Сряда, 15 Август 2018
Петък, 02 Март 2018 09:33

Подмяната на касовите апарати, засяга тези, които имат стари машини, които не могат да се надграждат с нов софтуер

„Процентът на сивата икономика трябва да бъде сведен до минимални размери”, заяви председателят на бюджетната комисия в парламента

Гласуваният от парламента закон, според който търговците трябва да сменят касовите си апарати, засяга тези, които имат стари машини, които не могат да се надграждат с нов софтуер. „Това е пътят за борба със сивата икономика”, заяви пред БНТ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя допълни, че срокът е краят на 2018 г. и отхвърли обвиненията, че смяната на касовите апарати ще стане от фирми, близки на ГЕРБ.

„Досега към софтуерите на касовите апарати нямаше толкова строги изисквания. В тях има модули, които позволяват изтриване на информация и това беше констатирано многократно. По тази причина приехме по-строги изисквания към софтуерите”, обясни Менда Стоянова.

„По-старите апарати ще трябва да бъдат сменени. НАП трябва да върви заедно с технологиите“, добави тя. „Това е начинът сивата икономика да се изсветли. Това са допълнителни приходи в бюджета. Укриването на обороти се укриват и данъци и осигуровки и така държавата не може да отговори на нуждите на обществото“, подчерта Менда Стоянова и допълни: „Процентът на сивата икономика трябва да бъде сведен до минимални размери”.

„Срокът за тази промяна е краят на 2018 г. Българинът обаче се активира в последните месец и ден от този срок. С промените, които приехме има и допълнителни изисквания. Дадохме шестмесечен срок за промяна в наредбата. Срокът 31 декември няма да е достатъчен и може да се наложи удължаване“, каза още председателят на бюджетната комисия.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 02 Март 2018 09:33
  Лятна политическа бутафория

  За някои политици в България думата "отпуск" явно е неприлична. И започва да кипи една имитация на дейност, в която приятното се съчетава с полезното.

 • Петък, 02 Март 2018 09:33
  Кабинетът даде 52 млн.лв на Христо Ковачки и ексминистър Данаил Папазов

  От 1 август за всеки час в денонощието потребителите на електроенергия плащат по 2631 лв. на бившия транспортен министър от кабинета "Орешарски" и настоящ собственик на ТЕЦ "Варна" Данаил Папазов и по 2535 лв. на Христо Ковачки. Така ще бъде до края на октомври, а след това сумите дори ще се увеличат, пише Капитал.

 • Петък, 02 Март 2018 09:33
  Правителството даде златна мина и добив на въглища на Христо Ковачки

  Правителството на България даде на вчерашното си заседание 2 нови концесии на фирми от кръга на Христо Ковачки. На софийското дружество Прохорово майнинг АД да добива медни руди с попътни компоненти от молибден и злато от находище Прохорово, участък Прохорово. Концесията се предоставя от държавата за срок от 35 години. Очаква се за този срок постъпленията от концесионни плащания да бъдат в размер на около 54.8 млн. долара без ДДС, пише Десант - медия от групата, основана от вицепремиера Валери Симеонов. По закон парите постъпват в държавния бюджет и в бюджетите на общините по местонахождение на концесионната площ - в случая Тунджа и Нова Загора. Концесионерът предвижда инвестиции през периода на концесията за обезпечаване на производствената дейност в размер над 214 хил. долара.

  Проектът е любопитен по две причини, писа Капитал. Първо, това ще е едно от малкото нови разработени находища в минната индустрия след промените. Освен това с него в рудодобива ще влезе нов, но добре познат участник – Христо Ковачки, който оперира повечето частни въглищни мини в страната. Напомняме, че фирмите от кръга на бизнесмена дължат на НАП, НОИ и работници над 200 млн.лв. Напомняме също, че държавата члез НЕК на Министерството на енергетиката поне два пъти годишно субсидира с по 30 млн.лв. Топлофикациите от същата група, вместо поне да прихване дължимото. Причината е, че в предишния парламент бизнесменът беше сложил близкия си Кънчо Филипов и своята братовчедка - и двамата депутати - шефове на групата, която Бареков вкара в парламента като ББЦ. Неотдавна той закри мината си в Бобовдол и остави работниците и целия град на ръцете на социалната система.

  Чрез Минна компания според Десант бизнесменът от Самоков практически държи половината от акциите в инвеститора Прохорово майнинг. Любопитен е и партньорът му - Атанас Тилев, който през последните години държи дял в Еврохолд.

  За срок от 29 години Минна компания ЕООД – София ще добива лигнитни въглища от находище Алдомировския въглищен басейн, участък Радуловци, намиращ се на територията на община Сливница, Софийска област. Решението е взето по време на редовното заседание на Министерския съвет.

  Постъпленията от концесионни плащания за срока на концесията се очаква да достигнат около 5.3 млн. лева без ДДС.Концесионерът предвижда да инвестира над 3 млн. лв.

Оставете коментар