Четвъртък, 24 Януари 2019
Петък, 02 Март 2018 09:33

Подмяната на касовите апарати, засяга тези, които имат стари машини, които не могат да се надграждат с нов софтуер

„Процентът на сивата икономика трябва да бъде сведен до минимални размери”, заяви председателят на бюджетната комисия в парламента

Гласуваният от парламента закон, според който търговците трябва да сменят касовите си апарати, засяга тези, които имат стари машини, които не могат да се надграждат с нов софтуер. „Това е пътят за борба със сивата икономика”, заяви пред БНТ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя допълни, че срокът е краят на 2018 г. и отхвърли обвиненията, че смяната на касовите апарати ще стане от фирми, близки на ГЕРБ.

„Досега към софтуерите на касовите апарати нямаше толкова строги изисквания. В тях има модули, които позволяват изтриване на информация и това беше констатирано многократно. По тази причина приехме по-строги изисквания към софтуерите”, обясни Менда Стоянова.

„По-старите апарати ще трябва да бъдат сменени. НАП трябва да върви заедно с технологиите“, добави тя. „Това е начинът сивата икономика да се изсветли. Това са допълнителни приходи в бюджета. Укриването на обороти се укриват и данъци и осигуровки и така държавата не може да отговори на нуждите на обществото“, подчерта Менда Стоянова и допълни: „Процентът на сивата икономика трябва да бъде сведен до минимални размери”.

„Срокът за тази промяна е краят на 2018 г. Българинът обаче се активира в последните месец и ден от този срок. С промените, които приехме има и допълнителни изисквания. Дадохме шестмесечен срок за промяна в наредбата. Срокът 31 декември няма да е достатъчен и може да се наложи удължаване“, каза още председателят на бюджетната комисия.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар