Понеделник, 13 Юли 2020

Четвъртък, 08 Март 2018 12:21

Депутатите избират шеф на антикорупционния орган със скандал

Основният аргумент на БСП срещу Пламен Георгиев е, че докато беше прокурор,той отказа да образува разследване за търговия с влияние по скандала "Мишо Бирата"

Депутатите от ГЕРБ и БСП влязоха в сериозен спор по време на избора на председателя на новата антикорупционна комисия.

Кандидатети са двама - Пламен Георгиев, който ръководеше комисията за конфискация. Той е номиниран от ГЕРБ и "Обединени патриоти" и се сочи за фаворит. Конкурентът му - Николай Николов е досегашният шеф на комисията за конфликт на интереси. Той беше издигнат от БСП.

Основният аргумент на БСП срещу Георгиев е, че докато беше прокурор,той отказа да образува разследване за търговия с влияние по скандала "Мишо Бирата". Става дума за подслушаните телефонни разговори, изтекли в медиите, между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов. В записа се чуваше как премиерът нарежда на шефа на митниците да прекрати проверката в пивоварна "Леденика" на Михаил Михов, защото е "поел ангажимент да не го закача". Този отказ на Георгиев да разследва стана основен трамплин в кариерата му.

От ГЕРБ контрираха с това, че от БСП са прикрили факта, че техният кандидат е бил общински съветник в Ловеч и е политически обвързан със социалистическата партия.

Българският парламент трябва да направи своя избор. Днес дебатът падна по-ниско, отколкото очаквах. Естествено, че провокацията дойде отляво, каза от трибуната на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на дебатите около избора на председател на новия антикорупционен орган.

"На изслушването онзи ден не можахме да разберем всички данни от биографията на г-н Николай Николов. Той е бил общински съветник от БСП в Ловеч. По време на управлението на БСП общината в Ловеч има 9 млн. лева финансови корекции и 5 млн. неразпалтени плащания. Защо се е стигнало до този финансов колапс в община Ловеч? Нали там са работили само професионалисти? Тук трябва да изберем човек, който трябва да се бори срещу разграбването на държавата и корупционните схеми", заяви Цветано

"Пламен Георгиев е прокурорът, по чийто дела са осъждани политици. Последните две години КОНПИ е отнела и възстановила на държавата средства в размер на 43 млн. лева. Това не е ли атестат за добрите професионални качества на единия кандидат. Вие не спряхте да наблягате на политическата обвързаност, без да кажете дума за професионализма на Пламен Георгиев. КОНПИ получи най-добри оценки в последните два доклада на ЕК. Трябва да се отнасяме с уважение към всички кандидати. Трябва да се съсредоточим върху професионалните им качества. Аз съм убеден, че днес ще направим информиран избор", завърши Цветанов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар