Сряда, 24 Октомври 2018
Понеделник, 04 Юни 2018 15:15

Сърбия струпа войски на границата с Косово

Вучич е отхвърлил т.нар „американски пакет” за разрешаването на кризата между Косово и Сърбия.

Според него косовските власти години наред пречат на сръбското самоуправление и така предложеният вариант става напълно несъстоятелен.

Сърбия е изпратила военни части и жандармерия на границата с Косово, съобщиха информационни агенции, предаде bTV.

Според Kosovapress сръбската армия и жандармерия контролират всички, които влизат или напускат Косово. Информацията се потвърждава и от белградското радио Б92 и в."Блиц".

Източници твърдят че е първият случай, откакто Косово обяви независимостта си през 2008 г., в който Сърбия изпраща армията си на общата им граница.

Причините за този ход засега са неизвестни.

Държавната сръбска телевизия Ер Те Ес съобщи днес, че президентът Александър Вучич е отхвърлил т.нар „американски пакет” за разрешаването на кризата между Косово и Сърбия. Той предвиждаше повече права и административна самостоятелност за сръбските общини в младата република и техен собствен вицепрезидент срещу приемане на Прищина в международните организации като ООН и, в перспектива – ЕС.

Според Вучич обаче косовските власти години наред пречат на сръбското самоуправление и така предложеният вариант става напълно несъстоятелен.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 04 Юни 2018 15:15
  Вучич към посланика на САЩ: Не си тук да подучваш журналистите, а да отговаряш на въпроси

  "Посланико, не си тук, за да подучваш журналистите, а да отговаряш на въпроси“, заяви сръбският президент.

  Президентът на Сърбия Александър Вучич, в коментар за изявлението на американския посланик в Белград, че Косово е независима държава, заяви, че той не е в страната, за да подучва журналистите, а да отговаря на въпроси, съобщава „Фокус”, позовавайки се на македонският портал „А1 Он“.

  „Каквото и да е така нареченото правителство за вас, за нас е самообявено правителство. Посланико, не си тук, за да подучваш журналистите, а да отговаряш на въпроси“, заяви Вучич.

  Сръбският президент посочи, че би било хубаво и достойно, ако дипломатическият представител показва уважение към Сърбия, но и че „Америка е суперсила“.

  Освен това Вучич отбеляза, че съществуват „много тежки проблеми“ за разрешаването на косовския въпрос и попита чуждестранните правителства защо преговарят със Сърбия, ако Косово има суверенно правителство и защо искат признанието му в ООН?

  „А1 Он“ припомня, че в понеделник вечерта посланикът на САЩ в Сърбия Кайл Скот направи забележка на сръбски журналист, че косовоското правителство не е „така наречено”, а „правителство на Косово”, което е суверенна и независима държава, със свои избрани депутати. 

 • Понеделник, 04 Юни 2018 15:15
  Нарочна грешка ли е? Европейската комисия обедини Косово и Албания

  Европейската комисия "обедини" Косово и Албания в разписанието за дейностите на еврокомисарите за тази седмица, пише косовският в. "Коха диторе", цитиран от Танюг и БТА.

  В плана за седмицата е посочено, че еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел ще посети "Прищина, Албания, на 12 октомври".

  По-нататък пише с кои официални представители ще се срещне Габриел в Прищина, чието местонахождение според ЕК е в Албания.

 • Понеделник, 04 Юни 2018 15:15
  Най-големият сръбски вестник: Властите в Белград разследват българския банкер Цветан Василев за фиктивни заеми!

  Сръбските власти са започнали разследване на Цветан Василев заради фиктивни заеми, които не са били регистрирани в централната банка на Сърбия, но са отчетени като инвестиции, пише в днешния си брой сръбския вестник BLIC.

  Медиите в западната ни съседка вече в продължение на няколко месеца интензивно пишат за различните финансови игри на българския банкер криещ се в Сърбия. Днес най-тиражният сръбски вестник „Blic“ публикува материали, разкриващи факти за престъпната дейност на Цветан Василев на територията на Сърбия.

Оставете коментар