Четвъртък, 02 Юли 2020

Сряда, 28 Февруари 2018 18:05

Възможно е правителството на ГЕРБ отново да падне от власт, предупреждава Андрей Райчев

Социологът е убеден, че в целия информационен хаос и защитниците, и противниците на правителството говорят несмислено, несвързани неща

„ГЕРБ е първата партия, която вече трети път е на власт, освен това и трети път ще пада от власт, почти съм сигурен, че ще падне, която не се цепи и не се получават вътрешни компромати“. Това каза в интервю за Българското национално радио социологът Андрей Райчев по повод на стабилността на правителството след казуса с продажбата на ЧЕЗ на фирмата на Гинка Върбакова „Инерком - България“.

Според него властта си играе с огъня. „След историята с Истанбулската конвенция, която не им се отрази добре, след това няколко други скандала от типа граница, мафия в Хасково и т.н., си докарват нещо, което е крайно болезнено – това е червеното копче. /…/ Въпросът е дали ще им се размине, или не. Ако аз залагах, 60 на 40, че ще им се размине, но все пак вече има съвсем реален шанс да не им се размине“, каза той.

„Това правителство се държи на много високата народна подкрепа, без тази подкрепа е съвсем друга история. Докато има тази подкрепа, докато зад Борисов седят 1,2 млн. души просто няма разговор - той ще е на власт. Причината е много ясна - те са центристи“, коментира социологът.

Райчев е убеден, че в целия информационен хаос и защитниците, и противниците на правителството говорят несмислено, несвързани неща. „Твърдят се две невъзможни едновременно неща – едното твърдение е, че нещо се краде, т.е. фактически чешката държава губи пари и много евтино се купува. Това твърдение се свежда до следното – някой краде ЧЕЗ. Ако някой краде ЧЕЗ – това не е български въпрос, а чешки. Но това е и абсолютно несъвместимо с второто, което се казва, че всъщност някой български деец, било политически, било хибриден, купува този ЧЕЗ, за да ни експлоатира после през ЧЕЗ. Двете не могат да са заедно. Защитниците на правителството твърдят обратното – не може да се твърди, че нищо не е станало и всичко е наред, каквото е последното твърдение и едновременно да се махне министър. От тук аз правя единствен извод – изводът е, че сме на ранна фаза, смята социологът.

Според Андрей Райчев случващото се с ЧЕЗ говори за вътрешнопартиен проблем в ГЕРБ. „Няма как шефът на енергийната комисия да каже, че това е фалшива новина, ден преди да падне министърът. Той очевидно не е знаел нещо, което по-късно са му казали. Има нещо вътре в ГЕРБ. И не знам кой има предвид премиерът като казва „гадовете“, но не ми се вижда тези гадове да са отвън“, каза социологът.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар