Събота, 22 Септември 2018
Сряда, 04 Юли 2018 09:11

Милиардер отива в затвора за корупция

Някогашният най-богат човек в Бразилия - Батиста е осъден на 30 години зад решетките.

Предприемачът Айки Батиста, който преди няколко години беше смятан за най-богатия човек в Бразилия, е осъден на 30 години затвор по дело за корупция и пране на пари, съобщи ТАСС, като се позова на бразилската телевизия Globo.

Съдът прие версията на обвинението, според която бизнесменът е дал подкуп от 16,5 милиона долара на бившия губернатор на щата Рио де Жанейро Сержио Кабрал, арестуван през ноември 2016 г. по подозрения в корупция. Бившият висш чиновник беше признат за виновен по делото и бе осъден на 22 години и 8 месеца затвор.

Адвокатите на бизнесмена вече обявиха, че смятат да обжалват присъдата.

Според сп. Forbes през 2011 г. Батиста е бил осми в класацията на най-богатите хора в света и най-богатият в Бразилия. Създадената от него бизнес империя се занимаваше с добив на петрол и руда, пристанища, логистика и хотелиерство.

През 2013 г. от Батиста изгуби над 90 процента от състоянието си и изпадна от класацията.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 04 Юли 2018 09:11
  Прокуратурата издаде европейска заповед за арест на Брендо

  Софийската градска прокуратура издаде европейска заповед за арест на Евелин Банев-Брендо, който трябва да влезе в затвора за излежаване на 6-годишна присъда, съобщиха от прокуратурата. Евелин Банев бе осъден за това, че през периода от 17 октомври 2002 г. до 30 май 2005 г. в България, Великобритания и Северна Ирландия, Британските Вирджински острови, Швейцария и Австрия, е участвал в организирана престъпна група, създадена с цел да извърши финансови операции със средства, за които е знаел, че са придобити чрез престъпление - трафик на наркотични вещества.

  Присъдата на Банев е в сила от края на април и Софийската градска прокуратура незабавно е разпоредила задържане на осъдения Банев и привеждането му в затвора. Той е и с наложена забрана за напускане на страната. След като е установено, че той не е на известните адреси и местонахождението му в страната е неизвестно, Банев е обявен за последователно за местно, общодържавно и международно издирване.

 • Сряда, 04 Юли 2018 09:11
  Ново бягство: Арестант се измъкна от полицаите в Пловдив

  Мъж е избягал тази сутрин от ареста на Трето районно в Пловдив, където е бил за срок от 24 часа. 

  От полицията потвърдиха информацията, но отказаха подробности защо е бил задържан. Не е ясно и как е успял да напусне арестното помещение. 

  Очевидно зачестилите дръзки бягства от затвора на пандизчиите започна да вдъхновява и арестантите. Припомняме, че в началото на април Владимир Пелов и Радослав Колев збягаха през парадния вход на Централния софийски затвор. По-късно Пелов беше гръмнат в центъра на Ботевград, докато другият затворник още се издирва. Няколко седмици по-късно примерът им последва мъж в от пловдивската пандела, който беше заловен. Последният случая беше с Борис Иванов. Той се изпари от работното си място в Ловеч. След 3 дена беше заловен. 

 • Сряда, 04 Юли 2018 09:11
  Комисията по антикорупция уличи кмета на Септември в корупция

  Кметът на Септември Марин Рачев е уличен в конфликт на интереси от Комисията за борба с корупцията (КПКОНПИ). Ако решението на комисията бъде оставено в сила от съда, Рачев трябва да бъде отстранен от длъжност.

  Сигналът срещу кмета на Септември е подаден от адвокат Николай Баташки от инициативния комитет "Да спасим община Септември".

  КПКОНПИ е установила, че Рачев е издал заповед за промяна на предназначението на терен от землището на с. Варвара в полза на фирма, която е собственост на неговата майка. Проектът е бил за построяване на семеен хотел. 

  "Оправданията на кмета, че не знаел, че фирмата се притежава от майка му, са несъстоятелни, а последващото отменяне на заповедта му не поправяло допуснатото нарушение", казва Баташки пред БНР.

  Постановлението на комисията подлежи на обжалване пред Административен съд - Пазарджик и пред ВАС. Паралелно с това се води наказателно разследване срещу Рачев за умишлена безстопанственост и ощетяване на община Септември с 13 милиона лева.

  Въпреки обвиненията Марин Рачев продължава да заема длъжността си на кмет.

Оставете коментар