Сряда, 26 Юни 2019
Сряда, 14 Февруари 2018 09:30

Северна Корея все още държи ключа след промяната в политиката на САЩ за преговори

Вицепрезидентът Майк Пенс дискретно промени политиката на Белия дом след проявите на уважение между двете Кореи, вдъхновени от Олимпийските игри, пише Асошиейтед прес

САЩ са отворени за разговори без предварителни условия с ядрена Северна Корея, обяви вицепрезидентът Майк Пенс, с което дискретно промени политиката на Белия дом след проявите на уважение между двете Кореи, вдъхновени от Олимпийските игри.

Това предоставя на Южна Корея малко повече възможности за въздействие в търсене на подход към Севера и може да намали потенциалното напрежение в съюза на САЩ с Южна Корея. Но дипломацията между Вашингтон и Пхенян няма да започне преди Ким Чен-ун да поиска това. Въпреки че севернокорейският диктатор, който още не се срещал с чуждестранен лидер, покани президента на Южна Корея за необичайна среща на върха, Ким не дава признаци, че е готов да разговаря със САЩ.

Един спомагателен канал на дипломатическа комуникация между Северна Корея и Държавния департамент е останал отворен, след като президентът Доналд Тръмп пое поста преди година. Но единствените разговори по същество, известни досега, се водиха през първата половина на миналата година за съдбата на неколцина американци в севернокорейски затвори. Северът отказваше да преговаря за ядрените си оръжия, докато се доближаваше към целта си да може да изстрелва ракети с ядрен заряд, които да поразяват континенталната територия на САЩ.

Тръмп възприема тези оръжия като първостепенна заплаха за националната сигурност на Америка. Оповестеният в понеделник бюджет за 2019 г. на неговото правителство включва допълнителни стотици милиони долари за противоракетна отбрана. За Аляска са предвидени още 20 стратегически ракети прехващачи като защита срещу севернокорейските ракети с голям обсег. Междувременно Пенс ясно заяви, че САЩ ще продължат да засилват санкционния натиск върху Севера, докато той не предприеме категорични стъпки към отказ от ядрени оръжия.

Но в същото време Пенс даде сигнал за повече откритост в отношенията с Пхенян. "Главното е, че натискът няма да спре, докато те действително не направят нещо, с което съюзът да се увери, че представлява значима стъпка към денуклеаризация", каза Пенс пред "Вашингтон пост" в края на миналата седмица на връщане към САЩ от Зимните олимпийски игри в Южна Корея. "Така че кампанията за максимален натиск ще продължи и ще се засилва. Но ако искате да преговаряме, ще преговаряме."

Това е ясно оттегляне от безкомпромисното послание, отправяно от Пенс публично на всяка негова спирка в пътуването му, когато той непрестанно се нахвърляше срещу Северна Корея заради правата на човека и ядрените провокации и така поливаше със студен душ жеста на южнокорейския президент Мун Дже-ин да покани делегация от Северна Корея на игрите.

Евънс Ревиър, бивш високопоставен служител в в Държавния департамент, отговарящ за Източна Азия, изрази изненада от думите на Пенс, като отбеляза, че до декември м.г. Белият дом възпираше публичните изявления на държавния секретар Рекс Тилърсън за безусловни преговори с цел да опипа почвата със Северна Корея.

Отговорът на Тилърсън на коментара на Пенс беше сдържан. Той каза, че "е прекалено рано да се прецени" дали може да бъде започнат дипломатически процес и поясни, че пречката за напредъка е Ким. "Наистина от севернокорейците зависи да решат кога са готови да се ангажират с нас искрено, по съдържателен начин," каза Тилърсън пред репортери в Египет. Той потвърди позицията си, че ще бъдат необходими проучвателни разговори, които да определят дали севернокорейците са готови за "съдържателни" преговори.

През своята бурна първа година на поста Тръмп се люшкаше между това да отправи твърди заплахи за военни действия или да предложи разговори при подходящи условия. Но в публични изявления той изказа широка подкрепа за дипломатическата инициатива на Мун, твърдейки, че именно стратегията за "максимален натиск" е накарала Северна Корея да сътрудничи с Юга. Сега пред Мун стои тежката задача да опита да преобразува това в напредък по ядрения въпрос, който е толкова важен за Вашингтон.
Въпреки че Мун е явен привърженик на политиката за сътрудничество със Севера и вероятно възприема това за определяща тема в президентския си мандат, той не прие незабавно поканата за среща на върха в Пхенян, предадена му лично от Ким Йо-чен, сестрата на севернокорейския лидер, която присъства на откриването на олимпиадата. Мун каза, че двете Кореи трябва да създадат подходяща среда, за да може да се състои първата междукорейска среща на върха след 2007 г. Той призова също за бързо възстановяване на диалога между Северна Корея и САЩ и с това показа, че е наясно, че ако правиш мили очи на Севера, може да отчуждиш американския съюзник, който е критично важен за отбраната на Юга.

Американски официални представители изказват съмнения, че Мун ще приеме срещата на върха с Ким, без да очертае как това би придвижило напред денуклеаризацията. Обаче според Ревиър правителството на САЩ продължава да се опасява, че Северна Корея може да се възползва от дипломацията на Мун, за да прокара дневния си ред да бъде призната за държава с ядрено оръжие. Ревиър казва, че задкулисните разговори между лични пратеници на лидерите на САЩ и Северна Корея може да помогнат за предотвратяване на конфронтация през следващите няколко месеца, както и да бъдат критерий дали има основа за започване на официални преговори.

Препятствията обаче остават високи. Навярно Северна Корея ще поиска сваляне на санкциите, което Пенс казва, че няма да стане без действия за ядрено разоръжаване. Северът може да поиска прекратяване на общите военни маневри на САЩ и Южна Корея, които бяха спрени за времетраенето на Олимпийските игри, но се очаква да бъдат възобновени следващия месец. Това е една друга стъпка, към която правителството на Тръмп не е проявило досега интерес да предприеме.

Източник БТА

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 14 Февруари 2018 09:30
  Срещата на Тръмп и Ким Чен-ун приключи без споразумение

  Световните борси реагираха негативно

 • Сряда, 14 Февруари 2018 09:30
  Посланията на световните лидери за новата година

  Ким Чен-ун предупреди, че може да потърси нов път в атомната политика, а Тереза Мей поиска подкрепа за споразумението й с ЕС по Брекзит

 • Сряда, 14 Февруари 2018 09:30
  Северна Корея строи нови ракети

  Американските разузнавателни агенции смятат, че Северна Корея строи нови ракети, както показват неотдавнашни сателитни снимки на завод, където е била произведена първата ракета, способна да достигне източния бряг на Съединените щати, съобщава в. "Вашингтон пост", цитиран от Франс прес и БТА.

  Получени напоследък доказателства, включително снимки, направени от спътник през последните седмици, сочат, че е в ход работа по създаване на поне една, а може би и на две междуконтинентални ракети", пише американският всекидневник, като се позовава на анонимни източници.

  Това бе съобщено дни след като държавният секретар Майк Помпейо призна на изслушване в Конгреса, че Пхенян продължава да произвежда ядрени материали, шест седмици след историческата среща на Доналд Тръмп и Ким Чен-ун.

  Съобщенията идват и четири дни, след като Северна Корея върна на САЩ останките на американски военни, изчезнали през Корейската война (1950-1953 г.).

  "Тези нови разузнавателни данни не говорят за увеличаване на способностите на Северна Корея, но показват, че продължава работата за създаване на модерни оръжия седмици след като президентът Тръмп заяви в Туитър, че Северна Корея вече не е ядрена заплаха", пише "Вашингтон пост".

  Вестникът отбелязва, че изображенията, получени неотдавна в Националната агенция за геокосмическо разузнаване, показват, че е в ход работа по създаване поне на една междуконтинентална ракета "Хвасон 15" в завода Санумдон. Ракетата е с обсег 13 000 км и може да достигне източния бряг на САЩ.

  На снимка, направена на 7 юли, се вижда ремарке с ярко червено покривало, паркирано близо до зона за товарене. Според вестника то прилича на превозните средства, използвани от Северна Корея за транспортиране на междуконтинентални ракети.

  Американски експерти са на мнение, че няма изненада в тези снимки, тъй като Ким Чен-ун не е дал никакво обещание по този въпрос на срещата с президента на САЩ, добавя "Вашингтон пост".

  Междувременно генерали от двете корейски държави се срещнаха в граничното село Панминчжон, в демилитаризираната зона, за да преговарят за намаляване на военната конфронтация, предаде Асошиейтед прес.

  Южнокорейското министерство на отбраната съобщи, че преговорите на равнище генерали са част от усилията за прилагане на споразуменията във военната сфера от срещата на върха между двете Кореи през април. На нея лидерите на двете държави се договориха да работят заедно за премахване на заплахата от нова война на Корейския полуостров.

  Според южнокорейски медии на преговорите се обсъжда намаляване на броя на военните граничари в зоната под общ контрол в Панминчжон и изтегляне оттам на тежките оръжия.

  На снимката: Двете Кореи премахнаха пограничните високоговорители

Оставете коментар