Събота, 23 Юни 2018
Петък, 12 Януари 2018 11:40

Руският президент Владимир Путин нарече Ким Чен-ун зрял политик, който трябва да пристъпи към преговори

При освобождаването на Корейския полуостров от ядрено оръжие е необходимо да се изхожда от реалностите и да се пристъпи към преговори по този въпрос

Руският президент Владимир Путин нарече лидера на Северна Корея Ким Чен-ун "напълно зрял политик", който чрез създаването на ядрено оръжие и ракети с далечен обсег решава стратегическата си цел, предаде БГНЕС.

Същевременно Путин смята, че при освобождаването на Корейския полуостров от ядрено оръжие е необходимо да се изхожда от реалностите и да се пристъпи към преговори по този въпрос.

"Той (Ким Чен-ун - бел. ред.) постигна своята стратегическа цел – той притежава ядрено оръжие, има ракета с обхват до 13 хиляди километра, която може да достигне всяка точка от земното кълбо, във всеки случай всяка точка от територията на вероятния му противник", каза Путин на среща с ръководството на националните печатни медии и информационни агенции.

Според него сега севернокорейският лидер "е заинтересован да изглади, да успокои ситуацията". "Той е грамотен, вече напълно зрял политик", оцени ръководителят на руската държава Ким Чен-ун.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че между него и севернокорейския лидер може да се установят добри отношения.

В интервю за вестник The Wall Street Journal, публикувано в четвъртък, Тръмп казва: „Може да имам много добри отношения с Ким Чен-ун. Поддържам отношения с хората. Струва ми се, че сте изненадани“.

Тръмп също така е попитан дали му се е случвало да говори със севернокорейския лидер. „Не искам да коментирам това. Не казвам дали съм го правил, или не. Просто не искам да коментирам“.

По-рано министърът на външните работи на Норвегия Ине Ериксен Сорейде каза, че страната му е готова да вземе участие в разрешаването на кризата на Корейския полуостров, играейки ролята на посредник.

Изявлението дойде след срещата си в четвъртък с държавния секретар на САЩ Реикс Тилърсън във Вашингтон.

Свързани статии (по етикет)

  • Петък, 12 Януари 2018 11:40
    Путин назначи за свой съветник зетя на Елцин

    Руският президент Владимир Путин назначи Валентин Юмашев за свой съветник, се съобщава в официалната страница на Кремъл.

    Той подписа указ, с който отхвърля кандидатурата за съветник на Александър Бедритски. От март 1997 г. до декември 1998 г. Юмашев е ръководител на администрацията на Кремъл. Женен е за Татяна Дяшенко - дъщерята на първия руски президент Борис Елцин. През 1991 г. Елцин води страната. Пет години по-късно той е преизбран за втори мандат. На 31 декември 1999 г. политикът обяви оставката си, след което беше наследен от Путин За Дяшенко това е втори брак.

    Валентин Борисович Юмашев (роден на 15-и декември 1957 г. в Перм) е руски журналист, политик и разработчик. От 11 март 1997 г. до 7 декември 1998 г. е ръководител на президентската администрация на Борис Елцин.

  • Петък, 12 Януари 2018 11:40
  • Петък, 12 Януари 2018 11:40
    "Вашингтон поуст": Тръмп искаше да се види с Путин, но срещата му беше провалена след таен заговор в САЩ

    Американският президент Доналд Тръмп е искал да се срещне с руския си колега Владимир Путин, но неговият екип е провалил умишлено разговорите, съобщава "Вашингтон поуст". Информацията на американското издание е от човек в администрацията в Белия дом, който е участвал в тайния заговор. 

Оставете коментар