти. Нима не е показвано качеството на пътното строителство. Замислям се дали България не е едно блато. Само че блато на корупция. Не е нужно да убеждаваме българските граждани.

  За „Суджукгейт" има цитирани изказвания за оказван натиск за хората, които са си позволили да извадят случая на светло. В здравеопазването има ли корупция?! Мотивите са политическите изводи за секторите, които са пленени от корупция. Правителството в сферата на здравеопазването обслужва големите фармацевтични компании и интереси. Има срив на чуждестранните инвестиции. Това е много показателно. Защо, след като сме изпълнили всички условия, не сме в Шенген? Заради корупция не сме в Шенген", обясни той.

  Тома Биков от ГЕРБ се опита да се защити: Мотивите са като статия във вестник. Не се цитират агенциите на проучванията. Няма конкретика. Те казват всички обществени поръчки. За мен темите са вот на недоверие и корупцията. Търсили са някакви мотиви, за да има вот. Посочили са Суджукгейт. Това разкритие ние си го направихме. Човекът подаде оставка като депутат. Опитвахме се да запушим едни дупки за иновативните лекарства. И след три годни ще има проблеми с корупцията. Ние действаме системно в това отношение.

Оставете коментар