Петък, 27 Април 2018
Четвъртък, 11 Януари 2018 12:21

Първи ден начело на ЕС, управляващи и опозиция с нови скандали

Народното събрание отхвърли искането на БСП премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в пленарна зала относно ситуацията със сигурността в страната

Днес официално България застава начело на ЕС на фона на множество протести. Това донесе нови конфронтации между управляващи и коалиция. Народното събрание отхвърли искането на БСП премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в пленарна зала относно ситуацията със сигурността в страната. За предложението гласуваха 100 народни представители, против бяха 69 и 38 се въздържаха.

Искането премиерът да се яви в парламента дойде от парламентарната група на БСП и по конкретно от депутата Драгомир Стойнев, който заяви, че е потресен встъпителната реч на председателя на НС Цвета Караянчева. "Солисти търсят в операта - българският парламент е крайно време да се държи като добре сработен оркестър", бяха част от думите на Караянчева. Тя призова депутатите: "Да погледнем на европредседателството не като фон за ляв или десен популизъм, а като повод за сближаване, не за противопоставяне. Да загърбим вродения си нихилизъм, агресивно отрицание".

Стойнев определи изказванията й като неуместни и заяви от името на БСП, че настояват Борисов да се яви и да обясни ситуацията в страната. "Ние от опозицията не сме виновни, че днес има 9 протеста. Всички са свързани с разпада на институции", смята той.

Депутатът от левицата коментира още, че министър-председателят е отговорен за националната сигурност и затова тяхната молба е да го поканят да дойде в парламента и да обясни зачестилите убийства, които плашат гражданите: "Искам министър-председателят да дойде и да обясни конкретни стъпки и действия. Имаме нужда в парламента какви са първите стъпки, така че хората да бъдат спокойни, че има държава и институции, които се грижат за гражданите си", заяви още Драгомир Стойнев.

Председателят на правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов възрази относно необходимостта от изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента точно в днешния ден, при положение че Комисията по вътрешен ред и сигурност е насрочила изслушване на политическото ръководство на Министерство на вътрешните работи, включително и с участие на главния прокурор Сотир Цацаров.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 11 Януари 2018 12:21
  Йордан Цонев: Цветанов пусна димна завеса, като създаде конфликт с президента, за да прикрие истинските проблеми на правителството

  Цветан Цветанов вдигна димна завеса на КСНС, за да прикрие главния проблем - накъде ни води управлението с Обединените патриоти. Управляващата партия може истински да се разграничи от спорните позиции на Патриотите само като се откаже от тях като коалиционен партньор.

 • Четвъртък, 11 Януари 2018 12:21
  Корнелия Нинова: Управляващите обявиха война на всички

  ГЕРБ отвориха битка с всички и с всичко. Това заяви заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя бе на честването на 70-ата годишнина от учредяването на Коларовската районна партийна организация и 30 години от създаването на Районните партийни организации "Сердика", "Надежда и Връбница, съобщиха от пресцентъра на партията. По думите й те водят война с президентската институция и така разрушават държавността.

  „Водят война и с опозицията, която изпращаха в Сибир от трибуната на Народното събрание и така разрушават парламентаризма. Отвориха битка с народа си, когато накараха хората с увреждания да стоят с патериците на паветата пред парламента и не ги допуснаха в Народното събрание, и заклеймяваха всеки протестиращ за платен провокатор.Те имат чувство за единственост. Всеки, който има различно мнение, бива подлаган на натиск и заплахи. Така обявиха битка и на най-святото ни право - да бъдем свободни хора“, посочи Нинова.

  Според нея управляващите узурпираха европейската идея. „И когато чуха тежката оценка на младите европейци, че ГЕРБ са съсипали усилията на поколения млади хора, не се посвениха да нападнат и тях“, посочи лидерът на БСП. Нинова посочи, че БСП може да промени България. „Нека вържем икономиката с образователната система, за да гарантираме работа и кадри“, призова лидерът на БСП. 

 • Четвъртък, 11 Януари 2018 12:21
  Караянчева с уникално признание: Не пуснахме хората с увреждания в НС, защото не бяха облечени подходящо!

  Председателят на Народното събрание буквално си направи харакири. Цвета Караянчева оправда действията на служителите от НСО, които не пуснаха майки с деца с увреждания, а имаха пропуски за парламента миналата седмица. Според нея, те не са били облечени подходящо за пленарната зала и е трябвало да си сменят дрехите, защото били с тениски. С подобни констатации, освен оставките на Явор Нотев и на Емил Христов, Караянчева проси и своята.

Оставете коментар