Петък, 19 Октомври 2018
Понеделник, 23 Юли 2018 13:00

Новият шеф на НЗОК: Проблемът идва от хорица на невидими места, които дърпат конците

Проблемът в НЗОК идва от едни хорица, които се въртят на места, които не са видими за обществото, и дърпат конците на касата.

Това каза новият управител на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев в интервю за bTV.

Той допълни, че разглежда подкрепата на народните представители за неговото назначение като истинска подкрепа и може би не толкова върху неговата личност, а за това, че политическата класа е разбрала, че проблемите в сектора са много тежки и трябват промени.

"По същество длъжността трябва да бъде не политическа, а експертна, въпреки че в годините много политици искаха да я направят политическа. И мисля, че дойде времето, в което те разбраха, че са били на погрешен път. Аз съм човек, който никога не е бил политически обвързан и щом съм поканен на тази длъжност това означава, че е заради някакви други качества. Познавам здравния министър, работили сме дълго време заедно и мисля, че ще имаме добра комуникация и ще работим добре. Не е тайна кой ме е поканил, предложен съм от ГЕРБ, подкрепен съм от техните политически партньори и това означава, че хора от този кръг са провели разговори с мен", каза още д-р Дечев и обясни, че е ангажиран с тях дотолкова, доколкото да предложи концепция, която да доведе до по-добри резултати.

На въпрос защо е приел поста предвид, че за 18 години са се сменили 18 управители на НЗОК, новият управител заяви: "Няма никаква логика във въпроса, защото длъжността с нищо не ми носи повече предимство от тази, на която бях - нито е по-добре заплатена и проблемите, които трябва да се решават са огромни".

"Проблемът идва от едни хорица, които се въртят на места, които не са видими за обществото, но дърпат конците на НЗОК. На практика те решават какво да става в касата. Знам кои са, но не искам да казвам имена - те имат функции, които имат отношение към управлението на касата и си позволяват да ги разширяват. Ще се опитам да работя с тях, ако не - ще видим кой ще си ходи. Тези хора обаче не позволяват в момента да се направи избор на екип. И направиха едни ходове, с които желаеха да бетонират кадровата ситуация в момента, но ще се опитам да променя това. Затова ще бъде трудно да бъде подменен част от персонала. Тези хора са отдавна в системата и имат не толкова политическа обвързаност, колкото икономическа и корпоративна", каза още д-р Дечев.

Той поясни, че има много интереси в сектора и по думите му тези лобита са прокарали хора, които влияят върху направлението, по което се развива политиката на НЗОК.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 23 Юли 2018 13:00
  Опции за излизане от болница: починал, аутопсиран или...

  „Не знам какво е това здравеопазване, след като във формуляра за постъпване в болница, в графа "Изход от хоспитализацията" първата опция е: "Болният е починал", а втората: "Оздравял". Значи, ако влезеш в болница, по-вероятно е да умреш, така ли?!!!”

  Това написа във Фейсбук журналистът и писател Иво Тодоров, онагледявайки въпроса си със снимка от медицински документ:

  Снимка на Ivo Todorov.

  Напомняме, че според резултати от национално проучване на „Алфа рисърч” над 2 млрд. лв. доплащат българските пациенти за своето лечение като така дофинансират здравната система. Болшинството българи не одобряват и предложената от здравния министър реформа в здравеопазването.

   

 • Понеделник, 23 Юли 2018 13:00
  БСП внесе в парламента вота на недоверие на тема "Здравеопазване"

  БСП внесе вота на недоверие на тема "Здравеопазване" в деловодството на парламента. Мотивите и проекторешението за недоверие към Министерски съвет внесоха лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от ПГ на партията.

  В мотивите се посочва, че състоянието на сектора е катастрофално и вместо да решава проблемите, правителството предлага българите да бъдат натоварени със здравна застраховка от 12 лева на месец.

  Мотивите са разделени на три части:

  - сегашното състояние и проблеми в здравеопазването;

  - предложенията на правителството за реформи в сектора;

  - алтернативата на БСП във „Визия за България“.

  ПГ на „БСП за България“ разполага със 79 народни представители, чиито подписи са достатъчни за внасянето на мотивите и проекторешението за вот на недоверие.

  Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че е наясно, че няма как кабинетът да бъде свален със 79-те гласа на партията. В парламентарната група очакват подкрепа от ДПС, което има 25 народни представители. За да е успешен вотът на недоверие, са нужни 121 депутатски гласа.

  Напомняме, че решението за вот на недоверие бе взето на 29 септември на заседание на Националния съвет на БСП.

 • Понеделник, 23 Юли 2018 13:00
  Медик: Абсурдна е идеята на министъра парамедици да заместят медицинските сестри

  Идеята на здравния министър Кирил Ананиев за отварянето на програмата за парамедици като една от възможните стъпки за компенсиране на недостига на медицински сестри е абсурдна и пренебрежителна, каза по БНР Петя Недкова от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

  „Това показва, че министърът няма представа от това какви професии работят в здравеопазването, защото парамедиците в никакъв случай не могат да заменят медицинските сестри“, каза тя и поясни, че часовете на обучение на парамедиците, които се обучават за спешната медицинска помощ, е два пъти по-малък от тези на медицинските сестри, акушерките и лекарските асистенти, които учат във висшите учебни заведения четири години, а обучението е много специализирано.

  „Крайно време е да се разбере, че това са различни професии. За медицинските сестри има единни държавни изисквания. Това е регулирана професия, която е ниво Европа. Те се обучават по специални изисквания, има точно и ясно какъв хорариум трябва да имат, какви знания трябва да придобият, колко практика трябва да имат и т.н.“, каза Недкова и подчерта, че е крайно време държавата да вземе сериозни мерки и да осъзнае мащаба на проблема с липсата на медицински сестри.

  „Повече от 20 години ние сигнализираме за това, че няма медицински сестри и те намаляват. В момента работещите от 40 до 60 години са 85%, а 15% са тези, които са между 25 и 40 години“.

  Петя Недкова каза още, че според наблюдението в някои от регионите от страната има повече желаещи да учат за медицински страни, докато има региони, където няма желаещи. Изследванията обаче показват, че обучаващите се млади кадри след завършване отиват да работят в чужбина, където професията е ценена.

  „Общо взето, колкото завършат, толкова и заминават“, каза Недкова.

Оставете коментар