Събота, 24 Март 2018
Вторник, 20 Февруари 2018 09:44

Красимир Янков: Съмнението за корупция, относно подмяната на около 400 000 касови апарати на стойност повече от 120 млн. лева, остава

Министърът променил наредбата, а сега депутатите трябва да променят закона. В република с парламентарно управление не е ли обратен реда, пита червеният депутат

Държавата ще задължи търговците да подменят за своя сметка около 400 000 касови апарати на стойност повече от 120 млн. лева, без конкретни аргументи.

Създава ли това решение корупционна среда?

Управляващите, чрез приходната агенция обявиха, че бюджетът губи стотици милиони от манипулиране на софтуера на фискалните устройства и издаването на фалшиви бонове и за това трябва да се подменят касовите апарати на търговците. Предлагат се промени в Закона за ДДС, които се налагат заради приети промени в Наредба Н-18 на финансовия министър за отчитане на всяка касова бележка в реално време на сървара на НАП.

Министърът променил наредбата, а сега депутатите трябва да променят закона. В република с парламентарно управление не е ли обратен реда? Първо Народното събрание приема закон, а след това се изготвят подзаконовите актове. Владислав Горанов е избран от народните представители, но с този акт разпорежда на парламента.

Според министъра на финансите се пропускат между 30% и 70% от оборотите макар, че сега също има връзка между фискалните устройства на фирмите и НАП.

Резонни са въпросите: Каква е гаранцията, че в кратко време няма да започне манипулация на софтуера и на новите устройства? Колко са установените конкретни нарушители? Акциите по курортите с физическо присъствие на данъчните служители до касовите апарати в заведенията и засечените обороти не са ли част от разкриването на тези нарушители и колко такива разлики в отчетените обороти в дните на проверките и в останалите дни са установени и как са санкционирани?

Когато няма аргументи за над 120 млн.лева, които ще бъдат платени, съмнението за корупция става основателно.

Красимир Янков, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 20 Февруари 2018 09:44
  Борисов вади тайното си оръжие Лукарски, внедрява Валери Симеонов в нова коалиция между СДС и НФСБ

  Седесарите са в паника, искат оставката на лидера си, който възражда синята идея с помощта на бургаския патриот. Премиерът изчаква края на председателството ни в ЕС, за да бие шута на патриотите, които се държат като детската градина на Реформаторския блок във втория му кабинет.

 • Вторник, 20 Февруари 2018 09:44
  Скандалът с Гинка размести процентите на социолозите, БСП се изравни с ГЕРБ

  Скандалът с покупката на бизнеса на ЧЕЗ от Гинка от Пазарджик е разместил политически пластове. Отговорите на въпроса „Коя партия изразява позиции, най-близки до Вашите?“, сочат, че силите на двете водещи формации – ГЕРБ и БСП – са напълно изравнени.

  Това показват данните от национално представително проучване на Агенция АФИС, осъществено в периода 15-19 март 2018 г. При него са интервюирани пряко „лице в лице“ в домовете им 1010 пълнолетни български граждани.

  На трето място се подрежда ДПС, а партиите от коалицията „Обединени патриоти“ сборно са на четвърто място.

  "Списъкът продължава с политически субекти, които са в практически неразличими нано-стойности – около 1% и по-малко, а близо една трета от гражданите са трайно отдалечени от всички партии", коментират от социологическата агенция.

  Коя партия изразява позиции, най-близки до Вашите?

  БСП 24.7%
  ГЕРБ 24.6%
  ДПС 6.5%
  Атака 2.4%
  ВМРО 2.0%
  Реформаторски блок 2.0%
  Воля 1.6%
  АБВ 1.0%
  СДС 0.8%
  НФСБ 0.6%
  Да, България 0.6%
  Движение 21 0.4%
  ДСБ 0.3%
  Зелените 0.2%
  Друга партия 2.7%
  Нито една 29.6%

 • Вторник, 20 Февруари 2018 09:44
  Социалисти нападнаха ГЕРБ: Забравихте хората в Брегово, защото никога не са гласували за вас

  БСП и ГЕРБ се скараха за бедствието в Брегово. Червените обвиниха премиера, че е забравил хората там. Очаквано герберите защитиха лидера си. Община Брегово е наказана от кабинета, защото там ГЕРБ никога не е печелил избори, започна Филип Попов от БСП.

  Смята, че правителството не може конюнктурно да разделя хората от различните общини. За съжаление го прави по най-безпардонен и уродлив начин, подчерта червеният депутат. Прави го, защото в община Брегово ГЕРБ никога не е печелило избори, заподозря Попов. Може би там според г-н Борисов живеят друга категория хора, по-малко граждани, по-малко европейци, коментира червеният депутат. Не се отнасяйте към българите там като към лош материал, те са достойни, четни и смели българки граждани, обърна се социалистът задочно към Бойко Борисов. БСП си прави кризисен пиар, скочи веднага Владимир Тошев от ГЕРБ. Във Видинско работят кризисните щабове в областта и общините, където е необходимо. В момента се решават проблемите по отводняването на подпочвените води, допълни Тошев.

Оставете коментар