Неделя, 16 Декември 2018
Понеделник, 05 Февруари 2018 12:57

Румен Радев: Европа не трябва да се превръща в крепост, а да помага на държавите от Африка и Близкия Изток

Румен Радев посрещна в София президента на Малта Мари-Луиз Колейро Прека

„Има огромен потенциал за развитие на двустранните отношения между България и Малта“, заяви президентът Румен Радев по време на съвместен брифинг с президента на Малта Мари-Луиз Колейро Прека. Финансовите услуги, образованието, здравеопазването, туризма, логистиката и миграцията – са темите, които двамата президенти са обсъдили по време на разговорите. Президентът Радев заяви, че визитата на Колейро Прека и водената от нея делегация ще даде нов тласък и импулс за развитие на отношенията между двете държави във всички области от взаимен интерес.

Двамата са обсъдили и въпроси от международен характер, както и темите по отношение на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Кохезионната политика е в основата на ЕС“, отбеляза Румен Радев. „Огромен потенциал съществува и в развитието на нашите културни връзки“, каза българският президент и отбеляза, че европейска столицата на културата през 2018 г. е Валета, а през 2019 г. – Пловдив.

„Свързаността между България и Малта е много важна – за бизнеса, за туризма, за културните връзки“, заяви от своя страна малтийският президент. „И Малта, и България имат практически еднакви бизнес модели“, добави тя и отбеляза, че се надява превозвачът „България ер” също ще види потенциала.

„Трайно решаване на мигрантската криза е възможно само чрез по-голяма сигурност и стабилизиране на районите, откъдето пристигат мигрантите. Политиката на отворени врати докара не толкова големи проблеми на Европа, колкото огромни проблеми в държавите, откъдето тръгват мигрантите. Предлагайки социална сигурност тук в Европа на милиони хора от проблемните региони, те престават да мислят за бъдещето на своите страни и мислят единствено как да дойдат тук в Европа. Трябва да мислим за стабилизиране на проблемите региони, хората трябва да знаят, че имат бъдеще у дома. Европа не трябва да се превръща в крепост, а да помага на държавите от Африка и Близкия Изток“, заяви Румен Радев.

„Мигрантите наистина не намират реализация в страните си“, съгласи се с Радев Мари-Луиз Колейро Прека. „Искаме да постигнем истински успех, а не само да оказваме помощ и благотворителност“, добави още тя.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 05 Февруари 2018 12:57
  Евроскептицизъм. Има ли ползи от членството ни в ЕС?

  11 години след присъединяването ни към Европейския съюз, близо 19% от българите са на мнение, че то е донесло само ползи, 30% от запитаните го оценяват като предимно вредно

 • Понеделник, 05 Февруари 2018 12:57
  Президентът даде бюджета на Конституционния съд

  Според Румен Радев непостъпването на средства от концесията на летище София във Фонда за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система е конституционно неприемливо

 • Понеделник, 05 Февруари 2018 12:57
  Първан Симеонов: Отхвърлянето на машинното гласуване е политически срам

  Това, което стана с машинното гласуване, е политически срам. Аз съм анализатор, но мога да изразя и гражданска позиция. Това каза политологът Първан Симеонов – изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“, по време на дискусия "Избори-прозрачност и доверие", организирана от президента.

  „Срам – от политическа гледна точка. Невъзможно е това нещо да се замита под килима всяка година, изборен цикъл след изборен цикъл. Ясно е, че това не може да стане сега и веднага, но трябва да има визия. Властта е склона да не си разваля спокойствието“, изтъкна още той, цитиран от "Фокус"

  Според Първан Симеонов, за да се ограничат проблемите в избирателния процес, президентството трябва да излъчи такъв сигнал.

  „Какво правим при тези демографски обстоятелства в страната? Хората в България разбират все по-малко какво значи образованието и какви знания трябва да имат. Имам едно генерално притеснение, всичко, което трябва да правим, е да улесняваме процеса“, коментира още политологът.

Оставете коментар