Петък, 20 Септември 2019
Неделя, 04 Март 2018 10:10

Убитият словашки журналист е разследвал злоупотреби с еврофондове

Убийството на 27-годишния журналист Ян Куцияк и неговата приятелка предизвика серия от протести и демонстрации в подкрепа на свободното слово и разследващата журналистика в Словакия.

Разстрелът предизвика и вълна от негодувание и съпричастност в цяла Европа. В редакцията на електронното издание „Актуалити" бюрото на разследващия журналист е така както го оставя преди седмица. В компютъра му е започната статия за италианската мафия и връзките ѝ с политици в Словакия, която не успява да завърши. В понеделник 27-годишният Куцяк и приятелката му са открити застреляни в дома им.
Според властите убийството е заради негово разследване.

В последната си незавършена статия журналистът разследва политици и бизнесмени, заподозрени за финансови злоупотреби с еврофондове и връзки с италианската мафия, предава БТВ.

Единият от тях е италианец, който се занимава със земеделие - Антонино Вадала. Преди години купува стари ферми в Източна Словакия, които модернизира с европейски фондове.

Бизнесменът не крие, че е роден в Калабрия, но израства в Милано. Медиите в Словакия разпространиха аудиозапис, в който преди време Валада отрича да има връзки с италианската мафия.

Появиха се снимки на Валада с известен депутат. Сред познатите му се оказа и асистентка на премиера, станала известна със скандални снимки в популярно списание. Ден след разкритията, тя подаде оставка.
Другият проучван бизнесмен е Диего Рода. Той е познат на полицията - шофирал с висока скорост спортния си автомобил.

„Ян Куцяк беше може би най-смелият от това поколение разследващи журналисти. Той беше едно много скромно момче, което едновременно работеше здраво и продължаваше следването си. С изключение на бандитите, за които пишеше, никога не е имал врагове", каза неговият приятел и колега журналист Арпад Солтесц.

В Братислава хиляди словаци излязоха на протест срещу корупцията в страната.

Междувременно недовършената статия на 27-годишния Куцяк беше публикувана от почти всички медии в страната.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 04 Март 2018 10:10
  “Известия”: Българите не изпитват страх от Русия, 25 на сто се притесняват от САЩ

  Много словаци също смятат, че Русия е "балансиращата сила на международната сцена, която не позволява на САЩ да направят каквото и да било", докато външната политика на Вашингтон - агресивна демократизация и намеса във вътрешните работи на други страни, предизвиква страх 

 • Неделя, 04 Март 2018 10:10
  Командосите, убили журналиста Джамал Хашоги, били обучавани в САЩ

  Саудитска Арабия отричаше, но после призна за операция, извършена от лица, които са били "извън контрол"

 • Неделя, 04 Март 2018 10:10
  Хъмпти-Дъмпти на коледна елха

  Това е последният текст на Димитри Иванов, дописан в понеделник миналата седмица, в деня, в който получи инсулт. В момента се лекува в неврологията на болница „Св. Наум”. Засегнат е говорът му, но състоянието му се подобрява, става и ходи в стаята с помощта на рехабилитатор.

Оставете коментар