Четвъртък, 24 Януари 2019
Понеделник, 07 Май 2018 09:38

Започна брането на ранните череши. Колко ще ни струват?

На места вече започна брането на ранните сортове череши, които тази година са ще са на по-висока цена.

Заради топлата пролет реколтата тази година ще е по-качествена от миналогодишната, прогнозира пред БНТ земеделският производител Крум Мирчев, който отглежда около 10 декара череши край пловдивското село Брестник. Около 20 май на пазара ще се появи и сорта „Бигаро Бюрла".

Очаква се цената му тази година да е двойно по-висока от миналата година. По висока реколта от череши очакват стопаните в Кюстендилско, в сравнение с миналата година, когато обилните дъждове съсипаха 90% от продукцията. Производителите обаче се оплакват от масови кражби. За да опазят реколтата, стопаните дежурят около градините си денонощно, като спят в коли или палатки.

Тази година отново проблем за производителите остава липсата на работна ръка, която се намира все по-трудно по време на беритбата.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 07 Май 2018 09:38
  Над 1000 тона некачествени горива са изтеглени от пазара за година

  Наложените санкции са за над 1 милион лева

 • Понеделник, 07 Май 2018 09:38
  Пълен абсурд: Нагъл търговец на череши си отвори пазар на бус лента в "Лозенец"

  Търговец на череши си направи импровизиран пазар на бус лентата точно преди спирката на 94, 102 и 67 пред Химическия факултет. В столичния квартал "Лозенец" започнаха да се шегуват, че по пътя към Студентския град младежите набиват череши и може автобусите да се превърнат в панаир - със захарен памук и семки. До черешовия бос и без това има магазинчета с дюнери и ядки. Снимката, която наш репортер направи, е от събота, в 17:45 часа. Същият импровизатор обаче бил на бус лентата и в петък, когато заради срещата между Балканите и Западна Европа беше кошмар в София и на въпросното място имаше задръства, за което вероятно и сергията е помогнала.

  След работния ден, от Семинарията до Хемус пешеходците изпреварваха автобус 94. Хитрият търговец изчаква чиновниците от НАП да приключат работния си ден и чак тогава отваря пазара. Припомняме, че на 5 минути на ул. "Крум Попов" се намира районното управление. Вместо от 4 РУ да се занимават с бабички, които продават цветя на тротоара, да обърнат внимание на наглеца, който едва ли е единственият в столицата. П.П. За справка, черешите струват 4 лева на килограм. Проста проверка показа, че на Женския пазар например вървяр по два лева. Наглият нарушител освен че не плаща данъци и предизвиква задръствания, продава и на двойни цени.  

 • Понеделник, 07 Май 2018 09:38
  Само в BIG5: Семейство Радеви направи празничен шопинг в любим спортен магазин, президентът си пазарува тениски и маратонки за лятото

  Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава се отдадоха на празничен шопинг. Държавният глава заряза служебните си задължения, хвърли костюма и заведе половинката си в известен спортен магазин в столичния квартал "Витоша". Информацията потвърдиха продавачи и управителят пред BIG5. Държавният глава си е купил маратонки и тениски за лятото. 

Оставете коментар