Четвъртък, 19 Юли 2018
Сряда, 04 Юли 2018 09:11

Милиардер отива в затвора за корупция

Някогашният най-богат човек в Бразилия - Батиста е осъден на 30 години зад решетките.

Предприемачът Айки Батиста, който преди няколко години беше смятан за най-богатия човек в Бразилия, е осъден на 30 години затвор по дело за корупция и пране на пари, съобщи ТАСС, като се позова на бразилската телевизия Globo.

Съдът прие версията на обвинението, според която бизнесменът е дал подкуп от 16,5 милиона долара на бившия губернатор на щата Рио де Жанейро Сержио Кабрал, арестуван през ноември 2016 г. по подозрения в корупция. Бившият висш чиновник беше признат за виновен по делото и бе осъден на 22 години и 8 месеца затвор.

Адвокатите на бизнесмена вече обявиха, че смятат да обжалват присъдата.

Според сп. Forbes през 2011 г. Батиста е бил осми в класацията на най-богатите хора в света и най-богатият в Бразилия. Създадената от него бизнес империя се занимаваше с добив на петрол и руда, пристанища, логистика и хотелиерство.

През 2013 г. от Батиста изгуби над 90 процента от състоянието си и изпадна от класацията.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 04 Юли 2018 09:11
  Ново бягство: Арестант се измъкна от полицаите в Пловдив

  Мъж е избягал тази сутрин от ареста на Трето районно в Пловдив, където е бил за срок от 24 часа. 

  От полицията потвърдиха информацията, но отказаха подробности защо е бил задържан. Не е ясно и как е успял да напусне арестното помещение. 

  Очевидно зачестилите дръзки бягства от затвора на пандизчиите започна да вдъхновява и арестантите. Припомняме, че в началото на април Владимир Пелов и Радослав Колев збягаха през парадния вход на Централния софийски затвор. По-късно Пелов беше гръмнат в центъра на Ботевград, докато другият затворник още се издирва. Няколко седмици по-късно примерът им последва мъж в от пловдивската пандела, който беше заловен. Последният случая беше с Борис Иванов. Той се изпари от работното си място в Ловеч. След 3 дена беше заловен. 

 • Сряда, 04 Юли 2018 09:11
  Комисията по антикорупция уличи кмета на Септември в корупция

  Кметът на Септември Марин Рачев е уличен в конфликт на интереси от Комисията за борба с корупцията (КПКОНПИ). Ако решението на комисията бъде оставено в сила от съда, Рачев трябва да бъде отстранен от длъжност.

  Сигналът срещу кмета на Септември е подаден от адвокат Николай Баташки от инициативния комитет "Да спасим община Септември".

  КПКОНПИ е установила, че Рачев е издал заповед за промяна на предназначението на терен от землището на с. Варвара в полза на фирма, която е собственост на неговата майка. Проектът е бил за построяване на семеен хотел. 

  "Оправданията на кмета, че не знаел, че фирмата се притежава от майка му, са несъстоятелни, а последващото отменяне на заповедта му не поправяло допуснатото нарушение", казва Баташки пред БНР.

  Постановлението на комисията подлежи на обжалване пред Административен съд - Пазарджик и пред ВАС. Паралелно с това се води наказателно разследване срещу Рачев за умишлена безстопанственост и ощетяване на община Септември с 13 милиона лева.

  Въпреки обвиненията Марин Рачев продължава да заема длъжността си на кмет.

 • Сряда, 04 Юли 2018 09:11
  Комисията за борба с корупцията предупреди за акция срещу висши магистрати

  Усилено работим по сигнали срещу магистрати за корупция и затова скоро очаквайте да има резултати и по тази линия, съобщи във Велико Търново председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев. Той обаче не уточни нито за колко точно магистрати става дума, нито от кои градове са.

  Скоро ще бъдат обявени разкрития за корупция срещу магистрат, обяви във Велико Търново председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев. Той обаче отказа да даде всякакви подробности.

  По думите му цялата база данни, събирана от различните институции, които влязоха в новия мегаорган, съдържа много информация за различни лица.

  "Ние трябва да я скрепим с още данни и да я "облечем" в законова форма. Сигнали и информация има много, но явно до сега не са се получавали задоволителни конкретни резултати по отделните случаи, защото е трудно да се съберат годни доказателства за тези деяния. Но това е нашата работа", каза Георгиев и подчерта, че по един от случаите са напреднали много и скоро може да се очакват разкрития срещу магистрат.

  Той подкрепя и предложените промени в Правилника за приложението на Закона за ДАНС, с които агенти ще могат да заемат длъжности под прикритие не само в държавната администрация, а и в свободни професии. Георгиев обвърза тези промени с инкриминирането на корупцията в частния сектор и каза, че предложените нови правомощия на ДАНС са необходими за ефективна борба с корупция

  "При положение че корупционните деяния са трудни за разкриване и доказване престъпления, то явно е необходимо да има хора, които да предоставят информация отвътре. Ако няма такива агенти, откъде ще се получава информация за корупция...Щом законодателят е приел и инкриминирал корупция в частния сектор, логично е следващата стъпка да е именно тази", каза още шефът на КПКОНПИ.

  От началото на годината комисията е успяла да отнеме незаконно придобито имущество за 4 млн. лева, отчете Георгиев и добави, че запорираното имущество е за десетки милиони.

  Той уточни, че след приемане на устройствения правилник на комисията, във всеки апелативен регион в страната ще бъде назначен техен представител.

Оставете коментар