Събота, 21 Септември 2019
Вторник, 20 Февруари 2018 09:44

Красимир Янков: Съмнението за корупция, относно подмяната на около 400 000 касови апарати на стойност повече от 120 млн. лева, остава

Министърът променил наредбата, а сега депутатите трябва да променят закона. В република с парламентарно управление не е ли обратен реда, пита червеният депутат

Държавата ще задължи търговците да подменят за своя сметка около 400 000 касови апарати на стойност повече от 120 млн. лева, без конкретни аргументи.

Създава ли това решение корупционна среда?

Управляващите, чрез приходната агенция обявиха, че бюджетът губи стотици милиони от манипулиране на софтуера на фискалните устройства и издаването на фалшиви бонове и за това трябва да се подменят касовите апарати на търговците. Предлагат се промени в Закона за ДДС, които се налагат заради приети промени в Наредба Н-18 на финансовия министър за отчитане на всяка касова бележка в реално време на сървара на НАП.

Министърът променил наредбата, а сега депутатите трябва да променят закона. В република с парламентарно управление не е ли обратен реда? Първо Народното събрание приема закон, а след това се изготвят подзаконовите актове. Владислав Горанов е избран от народните представители, но с този акт разпорежда на парламента.

Според министъра на финансите се пропускат между 30% и 70% от оборотите макар, че сега също има връзка между фискалните устройства на фирмите и НАП.

Резонни са въпросите: Каква е гаранцията, че в кратко време няма да започне манипулация на софтуера и на новите устройства? Колко са установените конкретни нарушители? Акциите по курортите с физическо присъствие на данъчните служители до касовите апарати в заведенията и засечените обороти не са ли част от разкриването на тези нарушители и колко такива разлики в отчетените обороти в дните на проверките и в останалите дни са установени и как са санкционирани?

Когато няма аргументи за над 120 млн.лева, които ще бъдат платени, съмнението за корупция става основателно.

Красимир Янков, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар