Понеделник, 18 Юни 2018
Понеделник, 12 Февруари 2018 09:06

Вижте как се регулира пазарът на горива в Европа

От 2011 година Брюксел се ориентира към либерализация на пазара и отказ от пряко регулиране на цени

В повечето европейски държави са въведени мерки, които регулират вътрешния пазар на горива, показва проучване на Дир.бг.

Отделно в Европейския съюз има общо регулиране и вътрешно регулиране, което всяка държава прави за себе си. Европейските директиви решават няколко главни въпроса- например създаване на конкурентна среда за търговците на дребно, намаляване на препятствията за навлизане на пазарите на нови бензиностанции, предотвратяване на пазарни концентрации и картели.

От 2011 година Брюксел се ориентира към либерализация на пазара и отказ от пряко регулиране на цени. Само в няколко държави има практиката да се определят максимални цени, които не бива да бъдат надхвърляни.

Така например в Белгия правителството определя пределна цена на горивата на пазара. Тя се изчислява по формула, отчитаща световната цена на петрола, марж на дистрибуторите, ДДС, акциз и други отчисления за бюджета. Никой търговец не може да надхвърля тази цена.

В Люксембург водят подобна политика. Там също има пределна цена, но тя важи за 2/3 от продаваните горива от големите вериги. Останалата 1/3 се продава от малки бензиностанции и то на по-ниски цени. Добра практика има в Австрия и Германия.

От 2011 година в Австрия действа информационна платформа E-control, която дава в реално време цените на пазара на различните търговци. Те са длъжни при промяна, да съобщят новата цена. Има и условие-повишаване на цена може да има веднъж в денонощието, а при понижаване няма ограничения. Така потребителите знаят, че между 12 и 14 часа цената на бензиностанциите е най-висока и ако имат финансови проблеми, не зареждат в този промеждутък. Всеки може да сравни цените и да зареди там, където му е най-изгодно.

В Германия цените могат да се променят нагоре или надолу, но това се следи от 2013 година и се предоставя като информация на потребителите. Така те избират къде да заредят по цената и мястото. Тъй като в Германия много бензиностанции не работят през нощта, това е времето, когато цените са най-високи. Сутрин обикновено цената пада, а в час пик отново достига максимума си за деня.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 12 Февруари 2018 09:06
 • Понеделник, 12 Февруари 2018 09:06
  Посочиха с колко ще поскъпне електроенергията през юни

  Поскъпване на тока ще има, но минимално. Така изглежда към момента ситуацията, след като стана ясен докладът на работната група на КЕВР, с който се разгледаха предложенията на трите ЕРП-та за следващия ценови сезон. Припомняме, че през тази седмица – на 31-ви май, ще има публично обсъждане на доклада, а на първи юни ще е ясно и окончателното решение.

  Най-интересната част от доклада безспорно касае предложенията на ЧЕЗ. ЕРП-то поиска от 1 юни дневната тарифа за битови клиенти да стане 19 стотинки на киловатчас, като сега е 17 стотинки, а нощната – 14 стотинки, след като досега е била 10. Като мотив за това бяха посочени цените, на които дружеството купува нощната енергия от НЕК. "ЧЕЗ Електро" продава за битовите клиенти енергия по нощна тарифа под себестойност - цената, по която купува енергията от НЕК е 107.71 лв. за мегаватчас, а тази, по която продава на битовите клиенти, е 56.96 лв. за мегаватчас, оплакаха се от ЕРП-то.

  Средната цена по това предложение – дневна плюс нощна тарифа, е 18 стотинки. Всички тези цени са без ДДС. Всъщност без да бъде включвана цената на мрежовата услуга, ЧЕЗ иска нощната тарифа да бъде увеличена от 5 стотинки без ДДС на 8 стотинки без ДДС т.е. увеличение с 3 стотинки, т.е. над 50%.

  Според КЕВР обаче нощната тарифа на ЧЕЗ следва не да поскъпва, а да поевтинее – с 2%. За дневната тарифа комисията е съгласна да има поскъпване, но миниатюрно – 0,1%. Прибавят ли се в сметката и новите разчети за цената за пренос по мрежата, то очакваното поскъпване за клиентите на ЧЕЗ ще е средно 1,7%. ЧЕЗ не е изключение – ЕВН искаше над 21% увеличение на нощната тарифа, но от КЕВР заемат същата позиция както и при ЧЕЗ – леко поскъпване на дневната тарифа и поевтиняване на нощната. Общо се очаква поскъпването за клиентите на ЕВН да е 1,8%. Най-скромно беше искането за промяна нагоре на "Енерго-про" - 1,69% поскъпване на дневната тарифа и 2,95% на нощната.

  Експертите на КЕВР обаче предлагат 0,4% увеличение на цената на дневната тарифа и 2,98% поевтиняване на нощната. Когато в сметката обаче влязат предложенията за цените за пренос по мрежата, то средно цената на тока, предлаган от "Енерго-про", ще стане с 2,6% по-висока. "Действително някои от поисканите увеличения са стряскащи, аз отново искам да декларирам, че нито бизнеса, нито битовите потребители имат основание за сериозно притеснение, защото Комисията ще продължи и тази година да спазва своята консервативна политика и да не допуска каквито и да е било резки отклонения в цената на електроенергията и мрежовите услуги", коментира в средата на април председателят на КЕВР Иван Иванов, съобщава Actualno.com.

 • Понеделник, 12 Февруари 2018 09:06
  Владимир Чуков: В Западна Европа всяка седмица има подобен тип нападения, като това във Франция от събота

  В Западна Европа всяка седмица има подобен тип нападения, като това във Франция от събота – например във Великобритания, особено в Швеция, но не чуваме за тях, защото „медиите не ги пускат”. Това заяви в сутрешния блок на БТВ "Тази сутрин" арабистът Владимир Чуков.

  „Буквално всяка седмица има подобни инциденти, но представете си, ако всеки ден ни занимават с подобни атаки, каква би била реакцията на обществото”, добави той. По думите му противодействието на този тип тероризъм е много скъпо – например за следенето само на един заподозрян са нужни 36 щатни полицейски сътрудници. Атентаторът от Париж е 21-годишен, в Индонезия са 2 деца… Какво ни се показва: „Вие правите операция в 8 държави, ние отговаряме с удари в 3 държави”, коментира Чуков.

Оставете коментар